Wat is je doelstelling?

In een korte tijd 5 kilo afvallen

Als mensen willen afvallen kijken ze al gauw naar wat de snelste manier is. Ze willen dan bijvoorbeeld in 3 weken of soms zelfs in 1 week tijd 5 kilo afvallen. Dit kan slechte gevolgen hebben voor je lichaam en gezondheid. Daarom moet je altijd door middel van een veilig traject afvallen. Anders kan dit consequenties hebben op je gezondheid. De verloren kilo’s kunnen er bijvoorbeeld zo weer bij komen. 

Snel 5 kilo afvallen?

Men spreekt wel eens van 5 kilo afvallen in 1 dag. Dit is echter ten strengste afgeraden en volgens velen zelfs onmogelijk. Toch kan dit in sommige gevallen mogelijk zijn. Er zijn methodes waarmee je binnen 1 dag al snel wat kilo’s kwijt kunt raken. In dit vechtsport wereld wordt deze methode wel eens toegepast. Dit wordt dan gedaan zodat zij voor hun wedstrijd op het juiste gewicht kunnen komen. Hierbij wordt er wel voornamelijk vocht afgedreven en is er dus weinig spraken van vetverlies. Ze wikkelen zich bijvoorbeeld helemaal in hun dekbed waarnaar ze zo veel mogelijk gaan zweten. Vervolgens springen ze uitgedroogd in een bad met zout en zelfs bijna kokend water. Deze methode wordt ook wel ‘weight cutting’’ genoemd.

Het 7 dagen dieet 5 kilo afvallen

Daarnaast bestaat er ook nog het 7 dagen dieet. Dit dieet duurt slechts 7 dagen en is ook een van de kortere diëten. Dit kun je ook zien als een crash dieet. Een ander voorbeeld van een crash dieet is het ziekenhuis dieet, of appel dieet. Tijdens deze diëten zul je je calorie inname aanzienlijk verminderen. Het is daarom ten alle tijde aanbevolen om een arts of diëtist te raadplegen mocht je van plan zijn een van deze diëten te gaan volgen.

5 kilo afvallen op de langere termijn

Het is ten eerste verstandig om een beeld te krijgen van hoeveel kilo je wilt kwijtraken. Vervolgens kun je voor jezelf een planning maken met hoeveel tijd je er aan wilt besteden. Een logische keuze zou dan 1 maand zijn in plaats van 1, 2 of 3 weken. Hiermee geef je je zelf ook genoeg tijd om je aan te passen aan de plotselinge verandering qua levensstijl, want je lichaam moet uiteraard ook wennen aan de situatie. Probeer niet uit het veld geslagen te raken na een keer te cheaten. De kunst is om dan weer zo snel mogelijk aan de bak te gaan. Vaak zullen mensen dan weer minder gaan eten of nog meer gaan sporten en vervolgens niet de juiste of onvoldoende voeding binnenkrijgen. Dit kan dan ook negatieve gevolgen op je gezondheid hebben en je dieet verstoren. Uiteraard verschilt dit ook per persoon.

Handige tips om 5 kilo af te vallen in 1, 2 of 3 weken tijd

Daarnaast zullen wij je ook een aantal tips meegeven die je kunnen helpen bij het verliezen van 5 kilo. Of je dit nu in 1 week, in 10 dagen of in 3 weken wil behalen, deze handige tips zullen je gegarandeerd helpen bij het verliezen van de nodige kilo’s.

1. Drink geen alcohol

Naast dat alcohol slecht is voor je gezondheid bevat het ook veel calorieën. Het nuttigen van alcohol wekt ook nog eens een drang naar voedsel op.

2. Drink voldoende water

Uiteraard is drinken ook een belangrijk onderdeel bij het verliezen van gewicht. Naast dat je vocht moet binnenkrijgen helpt water om het hongergevoel te onderdrukken. Het drinken van water, voor en na de maaltijd kan je een verzadigd gevoel geven waardoor je minder de drang hebt om door te eten na je maaltijd.  

3. Krijg de goede voedingsstoffen binnen

De juiste voedingsmiddelen zijn de basis bij het kwijtraken van 5 kilo of meer. Zonder deze cruciale bouwstenen kun je niet op een gezonde manier afvallen. Een gevolg kan bijvoorbeeld gezondheidsklachten zijn. Het is daarom van belang om tijdens je dieet voor de juiste voedingsstoffen te kiezen.

4. Blijf in beweging

Uiteraard moet je naast je voeding ook voldoende bewegen. Anders verbrand je ook weinig calorieën en val je dus ook niet af. Het is daarom verstandig om naast je dieet ook een sport uit te oefenen. Het uitoefenen van een sport kan ook voordelen hebben. Zo verbrand je uiteraard extra calorieën en word je fit. Daarnaast heeft dit ook positieve gevolgen voor je gezondheid. Krachtraining is daarom ook een goede optie. Je kweekt hiermee spiermassa mee. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je verbranding zal liggen en des te sneller je zal afvallen.

5. Afblijven van suikers en vette hap

Deze tip klinkt vrij logisch. Iedereen lust wel eens een hamburger of een lolly, dat is ook niet verkeerd. Het is af en toe prima om eens een vettige hap te nemen. Je moet natuurlijk dan ook niet te ver gaan. Vaak wordt er dan ook de 80/20 regel toegepast. Dit houdt in dat 80% van je voeding de gezonde voeding is en 20% je ongezonde voeding. Probeer je suikers en vetten uit gezonder voeding te halen, denk hierbij aan een banaan voor de suikers of avocado voor de vetten.

6. Bereid je maaltijden voor

Wat ook vaak wordt gedaan is het vooruitplannen van je maaltijden. Dit wordt ook ‘’meal preppen’’ genoemd. Dit betekent dat je een hele maaltijd – of een deel ervan gaat voorbereiden voor een later moment. Bijvoorbeeld al voor 1 dag of misschien zelfs een hele week. Het is daarom ook een bekend begrip in de sportwereld. Daardoor is het wellicht gemakkelijker om aan je dieetschema te houden.

Conclusie: is 5 kilo afvallen in 3 weken gezond?

Het is niet verstandig om veel gewichtsverlies in een korte tijd te behalen. Neem daarvoor je tijd. 5 kilo afvallen is niet niks en om dit in 1 of 2 weken te doen kan lastig zijn. Het is daarbij beter voor je gezondheid en een duurzame manier van afvallen waarbij je op de lange termijn er nog profijt van zult gaan hebben. Daarbij kunnen bovenstaande tips je helpen mocht je dit toch in relatief korte tijd willen behalen.