Wat is je doelstelling?

Waar je op moet letten bij het kiezen van het beste eiwitsupplement

Als je actief bent in de fitnesswereld, heb je waarschijnlijk al eens gehoord van eiwitsupplementen. Ze worden vaak gebruikt om spiergroei en herstel te bevorderen. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kiezen van het beste eiwitsupplement? In deze blog zullen we enkele belangrijke factoren bespreken die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

eiwitpoeder

Waarom eiwitsupplementen?

Voordat we ingaan op waar je op moet letten bij het kiezen van een eiwitsupplement, is het belangrijk om te begrijpen waarom deze supplementen zo populair zijn. Eiwitsupplementen zijn een handige manier om je dagelijkse eiwitinname te verhogen. Dit geldt vooral voor mensen die moeite hebben om voldoende eiwitten uit hun reguliere voeding te halen. Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor spieren. Voldoende inname ervan kan daarom helpen bij het bevorderen van spiergroei, spierherstel en het behoud van een gezond lichaamsgewicht. Al zijn er uiteraard nog veel meer redenen waarom bijvoorbeeld afvallen stagneert. Eiwitten zijn immers maar een onderdeel van je dagelijkse voeding.

Hoeveelheid eiwitsupplementen

Veel voedingsdeskundigen geven aan dat een gemiddeld persoon ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig heeft. Veel webshops die eiwitsupplementen promoten en verkopen gaan daar ver overheen. Zij stellen dat je meer dan 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig hebt als je de spieropbouw wilt bevorderen. Dit is echter veel te veel en kan juist voor lichamelijke ongemakken zorgen. Daarbij kost het je veel meer geld, omdat je veel meer moet consumeren.

Volgens de vereniging sportdiëtiek Nederland is het prima voor sporters om wat meer eiwitten binnen te krijgen, maar is 1,2 tot 2 gram per kg lichaamsgewicht meer dan voldoende. Het ligt daarbij ook aan welke soort sport je doet. Zo heeft duursport maar 1,2 tot 1,4 gram nodig, terwijl je voor krachtsport prima zit tussen de 1,5 en 2 gram. Daarnaast heb je meer eiwit nodig als je onervaren bent dan wanneer je al een ervaren sporter bent. Pas dus altijd op met de hoeveelheid van het eiwitsupplement dat je kiest.

Kwaliteit van het eiwitsupplement

Bij het kiezen van een eiwitsupplement zijn zowel de kwaliteit als de prijs belangrijke factoren om rekening mee te houden. Hier zijn enkele aspecten waar je op moet letten als je een eiwitsupplement uit gaat kiezen:

1. Eiwitbron

Verschillende eiwitsupplementen gebruiken verschillende bronnen van eiwitten. Populaire opties zijn whey-eiwit, caseïne-eiwit en plantaardige eiwitten zoals soja-eiwit of erwtenproteïne. Het is belangrijk om te kiezen voor eiwitsupplementen met een hoogwaardige eiwitbron die passen bij je dieetvoorkeuren en eventuele voedselallergieën. Lees hier het overzicht van de beste plantaardige eiwitten.

2. Zuiverheid en veiligheid van het eiwitsupplement

Controleer altijd of het eiwitsupplement getest is op zuiverheid en veiligheid. Kijk naar keurmerken en certificeringen van derden. Zo ben je er zeker van dat het supplement vrij is van schadelijke stoffen. Tevens heb je garantie dat de ingrediënten van goede kwaliteit zijn.

3. Aminozuurprofiel van eiwitsupplementen

Het aminozuurprofiel van eiwitsupplementen is belangrijk, omdat verschillende aminozuren verschillende functies hebben in het lichaam. Zorg ervoor dat het eiwitsupplement een compleet aminozuurprofiel bevat om de optimale voordelen voor spiergroei en herstel te krijgen.

4. Prijs per portie

Vergelijk de prijzen van verschillende merken en bereken de prijs per portie van een eiwitsupplement. Soms lijkt een grootverpakking goedkoper. Toch kan het zo zijn dat als je de prijs per portie berekent, een kleinere verpakking eigenlijk voordeliger is.

