Wat is je doelstelling?

Wanneer kun je het beste een eiwitshake nemen?

Eiwitshakes zijn een populaire keuze geworden voor veel sporters en fitnessliefhebbers. Ze bieden een gemakkelijke manier om extra eiwitten binnen te krijgen, wat belangrijk is voor spierherstel en -opbouw. Maar op welk moment van de dag een eiwitshake nemen nou het gunstigste is, zullen we in deze blog bespreken. Daarnaast delen we enkele handige tips om het meeste uit het nemen van eiwitshakes te halen!

eiwitshake bij sporten

Wanneer moet je een eiwitshake nemen?

De vraag wanneer je een eiwitshake moet nemen, is niet met één zin te beantwoorden. Want wat het beste moment voor een eiwitshake is, is afhankelijk van meerdere factoren. Het is in elk geval essentieel om het juiste moment voor jou te kiezen. Kijk dus goed naar wat voor jouw levensstijl het beste werkt. Dit zijn de 5 beste momenten:

Direct na de training

Eigenlijk toch wel het beste moment voor een eiwitshake is direct na je trainingssessie. Tijdens het sporten worden je spieren namelijk belast en beschadigd. Eiwitten spelen een cruciale rol bij het herstellen en opbouwen van spierweefsel. Als je dus direct na je training een eiwitshake neemt, voorzie je je spieren van hulp bij herstel en groei. Naast bepalen wanneer je een eiwitshake kunt nemen, is het ook gewoon goed om na het sporten wat te eten.

Als maaltijdvervanger

Een eiwitshake kan ook dienen als een handige maaltijdvervanger, vooral wanneer je weinig tijd hebt of onderweg bent. Heb je bijvoorbeeld een druk schema en vind je het moeilijk om een voedzame maaltijd te bereiden? Dan kan een eiwitshake een goede optie zijn om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Voor het slapengaan

Bij de vraag ‘wanneer moet je een eiwitshake nemen’ denk je waarschijnlijk niet meteen aan dit moment. Toch kan een eiwitshake voor het slapengaan gunstig zijn voor spierherstel gedurende de nacht. Het is bekend dat goed slapen zorgt voor een beter spierherstel. Tijdens je slaap hebben je spieren namelijk de kans om te herstellen en te groeien. Door een langzaam verteerbaar eiwit, zoals caseïne-eiwit, te nemen voor het slapengaan, voorzie je je spieren van een constante toevoer van aminozuren gedurende de nacht. Dit bevordert het herstel nog meer.

Als snack tussen maaltijden

Wil je een gezond en voedzaam tussendoortje? Ook dan is het nemen van een eiwitshake een goed idee. Het kan je namelijk helpen om je hongergevoel te verminderen. Daarnaast voedt het je spieren en voorkomt het dat je naar ongezonde snacks grijpt.

Na een lange periode zonder eten

Na een lange nacht, of andere lange periode zonder te hebben gegeten, kan een eiwitshake een goed idee zijn. Een eiwitshake is vaak een snelle en gemakkelijke manier om je lichaam van essentiële voedingsstoffen te voorzien. Het kan helpen om de afbraak van spierweefsel te voorkomen en je energieniveaus aan te vullen.

eiwitshake met notenboter

Tips bij het beste moment voor een eiwitshake

Nu je weet wanneer je een eiwitshake moet nemen, hebben we nog enkele tips voor je. Zo kun je het meeste uit het drinken van eiwitshakes halen!

  1. Kies voor hoogwaardige eiwitpoeders: investeer in hoogwaardige eiwitpoeders die vrij zijn van onnodige toevoegingen en vulstoffen. Kies voor eiwitpoeders met een compleet aminozuurprofiel en die goed oplosbaar zijn.
  2. Combineer met andere voedingsstoffen: hoewel eiwitshakes een goede bron van eiwitten zijn, bevatten ze meestal niet alle essentiële voedingsstoffen die je nodig hebt. Combineer je eiwitshake, als het kan, met andere voedingsmiddelen. Denk hierbij aan fruit, groenten of gezonde vetten. Af en toe kan een eiwitshake dus een maaltijdvervanger zijn, maar doe dit niet structureel. Je mist dan simpelweg teveel belangrijke voedingsstoffen.
  3. Experimenteer met smaken en recepten: om het nemen van eiwitshakes leuk en interessant te houden, kun je experimenteren met verschillende smaken en recepten. Voeg bijvoorbeeld vers fruit, notenboter of specerijen toe om je shakes smaakvoller te maken.
  4. Houd rekening met je totale eiwitinname: de hoeveelheid eiwit die je nodig hebt, kan variëren afhankelijk van je trainingsdoelen, lichaamsgewicht en activiteitsniveau. En ook al zijn eiwitshakes een handige bron van eiwitten, je krijgt deze ook binnen via ander voedsel. De hoeveelheid eiwitshakes die per dag gezond is, hangt dus af van wat je voor de rest van de dag binnenkrijgt aan eiwitten. Zorg ervoor dat je eiwitinname in balans is met je totale voedingsbehoeften.
  5. Stel een voedingsschema op: als je zeker wil weten dat je gevarieerd eet en niet te veel of te weinig eiwitten binnenkrijgt, dan kan een voedingsschema helpen. Zo heb je een duidelijk overzicht van de voedingsstoffen die je gedurende de dag binnenkrijgt. Daarnaast helpt het je te weten wanneer je een eiwitshake kunt nemen. Wat je doel ook is: afvallen, aankomen of op gewicht blijven, een voedingsschema kan je ondersteunen.

 

Wanneer je het beste een eiwitshake kunt nemen, is dus afhankelijk van jouw levensstijl. Laat je adviseren en zorg ervoor dat je doet waar je je zelf goed bij voelt. Succes!