Wat is je doelstelling?

Hier moet je op letten bij de ingrediënten van eiwitpoeders

Het belang van eiwitten voor ons lichaam wordt nog te vaak onderschat. Ze zijn echter de bouwstenen van onze spieren, huid, haar en zelfs onze botten. Om die reden zijn eiwitpoeders razend populair, vooral onder sporters en mensen die proberen af te vallen. Maar zoals met elk voedingssupplement is het belangrijk om aandacht te besteden aan wat er precies in zit. In deze blog gaan we daarom dieper in op de ingrediënten van eiwitpoeder en een paar aandachtspunten om op te letten bij het gebruiken van eiwitpoeder ingrediënten.

eiwitpoeders

Ingrediënten eiwitpoeder en ingrediënten eiwitshake: wat zit er eigenlijk in?

Allereerst is het goed om te weten wat er precies allemaal in eiwitpoeder zit. Eiwitpoeder ingrediënten, en ook ingrediënten van een eiwitshake, worden vaak onderschat omdat mensen denken dat het enkel eiwitten bevat. Toch worden er veel andere ingrediënten aan toegevoegd, waar we dus meestal niet van op de hoogte zijn. Een tip: lees altijd het etiket! Dit zijn in elk geval de belangrijkste ingrediënten waar eiwitpoeder uit bestaat:

Het type eiwit

Het eerste ingrediënt dat je zult tegenkomen, is natuurlijk het eiwit zelf. Er zijn echter verschillende soorten eiwitten die in eiwitpoeders kunnen worden gebruikt, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Wei-eiwit wordt veelal het meest gebruikt, omdat het snel wordt opgenomen door het lichaam en een compleet aminozuurprofiel heeft. Caseïne-eiwit wordt langzamer opgenomen, wat nuttig kan zijn om de spieren gedurende een langere periode van voeding te voorzien. Er zijn ook goede plantaardige eiwitten, zoals soja, erwten en hennep, die een prima alternatief zijn voor mensen met een zuivelallergie of voor veganisten.

Zoetstoffen en smaakstoffen

Het volgende waar je op moet letten bij de ingrediënten van eiwitpoeder zijn zoetstoffen en smaakstoffen. Sommige eiwitpoeders zijn gezoet met suiker, wat kan leiden tot een ongewenste verhoging van je dagelijkse suikerinname. Andere poeders gebruiken kunstmatige zoetstoffen, die weer andere mogelijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Probeer een eiwitpoeder te kiezen dat gezoet is met een natuurlijke zoetstof, zoals stevia of xylitol. Of kies een ongezoet product dat je zelf op smaak kunt brengen.

Verdikkings- en anti-klontermiddelen

Veel eiwitpoeders bevatten tevens additieven zoals verdikkingsmiddelen om een aangename textuur te geven. Dit zie je vaak bij de ingrediënten van een eiwitshake. Zo hebben eiwitshakes overigens hun eigen voor- en nadelen. Onder de eiwitpoeder ingrediënten vallen ook anti-klontermiddelen die het poeder helpen beter te mengen. Hoewel deze stoffen vaak veilig zijn, kunnen sommige mensen gevoelig zijn voor bepaalde soorten, zoals xanthaangom of carrageen.

Vulstoffen

Ten slotte zijn er nog de vulstoffen. Deze worden toegevoegd om het product goedkoper te maken, maar ze voegen geen voedingswaarde toe. Vulstoffen zoals maltodextrine en dextrose kunnen je bloedsuikerspiegel doen stijgen. En dat kan de uiteindelijke werking weer tegengaan.

Extra aandachtspunten voor het gebruik van eiwitpoeder ingrediënten

Eiwitpoeders kunnen een handige manier zijn om je eiwitinname te verhogen, maar ze zijn niet voor iedereen geschikt. Als je een nierziekte hebt bijvoorbeeld moet je waarschijnlijk je eiwitinname beperken, niet verhogen. Te veel eiwit kan ook leiden tot spijsverteringsproblemen zoals gasvorming en diarree. Daarnaast is het nog maar de vraag hoeveel eiwitten je lichaam maximaal kan opnemen in een dag. Verder is het belangrijk om te onthouden dat eiwitpoeders een aanvulling zijn – ze zijn niet bedoeld om een gezond, gebalanceerd dieet te vervangen. Echt voedsel bevat naast eiwitten ook vitamines, mineralen en vezels die essentieel zijn voor je gezondheid. Als je echt op je voeding aan het letten bent, dan kun je een voedingsschema laten opstellen door een professioneel bedrijf. Dan weet je zeker dat je de juiste voeding binnenkrijgt en je niet te veel of te weinig eiwitten eet of drinkt.

Het kiezen van een eiwitpoeder gaat dus verder dan simpelweg de meest populaire kiezen. Je kunt beter goed lezen wat de ingrediënten van het eiwitpoeder zijn. Zo ben je er zeker van dat je niet onnodig andere producten binnenkrijgt dan je eigenlijk wil. Ben dus voorzichtig. Geloof ons, je lichaam zal je dankbaar zijn!