5. Extra ingrediënten

Het aminozuurprofiel van eiwitsupplementen is belangrijk, omdat verschillende aminozuren verschillende functies hebben in het lichaam. Zorg ervoor dat het eiwitsupplement een compleet aminozuurprofiel bevat om de optimale voordelen voor spiergroei en herstel te krijgen.

6. Verschillende smaken

Eiwitsupplementen zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en texturen. Hoewel dit misschien geen cruciale factor is, kan het wel invloed hebben op je ervaring met het supplement. Probeer verschillende smaken en texturen uit om te ontdekken welke het beste bij je past.

pexels-pixabay-161449

Eiwitsupplementen capsules

Naast eiwitsupplementen in poedervorm zijn er eiwitsupplementen verkrijgbaar in de vorm van capsules. Deze capsules bieden een handige en draagbare manier om je eiwitinname te verhogen. Hier zijn enkele dingen waar je op moet letten bij het kiezen van eiwitsupplementen capsules:

1. Gemak en draagbaarheid

Eiwitsupplementen capsules zijn ideaal voor mensen die onderweg zijn of geen tijd hebben om een eiwitshake te bereiden. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen en kunnen overal worden ingenomen. Je kunt ze in je sporttas stoppen, meenemen op reis of zelfs op je werk consumeren.

2. Dosering en gebruiksgemak eiwitsupplementen capsules

Capsules bieden een vooraf bepaalde dosering eiwit per capsule, wat handig kan zijn als je de inname van eiwitten nauwkeurig wilt reguleren. Je hoeft geen poeder af te meten of te mixen met vloeistof. Gewoon de capsule innemen met water is voldoende.

3. Variatie in eiwitbronnen

Net als bij eiwitsupplementen in poedervorm, zijn er ook eiwitsupplementen capsules beschikbaar met verschillende eiwitbronnen. Whey-eiwit, caseïne-eiwit en plantaardige eiwitten kunnen allemaal in capsulevorm worden gevonden. Kies een variant die past bij je dieetvoorkeuren en doelen.

4. Verschil in smaak eiwitsupplementen in capsules of shakes

In tegenstelling tot eiwitshakes hebben eiwitsupplementen capsules geen specifieke smaak of textuur. Dit kan een voordeel zijn voor mensen die de smaak van eiwitshakes niet lekker vinden. Eiwitshakes hebben namelijk zo hun voor- en nadelen. Capsules kunnen daarentegen gemakkelijk worden doorgeslikt zonder zorgen over de smaak.

5. Allergieën en dieetbeperkingen

Als je specifieke allergieën of dieetbeperkingen hebt, is het belangrijk om de ingrediëntenlijst van de eiwitsupplement capsules zorgvuldig te controleren. Zorg ervoor dat het supplement geen ingrediënten bevat waar je allergisch voor bent. Check daarnaast of het geschikt is voor jouw dieet.

eiwitrijke voeding

Kies niet alleen een eiwitsupplement, maar ook een voedingsschema

Bij het kiezen van het beste eiwitsupplement zijn er dus verschillende factoren om rekening mee te houden. Neem de tijd om verschillende merken en varianten te vergelijken voordat je een keuze maakt. Onthoud dat iedereen verschillende behoeftes en voorkeuren heeft, dus kies een eiwitsupplement dat het beste bij jou past. Met de juiste keuze kun je je fitnessdoelen ondersteunen en optimaal profiteren van de voordelen van eiwitsupplementen. Uiteraard is het innemen van eiwitsupplementen vaak niet voldoende en kun je daarom beter een persoonlijk voedingsschema samenstellen. Zo weet je zeker dat je de juiste voeding binnenkrijgt voor jouw lichaam.

Hopelijk heeft deze blogpost je geholpen bij het begrijpen waar je op moet letten bij het kiezen van het beste eiwitsupplement. Veel succes met je fitnessreis!