Wat is je doelstelling?

Wat kan periodiek vasten voor jou doen?

Veel mensen hebben wel eens van het fenomeen periodiek vasten gehoord. Het is niet voor iedereen even duidelijk wat dit precies is en wat je ermee kunt doen. Periodiek vasten wordt wetenschappelijk ondersteund. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat je hierdoor een verminderde kans op hart- en vaatziekten hebt.

Ook zou het kunnen helpen tegen verschillende soorten kanker, obesitas en leveraandoeningen. Voor sommige mensen biedt dit ook een makkelijke manier om gewicht te verliezen. Verder zou het volgens neurologen de kans op Parkinson en Alzheimer kunnen verkleinen.

Wat is periodiek vasten?

Periodiek vasten wordt in het Engels ook wel intermitted fasting genoemd. Het periodiek vasten wordt gedaan door de ene keer normaal te eten en op een ander moment een stuk minder. Veel mensen kiezen ervoor om één of meerdere dagen in de week minder te eten. Ook wordt er wel eens voor gekozen om een week meer en een week minder te eten. Het periodiek vasten is echter een bepaald dagdeel uitkiezen om niet te eten. Zo kun je bijvoorbeeld tussen 12 tot 18 uur niks te eten.

Het uitvoeren van periodiek vasten is echter een stuk minder makkelijk dan de meeste mensen denken. Dit komt omdat het veel wilskracht vergt om periodiek te vasten. Periodiek vasten is vooral lastig om te doen als je veel met anderen bent. Dit komt omdat anderen op dit moment wel mogen eten. Als je zelf periodiek aan het vasten bent, is het lastig om te zien dat anderen wel aan het eten zijn.

In de tijd dat je periodiek aan het vasten bent, kun je jezelf voorhouden om alleen maar water te drinken. Op die manier krijg je in de tijd dat je aan het vasten bent helemaal geen calorieën binnen. Dit kan een goede optie zijn als je wel honger hebt. Door wat te drinken, is het mogelijk om alsnog een beetje eten in je maag te hebben.

Het beste periodiek vasten schema

Op het moment dat je periodiek wilt vasten, is het belangrijk om hier een goed schema voor te hebben. Door een goed schema te hebben, is het makkelijker om je hier ook aan te houden. Dit heeft ermee te maken dat je hierdoor een ritme krijgt in het vasten. Het maken van een schema voor het periodiek vasten hoeft niet lastig te zijn.

Het is mogelijk om een schema voor vasten te maken zodat je overdag als je met anderen bent wel kunt eten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om van 12 tot 18 uur te eten. Voor sommige mensen zorgt dit ervoor dat ze later moeten ontbijten en eerder moeten avondeten. Echter is het ook mogelijk om dit wat ruimer te nemen. Zo is het ook mogelijk om voor 11 tot 19 uur te gaan.

Als je het periodiek vasten lastig vindt om te doen, kan het ook een mogelijkheid zijn om dit langzaam op te bouwen. Het is mogelijk om dit te doen door steeds een uurtje langer te vasten. Zo kun je bijvoorbeeld rond een vaste tijd naar bed gaan en opstaan. Als je voordat je gaat ontbijten nadat je wakker bent geworden eerst een uur wacht, is het mogelijk om het vasten op die manier langer op te pakken.

Periodiek vasten ervaringen

De ervaringen met periodiek vasten is een beetje wisselend. Dit komt omdat het voor de ene persoon heel goed kan werken terwijl de ander er niet zoveel aan heeft. Vasten kan een aantal voordelen hebben. Zo kan het ervoor zorgen dat je gevoeliger wordt voor insuline. Dit houdt in dat je minder suiker nodig hebt om je bloedsuiker op peil te houden.

Ook heb je minder snel de neiging om ongezond te gaan eten. Door gezond te eten, is het namelijk mogelijk om langer vol te zitten. Omdat je ervoor zorgt dat je in de ochtend, avond en nacht niet eet, heb je minder snel de neiging om ongezonde dingen te gaan eten. Hierdoor is het mogelijk om de voedingsstoffen binnen te krijgen die je ook nodig hebt.

Dit werkt echter niet voor iedereen. Als je jezelf het oplegt om minder te mogen eten, is de kans ook aanwezig dat je in de tijd dat je wel mag eten veel te veel gaat eten. Hierdoor is de kans ook aanwezig dat je in deze tijd juist de ongezonde dingen gaat eten. Als dit het geval is, zal het periodiek vasten niet helpen.

Ondanks dat periodiek vasten kan helpen voor sommige mensen, is dit niet direct een manier om af te kunnen vallen. Naast het periodiek vasten is het namelijk ook nodig om een gezonde levensstijl te hebben. Door meer gezonde dingen te eten en genoeg te bewegen in combinatie met periodiek vasten, is het wel mogelijk om veel te bereiken.