Wat is je doelstelling?

Zo kun jij je lovehandles wegwerken met voeding en oefeningen

Iedereen kan te maken krijgen met love handles, kleine vetrolletjes rondom de heupen die uitkomen boven de broek. Deze vetopstapeling kan ons erg onzeker maken. We willen er graag zo snel mogelijk vanaf en weer een mooie, slanke taille krijgen. Lovehandles zijn helaas niet van de ene op de andere dag weg te krijgen. Maar als jij je voldoende inzet om je voeding, training en levensstijl aan te passen, zul je gegarandeerd mooie resultaten bereiken! In deze blog vertellen we je hoe je je lovehandles kunt wegwerken met voeding en oefeningen. Aan de hand van onze voeding tips en oefeningen voor love handles, ga jij je snel weer beter in je eigen lichaam voelen.

Wat is de oorzaak van love handles?

Om love handles weg te werken, is het eerst goed om te begrijpen waar ze vandaan komen. Lovehandles kunnen aan de ene kant ontstaan door een ongezonde levensstijl en te weinig beweging. Als jij te veel suikers binnenkrijgt, raakt de insulinehuishouding uit balans. Je lichaam gaat suikers dan eerder opslaan als vet en je vetpercentage stijgt. Lichaamsvet wordt bij de meeste mensen als eerste opgeslagen rondom de buik en taille.

Lovehandles hoeven niet per se samen te hangen met overgewicht. Het kan ook zijn dat je over het algemeen vrij slank bent, maar dat je rondom de taille wel wat vetrolletjes hebt. Als je vet bij de heupen duidelijk niet in proportie staat met de rest van je lichaam, dan kan dit ook komen door een verstoring van hormonen.

Vetcellen in het lichaam hebben diverse receptoren. De vetcellen in je buikzone en taille zijn vooral gevoelig voor het stresshormoon cortisol. Wanneer je veel stress ervaart, dan krijg je te maken met een verhoging van het cortisolgehalte en een verlaging van testosteron. Dit zorgt ervoor dat het moeilijker wordt om spieren aan te maken en vetten te verbranden.

Tips om love handles wegwerken

Inmiddels weet je dat love handles kunnen ontstaan door ongezond eten, te weinig sporten en stress. Om je love handles weg te werken zul je dus je levensstijl moeten gaan aanpakken. Onze tips om lovehandles kwijt te raken zijn:

Slaap voldoende

Als je te weinig slaapt, kan de hormoonbalans verstoord raken en kun je het gevoel krijgen alsof je constant honger hebt. Hierdoor ga je meer eten en krijg je eerder last van love handles. Bovendien kan te weinig slaap ook je metabolisme afzwakken, waardoor het voor je lichaam moeilijker wordt om vet te verbranden. Voldoende slaap is dus erg belangrijk als je van je lovehandles wilt afkomen.

Eet minder suikers

Als je je love handles stevig wilt aanpakken, zul je toch echt moeten gaan letten op je voedingsschema. Je hoeft niet per se diëten met fitness voeding te gaan volgen. Let er vooral op dat je minder suikers en koolhydraten binnen krijgt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door frisdranken in te ruilen voor water en zo weinig mogelijk ongezonde snacks met suiker te eten. Je kunt bijvoorbeeld beter een handjevol noten, een rijstewater of een stuk komkommer als snack nemen. Kies ook wat vaker voor voedingsmiddelen die natuurlijke vetbranders zijn of neem contact met ons op voor een suikervrij voedingsschema.

Doe elke dag een half uurtje cardio

De beste manier om lovehandles te trainen is cardio! Cardio zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat, waardoor je calorieën verbrandt en afvalt, uiteindelijk ook rondom je taille. Cardio verbrandt veel vetten en helpt je insulinegevoeligheid weer te herstellen.

Mocht je geen cardio gewend zijn, begin dan met een simpele, dagelijkse wandeling. Je kunt de cardio uitbreiden of afwisselen met hardlopen, fietsen, touwtje springen, zwemmen, dansen, enzovoorts. Probeer in iedere geval elke dag een half uurtje iets aan cardio te doen om je love handles te trainen en je zult al snel resultaten boeken.

Doe 2 tot 3 keer in de week aan (compound) krachttraining

Naast cardio is het ook zeer belangrijk om je spieren te trainen. Hierdoor gaat je stofwisseling sneller werken en word je sterker én strakker, precies wat je wil. Krachttraining verbrandt niet alleen calorieën, maar verhoogt ook je testosteron en insulinegevoeligheid. We raden je dus aan om 2 tot 3 keer per week een stevige krachttraining te doen.

 

Leg tijdens de krachttrainingen voornamelijk de focus op compound oefeningen, oefeningen waarbij je grote spiergroepen gebruikt. Hierbij kun je denken aan de squat, deadlift en bench press. Deze oefeningen kunnen helpen tegen love handles.

Zijn er gerichte oefeningen tegen love handles?

Er is geen specifieke oefening om love handles weg te werken. Cardio in combinatie met krachttraining helpt het beste om van love handles af te komen. Dit zorgt er namelijk voor dat je zo snel mogelijk vet gaat verbranden. Je zou er echter voor kunnen kiezen om naast cardio nog bepaalde buikspieroefeningen te doen, om het gebied rondom je buik sterker te maken. Uiteindelijk draait het dus toch om een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Buikspieroefeningen tegen lovehandles

Voorbeelden van lovehandles oefeningen die kunnen bijdragen aan een strakkere buik zijn:

 • Planking
  Plaats je handen iets breder dan je schouderbreedte, alsof je een push-up oefening wilt gaan uitvoeren. Plaats je onderarmen en tenen vervolgens op de grond en knijp je bil- en buikspieren aan. Houd je lichaam van hoofd tot teen in een rechte lijn en kijk naar de grond. Houd deze positie zolang mogelijk aan, minimaal 20 seconden.

 • De side plank
  De bovengenoemde oefening, maar dan steunend op één hand en het gezicht en de benen gericht naar de zijkant.
 • Bycicle crunches
  Bij deze oefening ga je op de vloer liggen en doe je je handen achter je hoofd. Buig vervolgens je knieën om de beurt naar je toe en probeer deze aan te tikken met je elleboog van de tegenovergestelde arm.
 • Russian Twist
  Bij de Russian twist ga je zitten en houd je je voeten iets boven de grond. Pak een gewichtje of een bal en beweeg je handen van de ene kant naar de andere kant. Doe alsof je de bal eerst aan iemand links van je wilt geven en vervolgens gelijk aan iemand rechts van je, je voeten omhooghoudend. Dit is een goede oefening om love handles te trainen.

Bij het wegwerken van je love handles draait het dus allemaal om gezonde voeding, voldoende slaap en voldoende beweging, eventueel in combinatie met lovehandles oefeningen. Als je dit een tijdje volhoudt, zullen jouw love handles gegarandeerd minder worden. Mocht je nog tips willen of een voedingsschema met fitness voeding nodig hebben, dan kun je altijd onze hulp inschakelen! Lees hier alvast hoe je jouw ideale gewicht kunt berekenen.