Wat is je doelstelling?

Hoeveel calorieën zitten er in een banaan?

De banaan is de tweede meest gegeten fruitsoort in Nederland. Gemiddeld eten we in Nederland zo’n 20 gram banaan per dag. Het wordt veelal gegeten vanwege de zoete smaak en het verzadigend effect. Ondanks de populariteit van het fruitsoort zit er eigenlijk maar heel weinig vitamine C in banaan als we deze vergelijken met andere fruitsoorten. Waar heeft de banaan zijn populariteit dan wel aan te danken? Want hoeveel calorieën zitten er in een banaan? Is de banaan dan wel zo gezond als we denken? Lees verder om daar achter te komen. 

Waarom is de banaan zo populair?

Zoals gezegd is de banaan de tweede meest populaire fruitsoort in Nederland. Een goede reden hiervoor is dat de banaan eigenlijk wordt gezien als het perfecte tussendoortje. Zo is de banaan makkelijk mee te nemen in je tas. Je hoeft een banaan ook niet te wassen en je krijgt over het algemeen geen vieze handen van het eten van banaan, ideaal dus! Door de hoeveelheid aan natuurlijke suikers krijg je van de banaan snel energie. Daarnaast is een banaan vaak meer vullend dan andere fruitsoorten door de hoeveelheid aan vezels. Daarbij dragen bananen bij aan een mentale gezondheid. Er zit een stofje in de vrucht dat in het lichaam omgezet wordt in een neurotransmitter dat je stemming goed houdt en de eetlust onderdrukt. Zodoende zien we dat er een tal aan voordelen zijn en is het helemaal niet raar dat de banaan zo populair is.

Vezels en vitamines in een banaan

Een banaan bevat relatief weinig vitamine C, maar heeft daarentegen wel een hoop andere vitamines en vezels. Zo bevat een banaan al meer dan 40% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B6 die je dagelijks binnen moet krijgen. In vergelijking met andere fruitsoorten een indrukwekkende hoeveelheid aan vezels en zetmeel. Vezels en zetmeel zorgen er voor dat je lichaam langzaam en verspreid over de dag aangesterkt wordt: je energieniveau blijft de hele dag stabiel waardoor je minder snel last krijgt van een dipje.

Ook qua vitamines en mineralen zit je met een banaan goed. Bananen bevatten namelijk een goed gehalte als het gaat om essentiële vitamines en mineralen. Bananen staan er dan ook om bekend dat ze een goede bron van kalium zijn. Kalium draagt bij een goede werking van je spieren en zenuwen, maar ook aan een stabiele bloeddruk. Bananen bevatten bovendien vitamine A, een vitamine die belangrijk is voor je ogen. Verder ook magnesium en calcium, die weer bijdragen aan sterke botten. Als laatste vind je veel antioxidanten in bananen. Deze helpen schadelijke stoffen op te ruimen die onze cellen aantasten. Hierdoor bescherm je door het eten van een banaan ook je cellen. Op het gebied van vezels, vitamines en mineralen is de banaan dus zeker een goede optie.  

Voedingsstoffen in bananen

Naast de calorieën in een banaan bepalen ook de andere voedingsstoffen in de vrucht of een banaan tot de gezonde tussendoortjes behoort. Volgens het Voedingscentrum bevat een grote banaan van 165 gram de volgende voedingswaarden:

Energie: 152 kcal

Vet: 0.5 gram

– waarvan verzadigd: 0.2 gram

Koolhydraten: 33 gram

– waarvan suikers: 25.6 gram

Vezels: 3.1 gram

Eiwit: 1.8 gram

Zout: 0 gram

Kcal banaan, is het wel gezond?

