Eiwitshakes zijn de afgelopen jaren alsmaar populairder geworden in de wereld van sport en gezondheid. Het wordt gezien als de ideale manier van spieren opbouwen, gewichtsverlies te ondersteunen en algehele gezondheid te bevorderen. Eiwitshakes roepen echter ook vragen op en er zijn diverse perspectieven over de werkelijke voor- en nadelen van eiwitshakes. In deze blog duiken we dieper in de wereld van eiwitten en eiwitshakes.
Tegenwoordig lijken eiwitten onmisbaar te zijn als het aankomt op een gezonde levensstijl. Ongeacht je doel – afvallen, spieren opbouwen of energieniveau verhogen – spelen eiwitten een cruciale rol. Dit is niet voor niks. Eiwitten, die bestaan uit aminozuren, zijn namelijk de bouwstenen van ons lichaam. Deze aminozuren helpen bij het opbouwen van het lichaamsweefsel zoals huid, organen en spierweefsel. Daarnaast helpen eiwitten bij het verzadigingsgevoel aangezien ze langzamer verteerd worden. Dus wanneer je wilt afvallen, zijn eiwitten nuttig om overeten te voorkomen.
Het is inderdaad geen mythe dat eiwitten veel voordelen met zich meebrengen. Het is echter toch belangrijk om te weten hoeveel eiwitten je dagelijks hoort in te nemen. Daarna lees je in hoeverre eiwitshakes kunnen bijdragen in dit proces.
Hoeveel eiwitten iemand nodig heeft, is afhankelijk van een aantal individuele factoren zoals leeftijd, geslacht, trainingsniveau en algemene gezondheidstoestand. Ieder lichaam is natuurlijk anders: wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken. In het algemeen geldt het volgende:
Dit betekent dat een gemiddelde volwassenen, zonder enige dieetbeperkingen, genoegen kan nemen met een eiwitinname van 0.8 gr eiwit per kg lichaamsgewicht. Een persoon van 70 kg zou volgens deze richtlijnen 56 gr eiwitten per dag moeten consumeren. Het blijft natuurlijk cruciaal om naar het complete plaatje van je dieet te kijken en ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen uit andere bronnen binnenkrijgt. Net zoals eiwitten ontzettend belangrijk zijn, zijn ook koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen onmisbaar voor een optimale gezondheid. In deze blog lees je ook hoeveel je lichaam maximaal kan opnemen.
Het is inderdaad geen mythe dat eiwitten veel voordelen met zich meebrengen. Het is echter toch belangrijk om te weten hoeveel eiwitten je dagelijks hoort in te nemen. Daarna lees je in hoeverre eiwitshakes kunnen bijdragen in dit proces.
Soms is het lastig om de aanbevolen hoeveel uit je dagelijkse maaltijden te halen. Om toch te kunnen voldoen aan de richtlijnen of de eigen gestelde doelen aan de hand van een voedingsschema, kiest men gemakkelijk voor eiwitshakes – geconcentreerde bronnen van eiwitten. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en smaken. De meest voorkomende eiwitvorm is whey protein, maar ook plantaardige shakes (soja, erwten of rijst) worden veelal gebruikt.
Er ontstaan tegenwoordig echter steeds meer discussies omtrent het gebruik van eiwitshakes. Daarom hebben wij de belangrijkste voor- en nadelen van eiwitshakes op een rijtje gezet.
Voordelen van eiwitshakes gebruiken zijn:
Er is echter ook een andere kant van de mediale. Nadelen van eiwitshakes op een rijtje:
Denk eraan: goedkoop is duurkoop. Zorg er altijd voor dat je de kwaliteit en samenstelling van een eiwitshake overweegt. Kies voor eiwitshakes met hoogwaardige eiwitbronnen, vermijd toegevoegde suikers en onnodige E-nummers. In het algemeen geldt, des te korter het ingrediëntenlijstje op het label, des te gezonder het product. Uiteindelijk begint het allemaal met een gezonde levensstijl. Als de basis er niet is, wordt het lastig om je gestelde doelen te behalen. Dus probeer zo veel mogelijk voedingsstoffen uit hele en natuurlijke voedingsmiddelen te halen – denk aan vlees, vis, zuivel, groenten, fruit en noten.
Eiwitshakes hebben hun voor- en nadelen. Merk je toch dat het jou goed op weg helpt bij je doelen? Schroom dan zeker niet om er gebruik van te maken. Wij hebben een aantal lekkere recepten voor je op een rijtje gezet.
Lees hier verder voor nog 10 heerlijke recepten met eiwitpoeder.
Let op: deze blog heeft een informatief doeleinde. Voedingschema.nl levert geen medisch advies, diagnose of behandeling. Bij twijfel raadpleeg dan altijd de behandelend arts.
van E-Commerce Online B.V.
KvK: 80547672
BTW-nr: NL861710976B01
Ieder voedingsschema wat wij samenstellen is uniek, persoonlijk en op maat gemaakt aan de hand van jouw specifieke voorkeuren.
Wij zijn de enige in de 🌏 die dit momenteel kunnen binnen 30 minuten en dat 24/7.