Wat is je doelstelling?

Senioren voedingsschema: de beste voeding voor ouderen

Als je wat ouder wordt, is het natuurlijk ook belangrijk om gezond en fit te blijven. Dit heeft ermee te maken dat je hierdoor langer kunt genieten van het leven. Eén van de belangrijkste manieren om gezond en fit te blijven, is door gezond te eten. Juist als je ouder wordt is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit kan namelijk veel problemen schelen. 

De beste voeding voor ouderen

Op het moment dat je wat ouder wordt, is het belangrijk om voldoende voeding binnen te krijgen. Op de oude dag heb je juist meer voeding nodig dan als je wat jonger bent. Hierbij is het vooral belangrijk om te kijken naar gezonde voeding. Hierdoor is het namelijk mogelijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Ouderen hebben meer behoefte aan voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Door niet voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen, is de kans aanwezig dat je meer last krijgt van hart- en vaatziekten. Het vinden van goede voeding is voor ouderen daarom erg belangrijk om voor te zorgen. Daarnaast wordt het ook aangeraden om te focussen op eiwitrijke maaltijden. Probeer op zijn minst de dag goed te beginnen met een eiwitrijk ontbijt

Aandachtspunten voeding voor ouderen

Voor ouderen zijn er een aantal aandachtspunten waar naar gekeken moet worden in de voeding. Omdat er een verhoogde behoefte is aan vitaminen en mineralen, is het belangrijk om hier meer van binnen te krijgen. Verder is het belangrijk om niet te veel binnen te krijgen.

Ook als je wat ouder wordt, is het mogelijk om de calorieën bij te houden. Dit hoef je natuurlijk niet precies te doen, maar het is wel belangrijk om een beeld te hebben van wat je precies binnen krijgt. Als je teveel calorieën binnenkrijgt, is de kans namelijk groot dat je in gewicht aan gaat komen.

Op de oude dag is de kans groot dat je minder beweging krijgt dan toen je wat jonger was. Daarom is het belangrijk om de hoeveelheid calorieën een beetje te beperken. Ouderen hebben over het algemeen iets minder calorieën nodig. Zo is het voor mannen handig om 2400 kcal aan te houden en voor vrouwen 1800 kcal. Dit moet ervoor zorgen dat je een stabiel gewicht kunt houden.

Verder is het belangrijk om rekening te houden met de inname van zout. Ouderen zijn iets gevoeliger voor grote hoeveelheden zout. Zout zorgt ervoor dat je lichaam vocht vast gaat houden. Op die manier is de druk op je bloedvaten hoger waardoor je bloeddruk stijgt. Als je wat ouder bent, heb je vaak al een hogere bloeddruk. Daarom kan een te grote hoeveelheid zout voor problemen zorgen.

Extra voeding voor ouderen

Voor ouderen is het belangrijk om van sommige voeding wat meer binnen te krijgen. Zo zijn er verschillende soorten voeding die hiervoor belangrijk zijn om binnen te krijgen. Zo is het belangrijk om meer vitaminen binnen te krijgen. Hierbij is het vooral belangrijk om op de hoeveelheid vitamine D te letten. Vitamine D is belangrijk voor de botten. De kans op vallen is met voldoende vitamine D daarom ook minder groot.

Vitamine D wordt normaal voor een groot deel aangemaakt door je lichaam. Dit wordt gedaan door in de zon te lopen. Voor ouderen kan het daarom ook belangrijk zijn om regelmatig buiten te komen. Verder is vitamine D te vinden in vette vis, vlees en eieren. Als oudere maakt je lichaam minder vitamine D aan. Hierdoor wordt het vaak aangeraden om vitamine D bij te slikken.

Verschil dieet vrouw 50 plus en man 50 plus

Als het gaat om een vrouw en een man van 50 plus, zit er een verschil in het dieet. Dit komt omdat er een verschil zit in de hoeveelheid voedingsstoffen die je nodig hebt. Als 50 plus vrouw heb je over het algemeen minder calorieën nodig dan een jongere vrouw. Over het algemeen hebben vrouwen 2000 kcal nodig op een dag. Als je wat ouder wordt, kan het handig zijn om 1800 kcal aan te houden. Hierdoor behoud je een stabiel gewicht. Om er zeker van te zijn, kun je hier zelf uitrekenen hoeveel kcal je per dag mag eten.

Voor mannen geldt hetzelfde dit komt omdat je niet meer de aanbevolen 2500 kcal nodig zal hebben. Voor 50 plus mannen in het daarom aan te raden om het rond de 2400 kcal te houden. Op die manier blijft je gewicht meestal stabiel. Echter is dit afhankelijk van de hoeveelheid beweging die je krijgt.