Witlof, ook bekend als Brussels lof, is meer dan alleen een knapperige toevoeging aan je salade. Deze bladgroente, met zijn kenmerkende bittere smaak, heeft een hoge voedingswaarde en talloze andere gezondheidsvoordelen. Dat witlof gezond is, daar is eigenlijk geen twijfel over. Toch blijft de vraag ‘hoe gezond is witlof dan precies?’. Daar gaan we in deze blog antwoord op geven. Daarnaast geven we een aantal heerlijke, gezonde recepten met witlof zodat je er meteen van kunt gaan genieten.
Witlof, een lid van de cichoreifamilie, wordt gekenmerkt door zijn lange, witte bladeren met lichtgele uiteinden. Daarnaast bestaat er een rode variant, deze wordt vaak roodlof genoemd en smaakt nét iets anders. Witlof wordt vaak rauw gegeten in salades, maar kan ook gekookt of gebakken worden. Het heeft een frisse, bittere smaak, die subtieler wordt zodra deze verwarmd wordt. Doordat witlof gezond is én weinig koolhydraten bevat, past het perfect in een koolhydraatarm dieet.
Doordat witlof laag is in calorieën, maar rijk is aan voedingsstoffen, is het een hele gezonde groente, net als bijvoorbeeld avocado. Het bevat vitamines zoals A, B, C en K en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en ijzer. Dit maakt witlof gezond omdat het niet alleen een smakelijke, maar ook een voedzame keuze is. Maar wat maakt witlof nog meer gezond? Wij hebben 10 voordelen voor je op een rij gezet:
Witlof is een veelzijdige groente die op verschillende manieren kan worden bereid. En als je je afvraagt: hoe gezond is witlof als het wordt verwerkt in gerechten? Dan hoef je je ook daar niet druk om te maken. Zolang het niet urenlang wordt gekookt, zal het zeker een deel van zijn gezonde voedingswaarden behouden. Hier zijn vijf heerlijke en gezonde recepten met witlof:
Snijd de witlof in dunne reepjes en meng met stukjes appel, gehakte walnoten en een dressing van olijfolie, citroensap en wat zout en peper.
Wikkel de witlof in ham, leg in een ovenschaal, bedek met geraspte kaas en bak tot het goudbruin is. Wil je een iets minder gezonde, maar ook heerlijke, variant? Bedek de witlof dan eerst met bechamelsaus voordat je er kaas overeen doet.
Kook gesneden witlof in bouillon tot het zacht is, pureer deze en voeg crème fraîche en verkruimelde blauwe kaas toe voor het serveren. Lekker als saus voor over de pasta.
Halveer de witlof, bak in olijfolie en besprenkel met balsamicoazijn en honing voor een zoet-bittere smaak.
Combineer gesneden witlof met stukjes peer en gorgonzola en garneer met een vinaigrette en gehakte, ongezouten noten voor een frisse salade.
‘Is witlof gezond?’ is een vraag met een duidelijk positief antwoord. Met zijn veelzijdigheid en reeks aan gezondheidsvoordelen is witlof gezond en een uitstekende toevoeging aan een evenwichtig dieet. Of het nu rauw in salades is of verwerkt in warme gerechten, witlof is een lekkere en gezonde keuze voor iedereen. Wil je naast witlof ook de rest van je voedingsschema aanpassen? Lees dan deze blog over hoe je een goed voedingsschema maakt. Smakelijk!
Let op: deze blog heeft een informatief doeleinde. Voedingschema.nl levert geen medisch advies, diagnose of behandeling. Bij twijfel raadpleeg dan altijd de behandelend arts.
van E-Commerce Online B.V.
KvK: 80547672
BTW-nr: NL861710976B01
Ieder voedingsschema wat wij samenstellen is uniek, persoonlijk en op maat gemaakt aan de hand van jouw specifieke voorkeuren.
Wij zijn de enige in de 🌏 die dit momenteel kunnen binnen 30 minuten en dat 24/7.