Wat is je doelstelling?

Top 10 redenen waarom kiwi gezond is

De kiwi… Een van de populairste stukken fruit van Nederland Tuurlijk weet iedereen dat de kiwi, net als alle andere fruitsoorten, rijk is aan vitamines. Maar wat de meesten nog niet wisten, is dat de kiwi nog veel meer andere voedingsstoffen bevat. Het eten van een kiwi heeft 10 voordelen voor je gezondheid. Welke dat zijn vertellen wij je in dit artikel. 

1. Vitamine C

Een belangrijke reden waarom de kiwi zo gezond is, is dat het veel vitamines bevat. Dit is bij al het fruit het geval, dus dit maakt de kiwi nog niet zo bijzonder. Echter bevat er geen ander fruitsoort zoveel vitamine C als de kiwi.

Per 100 gram bevat de kiwi 161,3 mg vitamine C. Ze bevatten dus ook meer vitamine C dan sinaasappels, die bekend staan om de grote hoeveelheid vitamine C. In 100 gram sinaasappel zit ‘slechts’ 85,1 mg vitamine C. Dat maakt dat kiwi de grootste bron aan vitamine C is. 

Waar is vitamine C goed voor?

– Het draagt bij aan de vorming van collageen, dit is belangrijk voor je bloedvaten.

– Het helpt mee aan de instandhouding van sterke botten en gezond kraakbeen.

– Het zorgt dat je energie makkelijker opneemt uit voeding.

– Het zorgt ervoor dat je huid mooi egaal blijft.

– Het bevordert de opname van ijzer in het bloed.

– Het verbetert je immuunsysteem.

– Het draagt bij aan een sterk gebit.

2. Vitamine E

Een andere vitamine waar de kiwi rijk aan is, is de vitamine E. Vitamine E is een antioxidant. Als antioxidant beschermt vitamine E: de cellen, celwand, de bloedbaan en het weefsel. Ook speelt vitamine E een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel.

Antioxidanten zijn dus stoffen, die cel schade door vrije radicalen tegengaat. Daarnaast kan vitamine E veroudering van de huid en het risico op chronische ontstekingen verminderen. Verder is vitamine E goed voor je weerstand en beschermt het je spierweefsel.

3. Foliumzuur

Ook bevat de kiwi vitamine B11, deze vitamine is bij de meeste mensen beter bekend als foliumzuur. Deze vitamine heb je nodig voor de groei en voor een goede werking van je lichaam. Daarnaast is vitamine B11 belangrijk voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen in je lichaam.  

Ook is vitamine B11 belangrijk voor de ontwikkeling van ongeboren kinderen. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om foliumzuursupplementen te slikken. Vrouwen die zwanger zijn krijgen het advies elke dag 400 mg foliumzuur te slikken totdat ze 10 weken zwanger zijn. Zo verklein je de kans dat het kindje geboren wordt met een open ruggetje, hazenlip of gespleten verhemelte.

4. Kalium

Kiwi’s bevatten het mineraal kalium, dit is een andere reden waarom je een kiwi gezond kunt noemen. Een kiwi bevat maar liefst 7% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van dit mineraal. De meeste mensen krijgen hier te weinig van binnen. Echter is kalium heel belangrijk voor een aantal processen in je lichaam. Voorbeelden hiervan zijn:

– De aanmaak van glycogeen, dit is nodig om energie op te kunnen slaan.

– Aanmaak van eiwitten.

– Regelen van de vochtbalans en de bloeddruk.

– Impulsoverdrachten in de zenuwen, zodat spieren zich kunnen samentrekken.

5. Rijk aan vezels

Kiwi’s bevatten zo’n drie gram voedingsvezels per 100 gram. Dit komt neer op ongeveer 2 gram vezels per kiwi. Deze vezels zijn erg goed voor je gezondheid. Enkele voordelen van deze vezels zijn:

– Vezels verteren niet in je lichaam, ze verlaten je lichaam weer via je ontlasting. In je darmen nemen de vezels vocht op. Dit zorgt voor een positief effect op je stoelgang. Mensen die problemen hebben met hun stoelgang, moeten er op letten dat ze voldoende vezels binnen krijgen.

– Voedingsvezels hebben een gunstige werking op het slechte cholesterol in je bloed. Met een goed cholesterolgehalte heb je minder snel last van hart- en vaatziekten.

– Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Ze leveren geen calorieën, maar zorgen er wel voor dat je maag goed gevuld is. Dit is handig, wanneer je wilt afvallen.

– Als laatst zorgen vezels voor vertraging van het voedseltransport door de darmen, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer daalt of stijgt. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat diabetes type 2 wordt voorkomen. Maar dit is nog niet wetenschappelijk bewezen.

6. Caloriearm

Wanneer je wilt afvallen, is de kiwi geschikt als zoet tussendoortje. Ondanks dat de kiwi erg zoet is, bevat het weinig calorieën. Een middelgrote kiwi levert nog geen 50 calorieën op. Dit zorgt ervoor dat je prima een kiwi kunt toevoegen aan je voedingsschema, wanneer je aan het afvallen bent. Daarnaast bevatten kiwi’s erg veel voedingsmiddelen, die goed voor je gezondheid zijn. 

7. Luteïne en zeaxanthine

Kiwi’s bevatten de twee stofjes, luteïne en zeaxanthine, die ervoor zorgen dat je ogen gezond blijven. Ze verlagen vooral het risico op maculadegeneratie. Dit is een oogziekte, waar vooral ouderen last van krijgen. Deze ziekte kan op lange termijn leiden tot blindheid.

Bij een onderzoek, onder 110.000 mensen, is gebleken dat de kans op maculadegeneratie met ruim een derde verkleint door drie kiwi’s per dag te eten. Dat is natuurlijk erg veel, maar door geregeld een kiwi te eten zou je de kans op deze ziekte waarschijnlijk ook al kunnen verkleinen. De stofjes luteïne en zeaxanthine zijn ook in andere fruitsoorten te vinden.

8. Actinidine

Kiwi’s kunnen op meerdere manieren zorgen voor een betere spijsvertering. Dit komt niet alleen door de vezels die ze bevatten. Ook het stofje actinidine zorgt hiervoor. Dit is een enzym dat in deze vruchten voorkomt. Actinidine helpt je lichaam om eiwitten af te breken en te verteren. Dit zorgt ervoor dat je beter geen zuivelproducten in combinatie met een kiwi kunt nuttigen. Het enzym zorgt ervoor dat de eiwitten in de zuivel worden aangetast en dat deze snel zullen gaan schiften.

9. Antioxidanten

Naast vitamine E zijn er nog een aantal andere antioxidanten te vinden in een kiwi. Zo bevatten kiwi’s polyfenolen, die ontstekingen tegen zullen gaan. Dit is hetzelfde stofje die in rode wijn te vinden is. Dit stofje zorgt ervoor dat de kans op hart- en vaatziekten worden verkleind. Alle soorten antioxidanten zorgen er samen voor dat je minder vatbaar bent voor ziektes, ontstekingen en cel schade door schadelijke stoffen in je voeding.

10. Beter slapen door kiwi’s

Door het eten van kiwi’s zul je sneller in slaap vallen. Slaap is ontzettend belangrijk voor wat je overdag kunt doen. Bij een onderzoek, dat 4 weken duurde, moesten mensen met slaapproblemen elke avond voor het slapengaan twee kiwi’s eten. Dit resulteerde er in dat ze sneller in slaap vielen, ze langer sliepen en de kwaliteit verbeterd was. Dit wilt niet zeggen dat het bij iedereen het geval zal zijn, maar je zou het zeker eens kunnen proberen!