Wat is je doelstelling?

Passen binnen een koolhydraatarm ontbijt rijstwafels?

Wanneer je met een koolhydraatarm dieet bezig bent, dan wil je met iedere maaltijd koolhydraatarme producten nuttigen. In Nederland eten we daarentegen juist vaak een koolhydraatrijk ontbijt, zoals muesli en brood. Veel mensen vervangen daarom tegenwoordig een snee brood tijdens het ontbijt met bijvoorbeeld rijstwafels. Is een rijstwafel echter koolhydraatarm? Deze vraag en meer zal in deze blog aan bod komen.

Wat houdt een koolhydraatarm dieet in?

De naam zegt het eigenlijk al: een koolhydraatarm dieet is een dieet dat weinig koolhydraten bevat, maar wel voldoende eiwitten en gezonde vetten. Bij dit dieet worden voornamelijk voedingsmiddelen zoals groenten, noten, zaden en eiwitten gegeten en wordt de consumptie van granen, pasta’s, rijst en brood beperkt. Het doel is om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en ook om af te vallen. In een koolhydraatarm dieet mag je gemiddeld tussen de 50-130 gram koolhydraten op een dag eten. Er is ook een strenge vorm van een dieet zónder koolhydraten, dat beter bekend staat als het ketogeen dieet. Lees verder in de volgende blog als je meer wilt weten over dit keto dieet.

Welke voedingsstoffen zitten er in een rijstwafel?

Rijstwafels zijn een populair voedingsmiddel. Ze worden vaak geassocieerd met gezonde voeding. Rijstwafels zijn van nature glutenvrij en bevatten slechts weinig calorieën, vet en suiker. Ze zijn gemaakt van gepofte rijst en zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en varianten. Het lijkt dus logisch dat een rijstwafel in een koolhydraatarm dieet past. Maar hoeveel koolhydraten zitten er eigenlijk in een rijstwafel?

rijstwafels koolhydraatarm ontbijt

Is een rijstwafel koolhydraatarm?

Wanneer je uitgaat van een standaard rijstwafel zonder topping, dan zie je dat een rijstwafel wel koolhydraten bevat, maar minder dan bijvoorbeeld een boterham. Volgens het Voedingscentrum bevat een gemiddelde rijstwafel van 7 gram zo’n 5,7 gram koolhydraten, terwijl een snee brood van 35 gram zo’n 13 gram koolhydraten bevat. Rijstwafels passen daarom prima in een koolhydraatarm dieet. Het nadeel van een rijstwafel is echter dat er bijna geen vezels in het product zitten. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Dit gevoel zorgt ervoor dat je niet snel weer honger ervaart, waardoor je naar een snack zou kunnen grijpen.

Koolhydraatarm beleg op je rijstwafel

Veel mensen willen graag iets van beleg op hun naturel rijstwafel om het droge voedingsmiddel wat smakelijker te maken. Welk beleg zou je bij een koolhydraatarm dieet op de rijstwafel mogen gebruiken? Denk bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen, zoals ei, hummus, avocado, hüttenkäse, magere vleeswaren zoals kipfilet, rauwkost en koolhydraatarme pindakaas

Kun je van rijstwafels afvallen?

Als je op de calorieën let, dan kun je rijstwafels prima eten om af te vallen. Het zijn lichte en luchtige voedingsmiddelen met weinig calorieën en koolhydraten. Door het gebrek aan vezels ben je echter sneller geneigd om weer te gaan eten, wat dan weer leidt tot een toename aan calorieën. Bovendien voegen veel mensen beleg toe aan hun neutrale rijstwafel. Hierdoor krijg je niet eens zoveel minder calorieën binnen dan wanneer je een stuk brood zou eten. Lees meer over hoe gezond rijstwafels eigenlijk zijn

Koolhydraatarm ontbijt rijstwafels

Past een rijstwafel nu in een koolhydraatarm dieet? Doordat rijstwafels weinig calorieën en weinig koolhydraten bevatten, zou je kunnen zeggen dat een rijstwafel in een koolhydraatarm ontbijt of dieet past. Houd er echter rekening mee dat je door de weinige vezels die rijstwafels bevatten, sneller weer honger krijgt. Hierdoor ben je sneller geneigd om naar meer snacks te grijpen. Daarom is het wellicht verstandiger om de rijstwafel te nuttigen als tussendoortje dan als onderdeel van een volwaardige maaltijd. Wil je liever andere koolhydraatarme producten tijdens je ontbijt uitproberen? Lees dan deze blog voor smakelijke ontbijtrecepten. Zijn er misschien ook nog andere opties voor je ontbijt? Ben je benieuwd of het niet beter is om je ontbijt over te slaan? Lees snel verder om daar achter te komen!