Wat is je doelstelling?

Kun je met te weinig eten afvallen?

Het klinkt logisch, minder eten om af te vallen. Toch gaat deze vlieger lang niet altijd op. Het is dan ook veel belangrijker om goed en gezond te eten in plaats van alleen maar minder eten. Het is daarnaast erg afhankelijk van jouw situatie wat de goede stap is om af te vallen en strakker in je lichaam te komen zitten.

De basis van afvallen en weinig eten

De basisregel voor afvallen is dat je minder energie moet binnenkrijgen dan je verbruikt. Je lichaam verbruikt namelijk iedere dag een standaard aantal calorieën. Dit zijn de calorieën die je lichaam sowieso nodig heeft om te kunnen leven. Daarbij komen ook nog de extra calorieën die je verbrand als je inspannende activiteiten doet. Afvallen door weinig eten klinkt dus als de oplossing om wat kilo’s kwijt te raken, maar dit is zeker niet altijd het geval.

Je lichaam haalt energie uit bepaalde bronnen. Deze bronnen zijn niet standaard aanwezig in je lichaam en moet je dus binnenkrijgen doormiddel van voeding. Als je er voor zorgt dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt, val je af. De reden dat je afvalt is dat je lichaam de benodigde energie uit je reserves moet halen. Je reserves bestaan voor het grootste gedeelte uit vetmassa. In de basis geldt dus inderdaad dat je door minder eten afvalt. Minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbruikt zorgt er voor dat je vet verminderd waardoor je een strakker lichaam krijgt.

Goede voedingsstoffen zijn belangrijk

Door minder eten val je over het algemeen dus af. Toch is minder eten niet altijd de beste optie. Opeens een stuk minder eten dan dat je lichaam gewend is wordt ook wel een crashdieet genoemd. Dit lijkt ideaal omdat je door weinig eten af zou moeten vallen. Toch kan dit dieet veel gezondheidsproblemen met zich mee brengen en een stuk minder effectief zijn dan wordt gedacht.

Er is een grote kans dat je lichaam in paniekstand raakt doordat er opeens een stuk minder voeding binnenkomt. Je zult in het begin vooral veel en snel afvallen door vochtverlies. Zodra je lichaam zich weer probeert te herstellen zullen deze kilo’s er weer snel bij komen. Een crashdieet is daarnaast moeilijk om lang vol te houden. De kans is dan ook groot dat je snel weer op je oude gewicht zit zodra je weer normaal eet. Op de lange termijn is een crashdieet dus vrijwel nooit effectief.

Een crashdieet is dus maar zelden effectief. Te weinig eten kan zelfs zorgen voor gezondheidsrisico’s. Zoals al eerder gezegd gaat je lichaam gebruik maken van reserves op het moment dat het minder calorieën binnenkrijgt dan dat het nodig heeft. Naast je vetreserves worden op den duur ook je spieren gebruikt als bron. Je lichaam gaat dus spieren afbreken om toch aan voldoende energie te komen. Het verlies van spiermassa zorgt voor minder kracht en daarnaast ben je sneller vermoeid. Ook wordt je lichaam trager door het achteruitgaan van je stofwisseling. Je kunt daarnaast sneller hoofdpijn krijgen of misselijk worden doordat er meer afvalstoffen in je lichaam achterblijven. Een crashdieet is dus niet alleen niet effectief, maar kan zelfs schadelijk zijn voor je lichaam. Vergeet ook zeker niet het tekort aan vitamines en mineralen dat je kan oplopen omdat je maar zo weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

Weinig eten, maar niet afvallen?

In principe val je altijd af als je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt (bereken hier je ideale gewicht). Dit hoeft niet al gelijk na een dag te zijn, maar op den duur zul je dit wel moeten gaan merken. Als je merkt dat je voor langere tijd weinig eet, maar niet afvalt, doe je ergens iets verkeerd. Weinig eten betekent bijvoorbeeld niet altijd weinig calorieën. Misschien eet je wel weinig, maar is wat je eet wel heel hoog in calorieën. In zo’n geval kan het dus nog steeds zo zijn dat je meer of evenveel calorieën binnenkrijgt als dat je verbruikt waardoor je op hetzelfde gewicht blijft of zelfs aankomt. Weinig eten en niet afvallen is dus zeker mogelijk als je de verkeerde keuzes maakt.

Ook is het belangrijk dat je voldoende beweging blijft houden en dus ook genoeg calorieën verbrandt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je jouw verbruikte calorieën op een dag te hoog hebt ingeschat. Als je misschien denkt dat je 2000 calorieën per dag verbrand, maar dit er eigenlijk maar 1500 zijn is er een grote kans dat je ook nog steeds te veel calorieën binnenkrijgt om af te vallen. Door regelmatig te sporten en iedere dag even te gaan wandelen of fietsen zorg je dat jouw verbrande calorieën omhoog gaan waardoor je makkelijker afvalt.

Hulpmiddelen bij het afvallen

Naast alleen maar focussen op je voeding is het ook belangrijk dat je leven eromheen is ingesteld op gezond leven. Probeer dus niet alleen maar gezonde keuzes te maken op het gebied van eten maar ook in de andere aspecten van je leven. Denk bijvoorbeeld aan voldoende beweging en sport. Sporten kan een goed hulpmiddel zijn bij afvallen omdat je energieverbruik omhoog gaat. Je verband overigens niet alleen maar calorieën tijdens het sporten maar ook daarna. Door regelmatig te sporten en je spieren te gebruiken zal je lichaam steeds harder moeten werken om goed te herstellen van de training. Om te kunnen herstellen verbruikt je lichaam energie waardoor je dus ook nog na het sporten extra energie verbruikt.

Naast afvallen door weinig eten kun je ook gebruik maken van supplementen die het afvallen bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van vetverbranders. Deze zorgen ervoor dat jouw vetverbranding extra versneld wordt waardoor je nog meer calorieën verbrand.

Daarnaast zijn er ook meer natuurlijke producten die een positieve werking zouden hebben op het afvallen. Denk hierbij aan het eeuwenoude gebruikte middel appelazijn. Ook citroensap zou bevorderend kunnen werken voor het afvallen. Een minder bekend middel is chlorella. Chlorella is een zoetwater alg en heeft veel positieve effecten op het lichaam. Het supplement is hoog in eiwitten en zorgt voor het gezond houden van de darmflora. Het zou daarbij ook een erg positief effect hebben op het gewicht van je lichaam. Weinig eten en afvallen zou dus effectief kunnen zijn, maar door ook de rest van je leven beter in te richten kun je er nog beter voor zorgen dat je afvalt en dat het ook langer vol te houden is.