Ondanks dat de banaan een bron aan vezels en vitamines is, wordt er toch wel eens gezegd dat een banaan niet zo gezond is. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat de banaan relatief hoog in calorieën is als we deze vergelijken met andere fruitsoorten. De kcal banaan per stuk is zo’n 150 calorieën. Als we dit vergelijken met andere populaire fruitsoorten dan heeft de banaan inderdaad een vrij hoog gehalte aan calorieën. Zo hebben appels gemiddeld zo’n 72 calorieën en kiwi’s maar 50 calorieën. Banaan is dus zeker een fruitsoort met een hoog aantal calorieën. Als we de banaan kcal overigens gaan vergelijken met onze totale energiebehoefte op een dag, valt dit reuze. Wanneer je op een dag namelijk zo’n 2000 tot 2500 calorieën verbrandt, is de banaan kcal helemaal niet zo veel.

Ook bestaat een grote banaan uit zo’n 30 gram koolhydraten. Dit is relatief hoog als we dit vergelijken met andere fruitsoorten. Over het algemeen worden koolhydraten gezien als dikmakers, maar het is belangrijk om te weten waaruit de koolhydraten bestaan in een banaan. De koolhydraten in een banaan bestaan namelijk uit zetmeel. Een groot gedeelte hiervan bestaat zelfs uit resistent zetmeel. Resistent zetmeel betekent dat het zetmeel bestand is tegen de spijsvertering waardoor het in feite niet verandert totdat het je dikke darm bereikt. Omdat het zetmeel niet je dikke darm bereikt krijgt het zetmeel de mogelijkheid om je vriendelijke darmbacteriën te voeden. De koolhydraten in banaan zijn dus lang zo slecht niet.

Koolhydraten banaan

Koolhydraten hebben sinds een aantal jaren een slecht imago gekregen omdat ze er voor kunnen zorgen dat je dikker wordt, hoewel dit alleen het geval is wanneer je er te veel van eet en daarmee boven je caloriebehoefte uitkomt. Je lichaam heeft koolhydraten namelijk hard nodig om er energie uit te krijgen. In principe is het belangrijk dat je de koolhydraten uit een gezonde bron haalt. De reden hiervoor is omdat er in gezonde bronnen naast koolhydraten ook heel veel andere voedingsstoffen zitten. Hierdoor kom je dus minder snel aan, ook al krijg je toch koolhydraten binnen.

Een banaan als vervanger voor een ongezond tussendoortje

Een banaan bevat natuurlijke suikers en heeft daardoor een zoete smaak. De zoete smaak maakt de banaan het perfecte tussendoortje als vervanger voor andere bewerkte lekkernijen. De natuurlijke suikers in een banaan zijn heel anders dan de bewerkte suikers die in voorverpakte tussendoortjes zitten, waardoor de banaan een veel betere. Daarnaast ben je sowieso goed bezig met het eten van bananen, omdat fruit in de schijf van vijf staat. Door de schijf van vijf te hanteren weet je zeker dat je goed bezig bent op het gebied van voeding. Fruit eten is een belangrijk onderdeel van deze schijf waardoor een banaan eten dus sowieso een goede keuze is.

Groene banaan of rijpe banaan?

Wat veel mensen niet weten is dat een rijpe banaan een stuk meer suikers bevat dan een groene banaan. De enzymen in bananen zetten het zetmeel in een banaan om in fruitsuiker tijdens het rijpingsproces. Hoe rijper de banaan, hoe meer suiker dus. Dit proces zorgt er dan ook voor dat een rijpe banaan een stuk zoeter is dan een groene banaan. De hogere hoeveelheid suiker is zeker niet alleen maar slecht. De hogere hoeveelheid aan fruitsuiker zorgt er namelijk voor dat de banaan een stuk eenvoudiger is op te nemen door je darmen. Ook hebben rijpere bananen meer antioxidanten dan de minder rijpe bananen. Zowel rijpe als minder rijpe bananen hebben dus ieder zo zijn eigen voor- en nadelen. Je kunt zelf de afweging maken welke voor- en nadelen jij zwaarder vindt wegen.

Hoeveel calorieën een banaan bevat is uiteindelijk niet de belangrijkste vraag om te stellen. Wanneer je een voedingsschema aanhoudt, is het weliswaar goed om de micro’s en macro’s in de gaten te houden. Verder is er geen reden om de positieve effecten van een banaan in twijfel te trekken.