Wat is je doelstelling?

Een 10 dagen dieet, hoe werkt dat en wat is het?

We willen het allemaal, snel afvallen en er weinig voor doen. De een wilt liever veel sporten en de ander volgt liever een dieet. Zo komt de laatste tijd steeds vaker het 10 dagen dieet voorbij. Een snel dieet waarin je snel een aantal kilo’s zal afvallen. Dit klinkt natuurlijk ideaal, maar wat houdt dit dieet eigenlijk in? En is het eigenlijk wel zo verantwoord? 

Wat is een 10 dagen dieet?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, een 10 dagen dieet is een crash dieet. Een crashdieet houdt in dat je per dag minder dan 1000 calorieën mag eten. Om even een beeld te scheppen. Gemiddeld moet een man 2500 kcal en een vrouw 2000 kcal per dag binnen krijgen. Je eet dus minder dan de helft van de kcal die je binnen moet krijgen. Het idee er achter is dat je dan minder calorieën eet dan dat je verbruikt, zodat je lichaam de opgeslagen vetten gaat gebruiken. Er is ook geen nazorg bij een crashdieet. Je volgt het dieet voor 10 dagen en daarna is het klaar. Er is verder geen plan hoe je daarna je dieet moet volhouden. 

Hoe werkt een 10 dagen dieet?

Een 10 dagen dieet schema is een streng schema. Je mag tijdens de 10 dagen maar heel weinig calorieën eten. Een 10 dagen dieet is verder niet onderbouwd en het kent geen theoretisch kader. Het dieet is ook nergens te koop. Je vindt het vaak gratis online. Ondanks dat het dieet een theoretisch kader mist, zijn er online toch een aantal regels te vinden waar je je aan moet houden tijdens het 10 dagen dieet. Ten eerste mag je wel onbeperkt water, koffie en thee drinken. Echter mag er in de koffie of thee geen suiker of melk zitten. Het wordt zelfs aangeraden dat je voor elke maaltijd een groot glas water drinkt om de eetlust te remmen. Dit is dan weer afgeleid van een waterdieet. Tijdens het 10 dagen dieet moet je daarom ook gemiddeld 2,5 liter per dag drinken. Daarbij mag je enkel en alleen mager vlees. Dit moet vetvrij gebakken of gebraden worden. Als je toch boter wilt gebruiken moet je dit vervangen door margarine. Ook mag je alleen maar volkoren brood eten. Als laatste mag je ook geen sausjes meer eten, dus ook geen dressing op de salade. Zoals je misschien al door had mag je dus bijna niks eten tijden het 10 dagen dieet. Je loopt daardoor het risico’s essentiële vitamine en mineralen mis te lopen.

Hoe ziet een dag van het 10 dagen dieet er uit?

Om je een idee te geven hoe het 10 dagen dieet schema er uit ziet is hier een voorbeeld dag uit het dieet.

Ontbijt: Onbeperkt koffie en thee, een boterham met een plak magere kaas en een gekookt eitje.
Lunch: Twee boterhammen met in totaal 100 gram (magere) worst, onbeperkt koffie, thee en water, een klein broodje of een knäckebröd.
Diner: Je mag één sinaasappel met 100 gram vlees, een soeplepel rijst en een grote portie sla (zonder saus).

Voordelen van het 10 dagen dieet schema

Er zijn een aantal voordelen van het 10 dagen dieet die het toch wel aantrekkelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot herhaling. Je kan dit crash dieet zo vaak mogelijk herhalen als je wilt. Let er natuurlijk wel op dat je tussendoor even een paar weken pauze neemt om de essentiële vitamine en mineralen weer aan te vullen. Daarnaast heb je tijdens dit dieet niet constant honger. Dit komt omdat je heel veel water moet drinken tijdens dit dieet. Het dieet is ook makkelijk te volgen doordat er weinig regels zijn. Het zijn geen hele boekwerken die je moet gaan nalezen om te zien of je iets wel of niet mag. Als laatste kan je ook makkelijk variëren in voeding. Hierdoor wordt het makkelijker om maaltijden te maken. Je hoeft vaak namelijk geen echte maaltijd te maken, maar meer een aantal voedingsmiddelen te verzamelen die je wel mag eten.

Nadelen van een 10 dagen voedingsschema

Over het algemeen staan crash diëten in een slecht daglicht. Resultaten zijn maar van korte duur en wekken vaak het jojo-effect op. Je valt in eerste instantie een paar kilo af, maar dit komt er net zo hard weer aan. Het 10 dagen dieet is dan wel de minst slechte oplossing volgens vele. Echter zijn hier ook een aantal nadelen aan. Het is namelijk geen samenhangend dieet. De keuze voor de voedingsmiddel zijn allemaal vrij toevallig. Daarnaast krijg je zoals eerder is gezegd niet alle voedingstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Denk hierbij ook aan gezonde vetten. Ook leer je er niet heel veel van. Het dieet word je voorgeschoteld en het wordt niet precies op maat gemaakt. Daarnaast is er geen duidelijkheid wat je moet doen als het dieet is afgelopen. Het risico is dat je daarna weer terug valt in oude gewoontes. Daar schiet je dus niet veel mee op. Er zijn ook een paar mogelijke bijwerkingen van het 10 dagen dieet. Dit zijn onder andere: Vermoeidheid, misselijkheid, overgeven, verminderde weerstand, diarree, een laag libido en een gevoel van zwakheid.

Wat moet je dan wel doen?

Als je over 10 dagen in een jurkje moet passen dan kan je zeker een dieet in 10 dagen volgen. Bedenk je dan wel dat dit maar een tijdelijke oplossing is. Je kan beter gaan voor een langdurige en permanente oplossing. Laat een voedingsschema opstellen en ga op zoek naar een goede trainer. Een voedingsschema kan je helpen met het inzicht krijgen in wat je wel en niet mag eten. Daarnaast geeft het een goede basis om mee verder te kunnen als het voedingsschema is afgelopen. Je kan een trainer inschakelen om je te helpen met sporten. Veel bewegen is goed voor je en het helpt je om wel die lichaamsvetten te verbranden.  Het duurt dan misschien wel wat langer, maar het resultaat is wel blijvend.