Wat is je doelstelling?

Waarom is kurkuma gezond?

Kurkuma wordt vaak gezien als een krachtige antioxidant. Door sommige mensen wordt het aangeraden om als ontstekingsremmer te gebruiken. Ontstekingen zijn erg vervelend en kunnen overal in je lichaam voorkomen. Een ontsteking kan ook een grote rol spelen bij chronische aandoeningen.

Naar kurkuma is veel onderzoek gedaan. De resultaten van deze onderzoek zijn een beetje wisselend. Sommige mensen zijn helemaal voor kurkuma terwijl anderen hier het nut niet van inzien. Echter is het wel bewezen dat kurkuma een effect heeft op het lichaam. Het kan nooit kwaad om kurkuma te gebruiken.

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een specerij dat bekend staat om zijn gele kleur en licht bittere smaak. Van origine wordt kurkuma veel gebruikt in Indische gerechten. Echter zul je deze wortel door heel Azië tegenkomen. Kurkuma staat bekend onder verschillende namen. Zo wordt kurkuma ook wel geelwortel, koenjit, koenier of turmeric genoemd. De naam die voor kurkuma gebruikt wordt, is vooral afhankelijk van de oorsprong.

Kurkuma staat niet alleen bekend om de smaak en de gele kleur, maar staat ook bekend om de geneeskrachtige effecten op het menselijk lichaam. Zo wordt kurkuma al jaren in Zuid-Azië gebruikt als een geneesmiddel. Hier wordt het namelijk gebruikt om het lichaam te reinigen en verschillende chronische aandoeningen te genezen.

Is kurkuma gezond?

Het is makkelijk te zeggen dat kurkuma gezond is. Dit komt omdat kurkuma verschillende positieve effecten heeft op het lichaam. Ook al is nog niet alles onderzocht, is wel duidelijk te zeggen dat kurkuma een goed effect heeft op het lichaam.

Als eerste is kurkuma een belangrijke ontstekingsremmer. Dit komt omdat kurkuma verschillende antioxidanten bevat. Antioxidanten zorgen ervoor dat ontstekingen voorkomen kunnen worden. Deze stoffen nemen namelijk de vrije radicalen uit het lichaam op. Dit zijn kleine stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken. Door regelmatig kurkuma te eten, is de kans op een ontsteking daarom een stuk kleiner.

Verder is kurkuma gezond voor het hart en de bloedvaten. Kurkuma heeft namelijk een bloedverdunnende werking. Dit houdt in dat de bloedplaatjes in het bloed minder snel gaan klonteren. Ook verminderd dit de hoeveelheid cholesterol dat in het bloed te vinden is. Hierdoor is de kans een stuk minder groot dat je last krijgt van bloedpropjes. Door een vermindering van cholesterol in het bloed zorgt kurkuma ook voor een minder hoge bloeddruk.

Verschillende gezonde kurkuma

Er zijn verschillende manieren waarop je kurkuma in kunt nemen. Zo is het mogelijk om kurkuma te verwerken in het eten. Als je het lekker vindt om Indisch te eten, is het makkelijk om dit te doen met kurkuma in de vorm van een poeder. In een kruidenmix voor Indische gerechten zit vaak veel kurkuma. Ook is het mogelijk om zelf een kruidenmix hiervoor te maken. Dit doe je door kurkuma, garam masala en chilipoeder te combineren. Op die manier krijg je een kruidenmix die meestal voor curry’s gebruikt worden.

Tegenwoordig zijn er ook verschillende andere manieren waarop je kurkuma in kunt nemen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om kurkuma in de vorm van een pil in te nemen. Dit wordt ook wel een kurkuma supplement genoemd. Hierdoor is het op een makkelijke manier mogelijk om kurkuma binnen te krijgen.

Als je het niet prettig vindt om kurkuma in de vorm van een pil te slikken en niet houdt van kurkuma in je eten, is het ook mogelijk om kurkuma te drinken. Er zijn twee manieren waarop je kurkuma kunt drinken. Als je snel veel kurkuma binnen wilt krijgen, is een kurkuma shot een goede optie om voor te gaan.

Als je kurkuma niet in één keer binnen wilt krijgen, is het ook mogelijk om door de hele dag gember kurkuma thee te drinken. Dit zorgt er namelijk voor dat het mogelijk is om gebruik te maken van de voordelen van gember. Om dit te drinken, moet je wel van de smaak van gember en kurkuma houden.

Hoe gezond is kurkuma nu?

Kurkuma kan erg gezond zijn als het op de juiste manier in ons lichaam opgenomen wordt. De antioxiderende stof in kurkuma is ook wel curcumine. Echter wordt dit maar in kleine hoeveelheden opgenomen in ons lichaam. Daarom wordt kurkuma vaak gecombineerd met een andere stof die de opname vergroot. Piperine wordt hier vaak voor gebruikt. Dit is een stof die veel in zwarte peper te vinden is.

In kurkuma zelf zit ook turmerone. Dit is een essentiële olie. Ook deze zorgt voor een verbeterde opname. De laatste stof die voor een verbeterde inname kan zorgen, is lecithine. Als je kurkuma supplementen koopt, zit er vaak één van deze stoffen in om de opname te verhogen.

Omdat deze stoffen er ook voor kunnen zorgen dat andere geneesmiddelen langer in je lichaam kunnen blijven, is het belangrijk om hiermee uit te kijken. Bij normale kurkuma is dit ook het geval, maar het effect is een stuk minder. Als je gebruik maakt van kurkuma, is het belangrijk om dit soort dingen in overleg met je arts te doen.