Ongeacht of je als sporter wilt afvallen, aankomen of op gewicht wilt blijven, één ding heeft iedereen gemeen: je wilt spiermassa opbouwen. Dit kan op verschillende manieren en is mogelijk voor iedereen. Toch is het een proces dat vaak relatief traag is en het vergt behoorlijk wat moeite. Daarom geven we je in deze blog alle ins en outs over hoe spiermassa opbouwen werkt, inclusief een paar tips waardoor het wellicht wat makkelijker gaat.
De opbouw van spiermassa is eigenlijk het trainen van je spieren om ze sterker te maken. Belast je je spieren regelmatig met gewichten, dan veranderen deze. Je spieren zullen groeien doordat je met het belasten hiervan eigenlijk schade aanbrengt aan de membranen in de spiervezels. Zo beschadig je de eiwitten die ervoor zorgen dat je spier samentrekt. De eerstvolgende keer zal je spier daartoe meer eiwitten aanmaken om deze ‘spierpijn’ te voorkomen. Dat betekent dat je makkelijker energie zult kunnen omzetten en een beter bloeddoorstroming krijgt. De spieren worden immers groter doordat de spiervezels veranderen. Meer spiermassa opbouwen zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt.
Vaak beslissen mensen in een opwelling dat ze gespierder willen worden. Maar als ze zien dat snel spiermassa opbouwen niet werkt en ze na een maand nog steeds geen sixpack hebben, geven ze al gauw op. Motivatie vinden én houden om te sporten is dus de belangrijkste factor voor hoe succesvol je gaat zijn. Hoe snel je spiermassa kunt opbouwen is daarom grotendeels afhankelijk van hoe hard je traint. Daarnaast is het nou eenmaal een proces dat tijd nodig heeft. Het is dus eigenlijk een marathon, geen sprint. Daarbij komt dat alleen een paar keer per week naar de sportschool gaan niet genoeg is. In elk geval niet als je écht heel gespierd wil worden. Een groot deel van spiermassa opbouwen is namelijk ook voeding. Je zult dus echt je hele levensstijl moeten aanpassen en dit ook volhouden. Alleen dan zul je resultaten gaan zien en snel spiermassa opbouwen.
Hoeveel spiermassa je kunt opbouwen, hangt af van een aantal zaken. Wat een gezond spiermassa percentage is verschilt daarbij per persoon. Zo is er een verschil tussen mannen en vrouwen wat betreft de hoeveelheid spiermassa die je opbouwen kunt. Een man kan in totaal gemiddeld 20-25 kg spiermassa opbouwen, terwijl dit bij een vrouw maar 10-12 kg is. Het verschil komt voornamelijk door het hormoon testosteron, waar vrouwen over het algemeen minder van aanmaken dan mannen. Testosteron bevordert namelijk de spiergroei. Daarnaast spelen zaken als lengte, leeftijd en andere genetische factoren een rol in hoeveel spiermassa je kunt opbouwen.
Wil je meer spiermassa opbouwen, maar weet je niet precies hoe je dit het beste kunt aanpakken? Het allerbelangrijkste is dat je de opbouw van spiermassa op een manier doet die voor jezelf goed vol te houden is. Alleen dan kun je langdurig effect bereiken en behouden. Om de opbouw van spiermassa te bevorderen hebben wij nog een paar tips voor je:
Wil je meer spiermassa opbouwen, maar weet je niet precies hoe je dit het beste kunt aanpakken? Het allerbelangrijkste is dat je de opbouw van spiermassa op een manier doet die voor jezelf goed vol te houden is. Alleen dan kun je langdurig effect bereiken en behouden. Om de opbouw van spiermassa te bevorderen hebben wij nog een paar tips voor je:
Wat je ook gaat doen om meer spiermassa te kunnen opbouwen, met bovenstaande informatie weet je in elk geval beter waar je aan begint. Een goed begin is immers het halve werk. Veel succes!
Let op: deze blog heeft een informatief doeleinde. Voedingschema.nl levert geen medisch advies, diagnose of behandeling. Bij twijfel raadpleeg dan altijd de behandelend arts.
van E-Commerce Online B.V.
KvK: 80547672
BTW-nr: NL861710976B01
Ieder voedingsschema wat wij samenstellen is uniek, persoonlijk en op maat gemaakt aan de hand van jouw specifieke voorkeuren.
Wij zijn de enige in de 🌏 die dit momenteel kunnen binnen 30 minuten en dat 24/7.