De meeste mensen hebben wel eens stress ervaren. Er wordt ontzettend veel over gepraat en de een kan er beter tegen dan de ander. De een presteert beter onder stress, terwijl de ander er snel onder bezwijkt. Het veranderen van het gewicht is een van de vele reacties van het lichaam op stress. De een komt ontzettend veel aan terwijl de andere juist zal afvallen door stress.
Stress is eigenlijk niks anders dan spanning en druk. De klachten die je tijdens stress kan ervaren zijn moeheid, gespannen zijn, druk op de borst, somberheid, hoofdpijn en andere lichamelijke klachten. Stress wordt vaak gezien als iets ongezonds, echter is dit niet altijd het geval. Stress is een natuurlijke en gezonde reactie van het lichaam. Het maakt je alert en geconsenteerd. Stress kan ervoor zorgen dat je beter gaat presteren. Je lichaam is klaar voor actie waardoor je sneller kan reageren als een vervelende situatie zich voor doet. Het probleem met stress is dat het in evenwicht moet zijn. Zodra de lasten zwaarder worden dan de draagkracht gaat het mis. Voor iedereen is de draagkracht anders. Voor de een kunnen alledaagse situaties al een te grote draaglast zijn terwijl voor sommigen de lasten pas te groot worden als ze een ingrijpende gebeurtenis meemaken. Dat je dik kan worden door stress is wel bekend. Afvallen door stress is vaak minder bekend, maar dat betekent niet dat het minder ernstig is.
Stress zorgt ervoor dat er van allerlei hormonen gaan werken in jouw lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je hartkloppingen of een opgejaagd gevoel ervaart. Er zijn drie reacties die je lichaam kan hebben op stress. Je lichaam kan in de vecht, vlucht of verstijf modus raken. Dat je in een van deze modus raakt is te wijten aan het verhoogde niveau van hormonen en aan cortisol. Met name de cortisol is de reden dat je kan aankomen door stress.
Cortisol is een stresshormoon. Het doel van cortisol is het versnellen van ons reactievermogen. Cortisol is heel nuttig als je in een gevaarlijke situatie terecht komt, omdat het ervoor zorgt dat je lichaam klaar is om te vluchten of vechten. Het lichaam gaat er dus vanuit dat het inspanning moet gaan leveren. Echter is dit vaak niet het geval. Hierdoor zorgt de cortisol na een stressvolle situatie voor meer eetlust en vetopslag. Te veel cortisol remt de omzetting van de schildklier waardoor je stofwisseling trager wordt. Door stress aankomen is dus een hele normale reactie van het lichaam. Echter zij er ook mensen die door stress afvallen.
Het klinkt misschien onwerkelijk, maar sommige mensen vallen af door stress. Afvallen door stress heeft net zoals het aankomen door stress te maken met hormonen. Naast adrenaline en cortisol maakt je lichaam ook het stofje corticotropine aan. Corticotropine is een hormoon dat je eetlust juist remt en je spijsvertering vertraagd. Dit hormoon zorgt ervoor dat al je energie naar de stressreactie gaat. Als dit effect langer aan houdt dan is de kans dus groter dat je gaat afvallen door stress. Hoeveel je kan afvallen door stress hangt af van de duur van de stressperiode. Onbewust gaan mensen ook meer bewegen als ze stress ervaren. Het is niet dat ze ineens dagen in de sportschool te vinden zijn, maar het zit hem in de kleine dingen. Mensen die stress ervaren bewegen vaak met hun voeten, zitten ergens aan te friemelen of beginnen te ijsberen. Ongemerkt verbrand je dus extra calorieën door deze bewegingen. Voor sommigen is dit een doel, maar het is natuurlijk niet de way to go. Vooral als je op een gezonde manier spieren wilt opbouwen en vet wilt verliezen.
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Je kan stress voorkomen door adviezen tegen stress al toe te voegen aan je dagelijkse leven. Probeer anders om te gaan met je problemen. Ga bij jezelf na of er iets is dat je kan doen om het probleem op te lossen. Is het antwoord hier ja op, ga dan na hoe je dit kan oplossen. Misschien moet er iets veranderen in je directe omgeving, zoals op je werk of in je relatie. Zijn er problemen die je kan oplossen door je leven anders in te richten dan probeer dit ook te doen. Het is geen schande om hulp te vragen of om af en toe een afspraak af te zeggen om tijd voor jezelf te maken. Dit heeft alles te maken met keuzes maken. Je kan wel overal ja op zeggen, maar soms moet je ook eens nee durven zeggen of taken overdragen aan anderen.
Om te zorgen dat je niet gaat aankomen of afvallen door stress is het van belang dat je goed voor jezelf zorgt. Dit kan namelijk je stressniveau aanzienlijk verminderen. Ga op tijd naar bed en gun jezelf genoeg slaap. Daarnaast moet je gezond blijven eten. Ook als je even het gevoel hebt dat je geen hap door je keel krijgt, is het toch belangrijk om te blijven eten. Een voedingsschema kan je hierbij helpen. Zo voorkom je vooral dat je gaat afvallen van stress. Alcohol is een no-go als je stress ervaart. Het lijkt misschien alsof het tijdelijk je stress ontneemt, maar op lange termijn kan het juist de problemen verergeren. Veel bewegen en sporten kan ook helpen bij het verminderen van stress. Echter moet je dit natuurlijk niet te veel gaan doen als je afvalt van stress. Sporten kan je helpen om minder te piekeren en je minder somber te voelen. Neem de tijd om te ontspannen. Neem een lekker lang bad of doe een paar mindfulness oefeningen. Soms kan een wandeling in de natuur al genoeg zijn om je hoofd leeg te maken en je stress level te verlagen.
Wil je graag afvallen, maar weet je niet goed hoe? Bekijk dan hier het 10 dagen dieet, of de beste fatburners!
Let op: deze blog heeft een informatief doeleinde. Voedingschema.nl levert geen medisch advies, diagnose of behandeling. Bij twijfel raadpleeg dan altijd de behandelend arts.
van E-Commerce Online B.V.
KvK: 80547672
BTW-nr: NL861710976B01
Ieder voedingsschema wat wij samenstellen is uniek, persoonlijk en op maat gemaakt aan de hand van jouw specifieke voorkeuren.
Wij zijn de enige in de 🌏 die dit momenteel kunnen binnen 30 minuten en dat 24/7.