De Body Mass Index (BMI) is het gewicht van een persoon in kilogram, gedeeld door het kwadraat van de lengte in meter. De BMI is een goedkope en eenvoudige screeningsmethode voor gewichtscategorieën – ondergewicht, gezond gewicht, overgewicht en obesitas. De BMI meet niet rechtstreeks het lichaamsvet, maar de BMI is matig gecorreleerd met meer directe me-tingen van het lichaamsvet. Bovendien blijkt de BMI even sterk gecorreleerd te zijn met diverse stofwisselings- en ziekteresultaten. Wij kunnen ook direct je BMI berekenen bij het aanvragen van een persoonlijk voedingsschema.
De BMI kan een screeningsinstrument zijn, maar stelt geen diagnose van de lichaamsvetheid of de gezondheid van een individu. Om te bepalen of de BMI een gezondheidsrisico vormt, voert een zorgverlener verdere beoordelingen uit. Dergelijke beoordelingen omvatten huidplooi-diktemetingen, evaluaties van voeding, lichaamsbeweging en familiegeschiedenis (genetica). Je BMI berekenen is bijvoorbeeld ook anders dan je lichaamsvetpercentage berekenen.
Andere methoden om lichaamsvetheid te meten zijn het meten van de huidplooidikte (met schuifmaat), wegen onder water, bio-elektrische impedantie en isotoopverdunning. Deze methoden zijn echter niet altijd direct beschikbaar en zijn duur of moeten worden uitgevoerd door hoogopgeleid personeel. Bovendien zijn veel van deze methoden moeilijk te standaardiseren voor verschillende waarnemers of machines, wat vergelijkingen tussen studies en tijdsperioden bemoeilijkt. Daarnaast kun je ook jouw BMR berekenen om je te helpen bij het bepalen van je dagelijkse caloriebehoefte.
De correlatie tussen de BMI en lichaamsvetheid is vrij sterk, maar zelfs als twee mensen de-zelfde BMI hebben, kan hun niveau van lichaamsvetheid verschillen.
Vuistregels om te onthouden:
• Bij dezelfde BMI hebben vrouwen meestal meer lichaamsvet dan mannen.
• Bij dezelfde BMI hebben donkere mensen minder lichaamsvet dan blanken, en Aziaten meer dan blanken.
• Bij dezelfde BMI hebben ouderen gemiddeld meer lichaamsvet dan jongere volwassenen.
• Bij dezelfde BMI hebben atleten minder lichaamsvet dan niet-atleten.
• De nauwkeurigheid van de BMI als indicator van lichaamsvetheid lijkt ook groter te zijn bij personen met een hogere BMI en lichaamsvetheid. Hoewel een persoon met een zeer hoge BMI (bijv. 35 kg/m2) zeer waarschijnlijk een hoog lichaamsvetpercentage heeft, kan een rela-tief hoge BMI het resultaat zijn van zowel een hoog lichaamsvetpercentage als een hoge vet-vrije massa (spieren en botten).
Een 100% persoonlijk voedingsschema samenstellen? Dat kan! Wij kunnen je voedingsschema binnen 30 minuten leveren. Dag en nacht, 365 dagen per jaar.
Dit voedingsschema bestaat uit 5 á 6 maaltijden per dag, verdeeld over kleine en wat grotere maaltijden. Absoluut géén crash dieet!
Geen abonnement, je betaald eenmalig slechts €14,95 euro voor het voedingsschema. Je voedingsschema bestaat uit 7 pagina’s met het op maat gemaakte schema en staat bomvol met tips & tricks.
Let op: deze blog heeft een informatief doeleinde. Voedingschema.nl levert geen medisch advies, diagnose of behandeling. Bij twijfel raadpleeg dan altijd de behandelend arts.
van E-Commerce Online B.V.
KvK: 80547672
BTW-nr: NL861710976B01
Ieder voedingsschema wat wij samenstellen is uniek, persoonlijk en op maat gemaakt aan de hand van jouw specifieke voorkeuren.
Wij zijn de enige in de 🌏 die dit momenteel kunnen binnen 30 minuten en dat 24/7.