Wat is je doelstelling?

Hoeveel calorieën zitten er in sushi?

Sushi, we kennen het allemaal en eten het regelmatig. Dit gerecht is de afgelopen jaren nog bekender geworden en dat is goed te zien. Steeds meer mensen zijn op zoek naar sushi en willen er alles van weten. Is sushi gezond? Bevat het weinig calorieën en welke soorten sushi zijn er? Deze en andere vragen zullen tijdens deze blog uitgebreid beantwoord worden. Heb je dit altijd al willen weten? Lees dan snel verder en leer meer over een van je favoriete maaltijden op de wereld, sushi!

Wat is eigenlijk sushi?

Voor we gaan praten over het aantal calorieën in sushi is het handig om te weten wat sushi precies is. Sushi is niets meer dan een gerecht uit de Japanse keuken die bestaat uit een combinatie van gekookte rijst en een of meerdere andere ingrediënten. Vaker komt hier ook zeewier in voor en wordt het geheel gezuurd door gebruik te maken van rijstazijn. In de meeste gevallen wordt sushi gecombineerd met zeevruchten, maar tegenwoordig bestaat er ook veel sushi waar dit niet geval bij is.

Sushi met zeevruchten

Wanneer men denkt aan sushi denkt men snel aan rijst met rauwe zalm, tonijn of krab. Dit zijn dan ook de meest voorkomende soorten sushi. Deze zijn in ieder sushi-restaurant verkrijgbaar en zijn ook nog steeds heel erg populair onder sushi liefhebbers. Standaard wordt je sushi voorzien van een bakje soja saus, zodat het geheel iets sappiger wordt. Bij sushi met zeevruchten is dat dan ook geen uitzondering. Er zijn mensen die bang zijn om deze soort sushi te eten omdat het hier gaat om rauwe vis. Dat is niet vreemd, want rauwe vis kan inderdaad gevaarlijk zijn. Toch zal je in de meeste sushi restaurants geen tot weinig risico lopen van het oplopen van een schadelijke bacterie na het eten van deze sushi.

Welke soorten sushi heb je?

De soorten sushi zijn opgedeeld in vijf hoofdgroepen:

  • Maki
  • Nigri
  • Uramaki
  • Sashimi
  • Temaki

Wat is maki sushi?

Maki is veruit de bekendste soort sushi uit deze vijf. Deze soort sushi wordt gekenmerkt met het velletje geroosterd zeewier. In het midden wordt dan een klein beetje groente, vis of vlees toegevoegd. Dit alles wordt bij elkaar gepropt en vervolgens geserveerd. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van soja saus om in te deppen en worden de maki rolletjes traditie getrouw met eetstokjes gegeten.

Wat is nigri sushi?

Een andere bekende sushi soort is nigri. Bij deze sushi wordt er geen rolletje gemaakt zoals bij maki maar wordt er maar van twee ingrediënten gebruik gemaakt, rijst en vis. Eerst wordt er een bedje rijst gemaakt en wordt deze voorzien van een rijstazijn. Vervolgens wordt dit kleine bedje rijst plat gemaakt en wordt hier een stukje rauwe vis opgelegd. Dit zijn alle ingrediënten van Nigri. Nigri heeft een grotere omvang dan maki en daardoor kan het de eerste paar keer moeilijk zijn om dit op de juiste manier te eten.

Uramaki: een van de populairste soorten sushi

Uramaki is een van de bekendste en meest bestelde soorten sushi. Deze soort staat bekend om de combinaties met veel verschillende soorten ingrediënten. Daarnaast is deze soort sushi voorzien van verschillende soorten sausjes en daardoor komen er veel smaken door elkaar. Dit alles zorgt ervoor dat de smaak van deze soort sushi beter valt bij een groter publiek. Uramaki is daardoor ook een westerse uitvinding. Bekende soorten Uramaki zijn de california roll en de teriyaki chicken roll. Ook de ebi tempura roll zijn er populair om hun veelzijdige en uitgebreide smaak.

Sashimi, sushi zonder rijst.

Wil je alleen de rauwe vis eten? Dan kun je gebruik maken van sashimi, dit is de meest ultieme viservaring en is daardoor ook altijd geserveerd in de meest pure vorm, ofwel rauw.

Temaki sushi

Bij deze soort sushi wordt de rijst en vulling niet opgerold, maar in plaats daarvan in een puntzakje van zeewier gestopt. Deze vorm van sushi zie je minder dan andere vormen, maar is nog steeds enorm lekker. Een echte aanrader voor de personen die gek zijn op uramaki.

Is sushi eigenlijk gezond?

Het is een veel gegoogelde vraag, “Is sushi gezond?”. Het antwoord hierop is vrij uitgebreid en dus niet in een woord te zeggen. Op zich zijn de meeste ingrediënten voor sushi gezond. Vis is bijvoorbeeld heel erg goed voor je en zit boordevol met gezonde vetten. Rijst is ook gezond wanneer het met mate wordt gegeten. Kortom, ja pure sushi kan gezond zijn en hierbij doelen we dan ook op de Nigri en Maki variant. Beide kunnen je helpen met je voedingsschema om gezond af te vallen. De Uramaki of Temaki variant is een ander verhaal. Deze zijn een stuk ongezonder. Dit komt door de verschillende toegevoegde vettige ingrediënten, zoals sausjes en andere dingen met veel kilocalorieën.

Hoeveel kilocalorieën bevat sushi?

Het aantal kilocalorieën van je sushi maaltijd is geheel afhankelijk van het soort sushi dat je besteld. Bestel je pure sushi? Dan zal het aantal kilocalorieën enorm meevallen. Zo bevat pure sashimi slechts 35 kilocalorieën per dun plakje. Een maki rol met komkommer (circa 8 stuks) bevat ongeveer 231 kilocalorieën en 4 gram vet, wat dus redelijk weinig is wanneer je dit vergelijkt met een frikandel bijvoorbeeld. Ga je voor uramaki sushi, zoals een ebi tempura roll? Reken dan maar snel op 500 calorieën voor 6 stuks. Voor een dragon roll geldt hetzelfde.

Sushi kan gezond zijn

Sushi is dus gezond. Als je je aan de traditionele varianten van sushi houdt en geen soja saus erbij pakt bevat het niet veel calorieën. Een maaltijd met maki, nigri en sashimi kan dus wanneer je probeert af te vallen. Echter dien je hier niet overdreven veel van te eten en moet je de uramaki en temaki sushi laten staan. Ook is het geen goed idee om soja saus bij je sushi te gebruiken. Deze is namelijk rijk aan calorieën en dat kan dus al snel veel calorieën aan je maaltijd toevoegen. Ga je de volgende keer sushi eten en ben je bezig met een voedingsschema voor gezond af te vallen? Let er dan op dat je alleen de gezonde soorten sushi bestelt en gebruik zo weinig mogelijk sojasaus.