Wat is je doelstelling?

Is witlof gezond? 10 voordelen voor jouw gezondheid

Witlof, ook bekend als Brussels lof, is meer dan alleen een knapperige toevoeging aan je salade. Deze bladgroente, met zijn kenmerkende bittere smaak, heeft een hoge voedingswaarde en talloze andere gezondheidsvoordelen. Dat witlof gezond is, daar is eigenlijk geen twijfel over. Toch blijft de vraag ‘hoe gezond is witlof dan precies?’. Daar gaan we in deze blog antwoord op geven. Daarnaast geven we een aantal heerlijke, gezonde recepten met witlof zodat je er meteen van kunt gaan genieten.

Wat is witlof?

Witlof, een lid van de cichoreifamilie, wordt gekenmerkt door zijn lange, witte bladeren met lichtgele uiteinden. Daarnaast bestaat er een rode variant, deze wordt vaak roodlof genoemd en smaakt nét iets anders. Witlof wordt vaak rauw gegeten in salades, maar kan ook gekookt of gebakken worden. Het heeft een frisse, bittere smaak, die subtieler wordt zodra deze verwarmd wordt. Doordat witlof gezond is én weinig koolhydraten bevat, past het perfect in een koolhydraatarm dieet.

Hoe gezond is witlof?

Doordat witlof laag is in calorieën, maar rijk is aan voedingsstoffen, is het een hele gezonde groente, net als bijvoorbeeld avocado. Het bevat vitamines zoals A, B, C en K en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en ijzer. Dit maakt witlof gezond omdat het niet alleen een smakelijke, maar ook een voedzame keuze is. Maar wat maakt witlof nog meer gezond? Wij hebben 10 voordelen voor je op een rij gezet:

  1. Rijk aan vezels: witlof is een goede bron van vezels, essentieel voor een gezonde spijsvertering en het bevorderen van een verzadigd gevoel. Dit kan bijdragen aan gewichtsbeheersing en de preventie van constipatie.
  2. Hartgezondheid: de aanwezige antioxidanten en vitamines in witlof kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verlagen van slechte cholesterol.
  3. Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet.
  4. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem. Hierdoor is je lichaam beter in staat om infecties te bestrijden.
  5. Goed voor de ogen: vitamine A in witlof helpt bij het behouden van een goede ooggezondheid. Tevens kan dit het risico op leeftijdsgebonden veroudering van het netvlies verminderen.
  6. Botgezondheid: witlof bevat vitamine K, wat belangrijk is voor het behoud van sterke botten en de preventie van osteoporose.
  7. Diabetesmanagement: de lage glycemische index van witlof maakt het een goede keuze voor mensen met diabetes, omdat het helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.
  8. Anti-kanker eigenschappen: sommige studies suggereren dat de verbindingen in witlof kunnen helpen bij het verminderen van het risico op bepaalde soorten kanker.
  9. Ontstekingsremmend: de antioxidanten in witlof zijn gezond en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Dit kan helpen bij het verminderen van chronische ontstekingen.
  10. Bevordert de huidgezondheid: vitamine A en E in witlof dragen bij aan een gezonde huid en kunnen helpen bij het verminderen van huidproblemen zoals acne.

Recepten met witlof die gezond zijn

Witlof is een veelzijdige groente die op verschillende manieren kan worden bereid. En als je je afvraagt: hoe gezond is witlof als het wordt verwerkt in gerechten? Dan hoef je je ook daar niet druk om te maken. Zolang het niet urenlang wordt gekookt, zal het zeker een deel van zijn gezonde voedingswaarden behouden. Hier zijn vijf heerlijke en gezonde recepten met witlof:

Witlofsalade met appel en walnoten

Witlofsalade met appel en walnoten

Snijd de witlof in dunne reepjes en meng met stukjes appel, gehakte walnoten en een dressing van olijfolie, citroensap en wat zout en peper.

Gegratineerde witlof met ham en kaas

Gegratineerde witlof met ham en kaas

Wikkel de witlof in ham, leg in een ovenschaal, bedek met geraspte kaas en bak tot het goudbruin is. Wil je een iets minder gezonde, maar ook heerlijke, variant? Bedek de witlof dan eerst met bechamelsaus voordat je er kaas overeen doet.

Witlofsoep met blauwe kaas

Witlofsoep met blauwe kaas​

Kook gesneden witlof in bouillon tot het zacht is, pureer deze en voeg crème fraîche en verkruimelde blauwe kaas toe voor het serveren. Lekker als saus voor over de pasta.

Gebakken witlof met balsamico

Gegratineerde witlof met ham en kaas

Halveer de witlof, bak in olijfolie en besprenkel met balsamicoazijn en honing voor een zoet-bittere smaak.

Witlof met peer en gorgonzola

Witlof met peer en gorgonzola

Combineer gesneden witlof met stukjes peer en gorgonzola en garneer met een vinaigrette en gehakte, ongezouten noten voor een frisse salade.

‘Is witlof gezond?’ is een vraag met een duidelijk positief antwoord. Met zijn veelzijdigheid en reeks aan gezondheidsvoordelen is witlof gezond en een uitstekende toevoeging aan een evenwichtig dieet. Of het nu rauw in salades is of verwerkt in warme gerechten, witlof is een lekkere en gezonde keuze voor iedereen. Wil je naast witlof ook de rest van je voedingsschema aanpassen? Lees dan deze blog over hoe je een goed voedingsschema maakt. Smakelijk!

blank