Wat is je doelstelling?

Kun je afvallen met periodiek vasten?

Pas je niet meer in je favoriete broek of jurk? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige! Tijdens de feestdagen komen we massaal aan in gewicht. Niet gek toch? Vrijwel het enige wat we deze dagen doen is eten en drinken met familie en vrienden. Deze kilo’s wil je natuurlijk ook weer zo snel mogelijk kwijtraken, dus ga je al snel een abonnement afsluiten bij de sportschool. Helaas ben je lang niet de enige die dit bedenkt en heeft dit als gevolg overvolle sportscholen. Alleen sporten is meestal niet voldoende. In veel gevallen zul je daarom ook moeten beginnen met een dieet om deze extra kilootjes kwijt te raken. Een voorbeeld van zo’n dieet is Intermittent Fasting ofwel periodiek vasten.

Wat is Intermittent Fasting?

Bij een dieet moet je je sterk houden aan wat je eet en hoeveel je ervan eet. Hierbij heb je veel verschillende soorten diëten waar je uit kan kiezen. Intermittent Fasting is een vernieuwende manier van het ouderwets diëten. Hierbij gaat het namelijk niet meer om wat je eet maar wanneer je eet. Bij dit eetpatroon wissel je periodes van vasten af met eten. Belangrijk hierbij is dat je ervoor zorgt dat deze periodes van vasten langer duren dan de periodes van eten. Iets drinken is wel mogelijk tijdens de vasten periode, zolang dit dranken zijn met lage calorieën. Voorbeelden hiervan zijn water, koffie en thee.

De populaire varianten van Intermittent Fasting

Voor intermittent fasting zijn er verschillende varianten te gebruiken. Hieronder geven we deze varianten weer en leggen we kort uit wat ze inhouden.

  • Het 16/8 schema: Deze variant heeft als voordeel dat het makkelijk in te plannen is in jouw dagelijkse routine. De bedoeling bij dit schema is dat je eerst aan 16 uur vasten doet en daarna 8 uur een normaal eetpatroon te volgen. Op deze manier kun je ervoor kiezen om vanaf 20:00 te vasten en dan pas om 12:00 (16 uur later) de volgende dag weer te eten. Dit schema maakt het daardoor makkelijk om met collega’s en familie te lunchen of te dineren. Bij dit schema haal je dus je energiebehoefte uit de 8 uur waarin eten is toegestaan en dit kun je verdelen over 2 tot 3 maaltijden.
  • Het 5:2 dieet: Een voordeel van het 5:2 schema is dat je maar 2 dagen bezig bent met vasten. Op de 2 dagen volg je een streng vastendieet waarbij je maar een klein deel van je dagelijkse calorie-inname mag krijgen. Een richtlijn hierbij is 600kcal/dag voor mannen en 500 kcal/dag voor vrouwen. De 2 vasten dagen mogen elkaar niet opvolgen. De andere 5 dagen kun je de normale calorie-inname volgen.
  • 24 uur vasten: Bij deze vorm van intermitterend vasten ben je 1 á 2 maal per week bezig met een moment van volledig vasten. Hier mag je dus niks eten, drinken is wel toegestaan. Let er ook op dat er niet meer gegeten mag worden dan de aanbevolen hoeveelheid calorieën.

Wanneer kies je voor intermittent fasting?

Het doel van intermittent fasting is om af te vallen en daarmee kilo’s in lichaamsgewicht te verliezen, om bijvoorbeeld de lovehandles weg te werken. Hierdoor is deze methode van periodiek afvallen geschikt voor mensen die dit als doel hebben of willen bereiken. Net zoals elk ander gewicht staat hierbij centraal dat men minder calorieën zal innemen, en daardoor als gevolg zal afvallen.

Welke variant van periodiek vasten is voor jou?

De keuze van soort intermittent fasting of periodiek vasten is helemaal aan jou. Wel is het hierbij belangrijk om te onthouden dat iedere vorm van periodiek vasten anders werkt. Bij een 16/8 schema liggen de maaltijd bijvoorbeeld dicht op elkaar. Doordat de maaltijden zo dicht bij elkaar liggen zorgt dit voor minder honger bij de volgende maaltijd, en blijft het gevoel van verzadigd zijn langer aanwezig. Bij een 24 uurs vasten schema eet je 24 uur niks en bij een 5:2 schema eet je 5 dagen je normale dagelijkse calorieën, en 2 dagen maar een maximaal aantal calorieën van 500 (vrouw) of 600 (man).

Wat zijn de gevolgen van intermittent fasting?

De soorten schema’s van vasten hebben allerlei gevolgen. Zo zorgt het 16/8 schema voor minder eetlust in het algemeen tijdens de 8 uur eet periode, waarna je tijdens de periode van vasten 16 uur vasten doet. Bij het 5;2 dieet honger je het lichaam 2 dagen uit, dit kan ervoor zorgen dat je minder energie hebt, je een slecht humeur krijgt en dat je de hele dag met een rommelende maag rondloopt.  Tot slot zorgt het 24 uur vasten schema voor lichamelijke verandering. Hierbij is het belangrijk om te weten dat het menselijk groeihormoon vijf keer zoveel wordt aangemaakt.

De invloed van het groeihormoon

Het groeihormoon is belangrijk voor je lichaam. Dit zorgt er namelijk voor dat je cellen en weefsels in je lichaam makkelijker kunnen worden hersteld. Bovendien zorgt een intermittent fasting dieet voor herstel van het spierweefsel, wat ervoor zorgt dat er minder spieren worden afgebroken bij een periodiek afvallen dieet dan een doorsnee dieet. Je spierkracht wordt daardoor minder sterk belast tijdens het intermittent fasten. Vet verbranden gaat ook makkelijker, omdat het groeihormoon energie haalt uit je vetreserves.

Het vastendieet en de invloed ervan op je insuline niveau

Met intermittent fasting zorg je voor een stijging van de insuline gevoeligheid Dit wordt veroorzaakt door het tekort aan koolhydraten en heeft een negatieve invloed op je insulineniveau, waardoor deze daalt. Het lagere insulineniveau zorgt ervoor dat het opgeslagen lichaamsvet makkelijker kan worden aangesproken. Deze stijging van insulinegevoeligheid zorgt ook voor bescherming tegen diabetes type 2.

Intermittent fasting en de invloed op noradrenaline

Buiten een hogere insulinegevoeligheid en een stijging van het groeihormoon , zorgt deze methode van vasten en afvallen voor een verhoging van da afgifte van het verbrandingshormoon noradrenaline. Deze stof geeft een signaal aan ons lichaam om vetzuren uit onze vetcellen vrij te maken voor verbranding en daarmee zorgen voor een daling van het algehele vetpercentage.

Snel afvallen met intermittent fasting

Intermittent fasting blijkt dus een goede methode om snel af te vallen. Het zorgt er namelijk voor dat je reserves in lichaamsvet eerder worden afgebroken en heeft daardoor als gevolg dat je sneller vet zal verliezen dan bij andere diëten. Of deze methode van vasten iets voor jou is dien je zelf achter te komen. Heb je genoeg motivatie en wilskracht om uren niet te eten of dagen minder te eten? Dan is dit een perfect dieet voor jou. Mis jij deze wilskracht of durf je dit niet wegens medische redenen? Dan is het misschien beter om een ander voedingschema afvallen te volgen.