Wat is je doelstelling?

Eiwitrijk ontbijt om af te vallen

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het eten van ontbijt in combinatie met afvallen. Merendeels was de conclusie dat een eiwitrijk ontbijt leidt tot afvallen, omdat eiwitten ervoor zorgen dat je sneller verzadigd bent en blijft. Dit vermindert kortom de kans dat je later op de dag een snackje erbij pakt. Met een eiwitrijk ontbijt afvallen kun je dankzij de heerlijke 10 recepten die deze blog je aanbiedt.

Magere kwark

Met een eiwitrijk ontbijt afvallen? Dan start je met magere kwark. Kies wel voor vetarme of vetvrije kwark. In de kwark mag je best wat fruit of havermout verwerken voor een smakelijk geheel. Heb je geen tijd om een uitgebreid ontbijt te maken, dan is een kwark smoothie wellicht iets voor jou. Je hebt al snel een heerlijke smoothie gemaakt met kwark, havermout, banaan en een snufje kaneel.

Magere kwark

 

Eieren

Ben je liever iemand die hartig ontbijt? Dan kun je het beste kiezen voor eieren tijdens je ontbijt. Wanneer je niet te vettig wil eten op een nuchtere maag, is het aan te raden om alleen de eiwitten te gebruiken of een goede balans tussen eiwit en eierdooiers aan te houden.

Omeletten

Omeletten zijn een perfect eiwitrijk ontbijt om af te vallen. Bovendien kun je ze op meerdere wijze bereiden, waardoor je altijd iets van variatie hebt. Een paar smakelijke voorbeelden zijn:

  • Omelet broccoli en maïs: bak eerst de groenten lichtjes op. Wanneer deze gegaard zijn, voeg je de eieren toe.
  • Omelet met kaas: klop het ei los met sojaroom, paprikapoeder en peper en voeg hieraan 50 gram geraspte kaas toe. Bak vervolgens het hele eimengsel.
  • Omelet met spek of worstjes: in mager vlees en spek zitten ook veel eiwitten.
  • Omelet met tonijn: je maakt deze omelet zoals jij die lekker vindt en voegt hier gedurende het bakken een aantal stukjes tonijn aan toe die je kort mee bakt.

Gekookte eieren

Eieren kun je uiteraard ook koken voor je ontbijt. Op een lekkere sandwich met tomaat heb je zo een perfect eiwitrijk ontbijt. Of eet gekookte eieren omhuld met een dun laagje rauwe ham. Voor de afwisseling kun je ook in plaats van ham een plakje zalm gebruiken.

Spaanse tortilla

Wanneer je toevallig nog wat gekookte aardappelen over hebt, dan kun je die inzetten in combinatie met de eieren om een Spaanse tortilla te maken. Bak kort de gekookte aardappelen met wat ui en kruiden. Giet hierna het eimengsel in de pan tot de onderkant gestold is. Vervolgens plaats je de pan onder de grill of je laat de tortilla verder garen door een paar keer op een bord om te keren en terug de pan in te doen.

Wil je niet alleen eiwitrijke maaltijden, maar liever ook nog koolhydraatarme gerechten? Laat je dan hier verder inspireren!

Eieren

Proteïne pannenkoek

Met een eiwitrijk ontbijt afvallen? Dan denk je wellicht niet meteen aan pannenkoeken. Pannenkoeken vormen echter een prima ontbijt. Zeker wanneer er de juiste eiwitten aan toegevoegd worden. Een proteïne pannenkoek maak je middels eiwitten, appelmoes en havermout. Mix de eiwitten van vier eieren in een halve kop appelmoes. Voeg hieraan 30 gram havermout toe en bak de pannenkoek op een heet vuur zoals jij dit lekker vindt. Je kunt hieraan ook nog een geprakte banaan toevoegen voor een extra zoete smaak.

Eiwit shake

Een eiwitshake of proteïneshake is een voedingssupplement en voegt eigenlijk eiwitten aan je voeding toe wanneer je die niet genoeg uit je normale voeding kunt halen. Eiwitshakes kunnen je echter een prima ontbijt bezorgen wanneer je weinig tijd hebt om uitgebreid te ontbijten. Er zijn wel een aantal zaken waarpo je moet letten bij eiwitpoeders, lees het hier. Een lekkere ontbijt proteïne shake is de eiwitshake met chocolade en pindakaas. Gebruik hiervoor 30 gram chocolade en pindakaas en voeg twee bevroren bananen, 200 gram magere kwark en 100 milliliter karnemelk hieraan toe. Voeg alle ingrediënten in de blender en mix ze tot het geheel glad is.

Havermout

Havermout is een graansoort waarin veel eiwitten zitten. Havermout eten veel mensen in magere kwark of in melk, beter bekend als havermoutpap. Wil je aan je havermoutpap niet veel calorieën kwijt zijn, dan kun je de melk ook vervangen met water. Hoe je havermout nog meer kan verwerken tot een gezond ontbijt, lees je hier.

Quinoa

Quinoa is net als havermout een gezonde graansoort en kun je prima gebruiken in een eiwitrijk ontbijt. In combinatie met een halve banaan, een theelepel honing en 40 gram Griekse yoghurt kun je hiervan een smakelijk ontbijt maken. Of maak een quinoa bowl met melk en stukjes appel.

Quinoa

Smoothies

Een eiwitdieet kun je ook vullen met eiwitrijke smoothies. Een smoothie die men graag met het ontbijt nuttigt is de smoothie met banaan. Gebruik hiervoor 200 milliliter melk, 200 gram magere kwark en een banaan. Doe de ingrediënten in een blender en mix ze tot alles een glad geheel vormt. In plaats van de banaan kun je ook een á twee sinaasappels toevoegen, waardoor de zurige smaak van de kwark iets afneemt.

 

Ontbijt met vlees, vis of gevogelte

Proteïnerijk is toch wel vlees, vis of gevogelte. En hoewel we dit liever bij een diner eten, kun je deze voedingswaren ook prima in je ontbijt nuttigen. Eet bijvoorbeeld een kwart komkommer met 100 gram gerookte kipfilet. Of kies voor tien kerstomaatjes met circa 100 gram vlees zoals fricandeau, ham of boterhamworst. Een mix van kip met avocado is ook altijd een geliefd eiwitrijk ontbijt bij het afvallen. Let wel op dat avocado’s wat calorieën bevatten. Lees hierover en over de voedingswaarde van avocado’s in deze blog