Wat is je doelstelling?

Ontbijt overslaan: gezond om af te vallen?

Veel mensen hebben in de ochtend geen tijd om uitgebreid een ontbijt te maken en op te eten. Een groot gedeelte van deze mensen zal dan ook snel ontbijten overslaan. Ondanks dat het ontbijt de gezondste of belangrijkste maaltijd van de dag wordt genoemd is dit de maaltijd die het vaakst wordt overslagen. Dit wordt ook gedaan door mensen die bezig zijn met afvallen. Het niet consumeren van een maaltijd zorgt er tenslotte voor dat je gewicht zult verliezen. Voor veel mensen die succesvol hun eerste maaltijd van de dag overslaan, ontstaat nu de vraag. Is het ontbijt daadwerkelijk de belangrijkste maaltijd van de dag? Of is het ontbijt overslaan toch gezond om af te vallen.

In deze blog gaan we je er alles over vertellen! Ook geven we een aantal ontbijt tips om jouw ontbijtervaring te verbeteren.

Waarom is ontbijten gezond?

Voordat we gaan bespreken of niet ontbijten helpt bij het afvallen, willen we eerst meer vertellen over waarom ontbijten wel belangrijk is. Het ontbijt is de eerste maaltijd van de dag. Deze maaltijd is enorm belangrijk. Dit komt omdat het de eerste maaltijd is na je nachtrust . Jouw lichaam heeft dus ongeveer 8 uur niks gegeten en heeft nu voedingsstoffen nodig om weer te kunnen functioneren en jouw spieren te laten herstellen. Ook brengt voedsel de spijsvertering op gang. De voedingsstoffen die je binnenkrijgt met het ontbijt zorgen ervoor dat je de dag energiek kan beginnen. Daarnaast dragen de voedingsstoffen die je tijdens een gezond ontbijt binnenkrijgt bij aan het behalen van jouw dagelijkse vezels, vitaminen, eiwitten en goede vetten behoefte. Met een gezonde, voedzame start van de dag verklein je dus de kans op voedingstoftekorten en gerelateerde gezondheidsproblemen. Door te ontbijten zul je, logischerwijze, ook minder snel honger hebben gedurende de ochtend. Kortom, ontbijten heeft vele gezondheidsvoordelen voor jou en je lichaam.

Is je ontbijt overslaan gezond?

Veel mensen beweren dat je ontbijt overslaan enorm ongezond is. Hier is dan ook veel onderzoek naar gedaan. Desondanks is er geen bewijs dat je ontbijt overslaan ervoor kan zorgen dat bijvoorbeeld je stofwisseling vertraagd. Het niet ontbijten zal er simpelweg voor zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt. Een lagere hoeveelheid calorieën, dus een calorietekort, zal ervoor zorgen dat je meer doet verbranden dan dat je binnenkrijgt. Met als uiteindelijke resultaat dat je zult afvallen.

Dus ja, je ontbijt overslaan zorgt ervoor dat je afvalt.

Vaak is het wel zo dat mensen die hun ontbijt overslaan minder voedingsstoffen binnenkrijgen. Hierdoor kunnen er, zoals eerder benoemd, tekorten ontstaan. Daarnaast kiezen mensen die hun ontbijt overslaan vaak voor andere, grotere maaltijden gedurende de dag, waardoor ze alsnog aan hun normale hoeveelheid calorieën komen. Ook wordt er dan vaker “ongezonder” gegeten, denk hierbij aan te veel koolhydraten, suikers en verzadigde vetten. Het ontbijt overslaan gaat dus vaak samen met ongezonde gewoontes.

Een gezond ontbijt om af te vallen

Wanneer je ervoor kiest om te ontbijten is het natuurlijk wel belangrijk dat je kiest voor een gezond ontbijt. Maar hoe ziet zo een gezond ontbijt om af te vallen er nu uit? Het aantal calorieën in een ontbijt ligt voor de meeste mensen tussen de 300 en 400. Dit is een acceptabel aantal. Daarnaast is het belangrijk dat je ontbijt genoeg vezels bevat. Denk bij vezelrijke producten bijvoorbeeld aan brood, havermout of muesli. Om genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen kun je kiezen voor een stuk fruit.

Er zijn zoveel keuzes op het gebied van een gezond ontbijt. Zo kun je kiezen voor volkoren boterhammen met beleg, een kom havermout of yoghurt met muesli, eieren of pannenkoeken. In ons receptenboek vind je meer dan genoeg gezonde recepten.

Ontbijt tips om af te vallen

Ondanks dat het dus beter voor je lichaam kan zijn om te ontbijten, snappen we dat het nuttigen van een voedzaam ontbijt niet altijd voor iedereen realistisch is. Mensen die s ‘morgens moeten haasten voor werk of hun kind moeten klaarmaken voor school kiezen bij een naderend tijdstekort voor het overslaan van een maaltijd. Hartstikke zonde! Wij geven je graag een aantal tips hoe jij ervoor kunt zorgen dat je toch gezond kunt ontbijten. Zelfs bij tijdstekort. Een gezonde eerste maaltijd van de dag is namelijk de eerste stap tot een gezonde levensstijl.

Je ontbijt voorbereiden

Heb je geen tijd om te ontbijt in de ochtend klaar te maken? Doe dit dan al de avond ervoor! Dit bespaart enorm veel tijd en kost ook weinig moeite. Zo zijn er talloze gezonde ontbijtrecepten online te vinden die je al in de avond ervoor kunt klaarmaken. Denk hierbij aan overnight oats of hartige muffins. Daarnaast is het veel gezonder als je je ontbijt zelf klaar maakt in plaats van een kant-en-klare keuze uit de supermarkt.

Maak er een gewoonte van

Heb je geen tijd om te ontbijten? Maak dan tijd! Door kleine wijzigingen te maken in je dagelijkse routine kun je er al voor zorgen dat je genoeg tijd hebt om te ontbijten. Ontbijten hoeft namelijk maar maximaal een kwartiertje te kosten! Voorbeelden van nieuwe gewoontes zijn je wekker iets eerder zetten, iets minder lang in je bed blijven liggen of je ontbijt de avond van tevoren maken.

Kies voor het juiste ontbijt

Een gezond ontbijt voor afvallen moet natuurlijk wel de juiste voedingsstoffen bevatten. Allereerst is het aantal calorieën belangrijk, meestal is een ontbijt niet meer dan 300 tot 400 kcal. Dit ligt natuurlijk ook aan je caloriebehoefte. Ook moet je ontbijt de juiste voedingsstoffen bevatten. Zo zul je met een vezelrijk ontbijt langer verzadigd zijn en minder snel zin hebben in iets zoets. Probeer daarnaast snelle suikers te vermijden – zoals bij een krentenbol – en juist te kiezen voor eiwitten en groente en fruit. Daarnaast is het drinken van voldoende water net zo belangrijk. Een gezond ontbijt zal zorgen voor een goed begin van jouw dag!