Wat is je doelstelling?

Gezonder eten: hoe maak je een goed voedingsschema?

Door de jaren heen ben je steeds ongezonder gaan leven. Door de drukte van de alledaagse dag wordt er toch al snel iets makkelijks en veelal ongezond gegeten, je let eigenlijk niet meer op de voedingsstoffen die je dagelijks binnen moet krijgen en je calorie-inname ligt vaak te hoog. Op de korte termijn heeft dit misschien nog weinig effect op het lichaam. Een dagje ongezond eten is dan ook niet zo’n groot probleem. Wanneer dit echter structureel gebeurt, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de gezondheid.

Herken je dit? En heb je nu de knoop doorgehakt om het anders te gaan doen? Dan vraag je je misschien ook af waar je moet beginnen. Hoe zet je die eerste stap? Hoe maak je een goed voedingsschema? En belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat je je hier ook daadwerkelijk aan kunt houden? Een ding is zeker: dit nieuwe dieet moet wel bij je passen, anders hou je het simpelweg niet vol. In dit artikel geven we enkele tips om je op weg te helpen. 

Gezond eten hoeft niet veel tijd te kosten

Een van de grootste tegenargumenten voor gezond eten is dat men te weinig tijd heeft om dit te doen. Deze kunnen we echter al snel van tafel vegen. Gezond eten hoeft namelijk echt niet veel tijd te kosten. Er zijn genoeg recepten die je binnen tien minuten op tafel kunt zetten. Met de juiste voorbereiding kan je dus ook in een drukke levensstijl prima gezond eten. 

Lukt het je op sommige dagen echt niet om te koken? Bijvoorbeeld door vermoeidheid of omdat het gewoon veel te laat wordt? Dan zijn er ook nog andere mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld gebruik van de maaltijd van factormeals.nl. Dit zijn gezonde kant-en-klare maaltijden. Ja, je leest het goed. Dit zijn kant-en-klare maaltijden die niet – zoals in de supermarkt – bomvol suikers en zout zitten. Ze worden vers gemaakt door chefs en bevatten alle benodigdheden voor een gezond voedingspatroon. Dit is natuurlijk een prima oplossing voor de dagen dat het écht niet lukt om gezond te eten. 

Maak een concreet plan

Gezond eten is een heel breed begrip. Want hoe ziet dit er in de praktijk dan uit? Waarom eet je nu niet gezond? Probeer daarom met een concreet plan te komen. Misschien wil je wel meer groenten en fruit gaan eten of de hoeveelheid vetten of koolhydraten verminderen. Het is belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten hoe dit gezonde eten er precies uit gaat zien. Zo wordt het gemakkelijker om een goed voedingsschema op te stellen.

Maak gebruik van de Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf vormt een prima leidraad voor het samenstellen van een gezond voedingsschema. Wanneer je elke dag de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, zul je al snel verschil merken aan je lichaam. Je voelt je fitter, zit lekkerder in je vel en zal misschien zelfs wat kilo’s kwijtraken. De Schijf van Vijf is een goed hulpmiddel om zeker die eerste weken een omslag te maken in je voedingspatroon en weer terug naar de basis te gaan.