Als je op zoek bent naar de mentaliteit of misschien de wilskracht om je suikerinname te beteugelen, ben je misschien overtuigd door de vele voordelen van een suikervrij voedingsschema. Afgezien van het effect op je taille, zijn een hoge suikerinname en obesitas in verband gebracht met ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Lees hier hoe een voedingsschema (suikervrij) je zowel mentaal als fysiek ten goede kan komen aan de hand van veelgestelde vragen.
Suiker onttrekt voedingsstoffen aan het lichaam die nodig zijn voor de stofwisseling, dus tekorten aan voedingsstoffen zoals osteoporose, bloedarmoede en immuundeficiënties worden allemaal beïnvloed door suikerconsumptie. Het immuunsysteem zelf wordt door suiker beïnvloed, omdat het de afgifte van groeihormonen remt wanneer het insuline niveau wordt verhoogd. Suiker – en zijn vermogen om ontstekingen te veroorzaken – is betrokken bij aandoeningen als dermatitis, hyperactiviteit, indigestie en zelfs depressie. Suiker kan een ravage aanrichten in het spijsverteringsstelsel, waardoor het verzwakt en voedingsstoffen niet goed kunnen worden opgenomen. Suiker fermenteert en verstoort bovendien de spijsvertering, wat vaak winderigheid en een opgeblazen gevoel veroorzaakt.
Om suiker te metaboliseren, gebruikt ons lichaam voedingsstoffen zoals vitamine B en kalium. Door herhaaldelijk suiker te eten, putten we onze voorraad voedingsstoffen uit. Deze voorraad voedingsstoffen is nodig om het lichaam te helpen om te gaan met ontstekingen. Daarom is suiker zelf een voedingsmiddel dat meer van het lichaam wegneemt dan het toevoegt. Veel voedingsmiddelen die suiker bevatten, bevatten geen andere belangrijke macro- en microvoedingsstoffen en noodzakelijke bestanddelen. Als gevolg daarvan ontstaat honger. Je lichaam gaat op zoek naar de voedingsstoffen die het mist en vaak ontstaat er een eetbui. In sommige gevallen ontstaat een suikerverslaving. Het eten van een hapje suiker creëert het verlangen naar meer. Als je je eetpatroon in balans brengt, is je bloedsuiker in balans en heb je geen trek meer. Dit houdt in dat je de juiste porties op het juiste moment eet en hele, ongeraffineerde voedingsmiddelen eet die efficiënt worden omgezet in energie en niet worden opgeslagen als vet.
Overtollige suiker remt je af. Zodra je het eet, verhoogt het je bloedsuikerspiegel. Je lichaam geeft insuline af en tryptofaan wordt getriggerd. De tryptofaan wordt omgezet in serotonine, waardoor je het gevoel hebt dat je moet slapen. Als je hele, ongeraffineerde ingrediënten eet die van nature suikervrij zijn, laad je je vol met antioxidanten, vitaminen, vezels, water en eiwitten die je hersenen en je lichaam van brandstof voorzien, en je helpen om je dag door te komen, in plaats van jezelf van de ene suiker bevrediging naar de andere te slepen.
Onderzoek wijst uit dat suiker kan bijdragen aan geheugenverlies en een onvermogen om zich te concentreren. Het is aangetoond dat het bijdraagt aan nervositeit en negatieve gedachten. Onderzoek suggereert ook dat ontsteking door suikergebruik de oorzaak is van verstoringen in de chemie van de hersenen. Een voedingsschema (suikervrij) voorkomt dit.
Suiker berooft je lichaam niet alleen van mineralen en vitaminen die ervoor zorgen dat je er goed uitziet en je goed voelt, maar kan je ook van je uiterlijk beroven. Glycatie is wanneer suiker zich aan eiwitten bindt, wat resulteert in ziektes. Deze ziektes worden verantwoordelijk gehouden voor een doffe, slappe huid en rimpels. Deze suiker-bijproducten stapelen zich op en presenteren zich met de leeftijd. Hoe meer suiker je eet, hoe meer kans je loopt om ziek te worden. Wil je naast een suikervrij voedingsschema ook graag sporten en heb je een sport voedingsschema nodig? Dan is dat natuurlijk ook geen probleem. Er zijn zelfs vegetarische opties binnen ons systeem, voor ieder wat wils.
Suikervrij eten kan leiden tot gewichtsverlies of gewichtsbehoud. In de laatste twee decennia dachten deskundigen dat vet de vijand was in onze voeding. We weten nu dat het lichaam vet nodig heeft, vooral ‘goede’ vetten, zoals omega-3 vetzuren die de hersenen voeden, de bloedsomloop verbeteren en ontstekingen tegengaan. Overtollige suiker daarentegen wordt door het lichaam omgezet in vet. Geraffineerde suiker uit koolhydraten die ontdaan zijn van vezels zal nog sneller metaboliseren. Hoe meer suiker je eet, hoe meer vet er in je lichaam wordt opgeslagen.
Suikerconsumptie veroorzaakt chemische reacties die ontstekingen bevorderen. Suikervrij eten betekent minder ontstekingen in het lichaam, die aan de basis liggen van de meeste pijntjes en kwaaltjes. Ontstekingen hebben ook negatieve effecten op het immuunsysteem, voeden gist en dragen bij aan de groei van bacteriën. Neem minder suiker in en je zult snel een verschil merken in hoe je je over het algemeen voelt.
Het is verbazingwekkend hoe lekker suikervrij voedsel kan zijn. Er zijn veel suikervervangers die gebruikt kunnen worden om een vleugje zoetheid te geven zonder de calorieën of nadelige effecten van suiker. Of het nu gaat om een zelfgemaakte sladressing, Starbucks koffie of een zelfgemaakt koekje, je leert een betere kok en een suikervrije eter te worden door nieuwe suikervrije recepten uit te proberen. Lees hier ook hoe gezond suikervrij drinken is.
Let op: deze blog heeft een informatief doeleinde. Voedingschema.nl levert geen medisch advies, diagnose of behandeling. Bij twijfel raadpleeg dan altijd de behandelend arts.
van E-Commerce Online B.V.
KvK: 80547672
BTW-nr: NL861710976B01
Ieder voedingsschema wat wij samenstellen is uniek, persoonlijk en op maat gemaakt aan de hand van jouw specifieke voorkeuren.
Wij zijn de enige in de 🌏 die dit momenteel kunnen binnen 30 minuten en dat 24/7.