Wat is je doelstelling?

Wat is NEAT en kun je er mee afvallen?

In 1990 had een op de drie volwassenen in Nederland last van overgewicht. Sindsdien is het aantal Nederlanders met overgewicht sterk gestegen tot de helft van alle volwassenen. In deze blog gaan wij het hebben over NEAT (Non-Excercise Activity Thermogenesis), een factor die bijdraagt aan een gezonde levensstijl en kan zorgen voor gewichtsverlies.

Wat betekent NEAT precies?

Om gezond te leven is het erg belangrijk om voldoende fysieke activiteit te hebben. Daarbij gaat het niet alleen om sportief bezig zijn. In Nederland staan we bijna bovenaan als het gaat om het aantal uren dat er dagelijks wordt gezeten. Bij het zitten maak je ook gebruik van energie, zodat je niet omvalt, maar dit is uiteraard maar heel weinig.

Wanneer je wilt afvallen, heb je een calorietekort nodig. Het is de bedoeling dat je meer calorieën verbrand dan dat je binnenkrijgt. Om hier voor te zorgen zul je of moeten letten op je voeding of zorgen voor voldoende beweging. Het mag natuurlijk ook een combinatie van beide zijn.

Bij calorieën verbranden wordt al snel gedacht aan sporten. Bij NEAT daarentegen gaat het daar juist niet om. Met NEAT (Non-Exercise Activity Thermogenesis) worden alle dagelijkse activiteiten bedoeld, buiten het sporten om. Voorbeelden hiervan zijn: lopen naar de keuken, traplopen, naar het werk fietsen of de tuin harken. Zelfs kleine dingen zoals met je ogen knipperen of staan, vragen energie van je lichaam.

Het menselijk lichaam is goed te vergelijken met een machine. Zo heeft een machine brandstof nodig om te kunnen werken. Het menselijk lichaam kan functioneren, door voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit is de brandstof voor mensen. Een groot deel van die brandstof wordt gebruikt voor dagelijkse activiteiten, waar we niet snel bij stilstaan. Hoe meer beweging je hebt, hoe meer voeding jouw lichaam nodig heeft.

Overigens is het zo dat 10% van de voeding die je inneemt, ook weer wordt verbruikt om te kauwen en het eten te verteren. Naast eten gebruikt jouw lichaam 60 tot 75% van de binnengekregen voedingsstoffen voor overige dagelijkse activiteiten. De overige voedingsstoffen kunnen gebruikt worden voor andere inspanningen, zoals sporten.

Hoe kan je jouw NEAT verhogen?

Kun je je NEAT verhogen, zonder jouw dagelijkse activiteiten al te veel aan te passen? Ja, en dat is eigenlijk vrij simpel. De meeste Nederlanders zitten erg veel op hun werk en ook nog eens in hun vrije tijd. Dit zorgt ervoor dat je je NEAT gemakkelijk kunt aanpassen, door ervoor te zorgen dat jij tussendoor wat meer beweegt. Zo verbruik je toch wat extra energie, wanneer je de hele dag op kantoor zit.

Enkele kleine aanpassingen in het dagelijks leven, kunnen zijn: ga fietsend naar het werk, in plaats van met de auto. Ga lopend boodschappen doen, neem de trap i.p.v. de lift, zorg ervoor dat je wat meer opruimt in het huishouden, maak een wandelingetje tijdens de pauze en blijf staan tijdens het telefoneren. Dit zijn kleine aanpassingen in het dagelijks leven, die er niet voor zullen zorgen dat het jouw dagplanning helemaal in de war komt.

Waarom voeding belangrijk is bij NEAT

Ons lichaam is af en toe erg eigenwijs. Wanneer je genoeg hebt gegeten, krijgt je lichaam een seintje van je hersenen dat je vol zit. Je kunt er ook voor kiezen dit seintje te negeren en gewoon door te eten.

Dit is niet direct heel erg voor je lichaam. Je lichaam slaat het extra eten op, voor wanneer je wat minder eet. Alleen dit komt bijna niet meer voor, de meeste mensen kunnen gewoon eten nemen wanneer zij honger hebben.

Te veel vetreserves kunnen wel negatief van invloed zijn op je lichaam. Het kan op de lange termijn er voor zorgen dat je hart- en vaatziekten krijgt. Ook wil je voorkomen dat je te veel overgewicht hebt, dit zorgt ervoor dat je minder makkelijk kunt bewegen. Hiermee verlaag je zo je NEAT.

Als je lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, zorgt dit er voor dat je niet veel activiteiten zult ondernemen. Je voelt je moe en zwak en wilt het liefste rustig aan op de bank zitten. Ook hiermee zorg je ervoor dat je NEAT verlaagd.

Het beste is om niet te veel, maar ook niet te weinig te eten. Zorg daarom voor een gezond en gevarieerd voedingsschema. Zorg dat je voldoende goede voedingsstoffen binnen krijgt, zoals eiwitten, koolhydraten, vitamines en gezonde vetten. Ook kun je jouw macro’s berekenen voor een accuratere indicatie. Zo zorg je ervoor dat je lichaam zich goed voelt, waardoor je lichaam genoeg energie heeft om te kunnen bewegen. Dit zorgt ervoor dat je NEAT toeneemt. 

Kun je afvallen met NEAT?

Door een gezonde en actieve levensstijl, zorg je voor een positieve verandering van je leven. Door te letten op voeding krijg je de juist voedingsstoffen binnen, hierdoor voel jij je dus goed en heb je voldoende energie om voldoende te kunnen bewegen. Hiermee zorg je ervoor dat je NEAT wordt verhoogd. Nadat je bent afgevallen wil je natuurlijk op dat gewicht blijven. Zorg er daarom voor dat je deze gezonde levensstijl vast houdt, om zo op een goed gewicht te blijven.

Het afvallen zal vanzelf gaan. Door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen zul je af gaan vallen, zonder daar al te veel inspanningen voor te doen. De basis begint dus bij goede voeding, waardoor jouw lichaam voldoende energie heeft om te kunnen bewegen. Dit kan je bijvoorbeeld ook bereiken door middel van intermittent fasting. Lees hier meer erover.

Hoeveel calorieën je verbrand met NEAT is verschillend per persoon. Allereerst hangt het af van de hoeveelheid beweging die jij hebt. Verder zijn factoren, zoals: conditie, geslacht en leeftijd van invloed op je NEAT. Hoe meer beweging je per dag hebt, hoe hoger de verbranding van calorieën door NEAT.

Sporten

Naast te zorgen voor voldoende NEAT, is het ook belangrijk om te sporten. Sport is een aanvulling op je NEAT. Wanneer je sport bouw je een goede conditie en meer spieren op. Deze factoren hebben weer een positieve invloed op je NEAT. Een goede conditie en spieren zorgen ervoor dat jouw lichaam minder energie hoeft te verbruiken bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Dit zorgt er dan weer voor dat je voldoende energie overhoudt, om nog meer te bewegen.