Wat is je doelstelling?

Waarom koken met kruiden gezond is

Een manier om een gezonde ontwikkeling te creëren binnen een eetpatroon is een uitdaging voor veel mensen. De bekende ‘rijst met kip en broccoli’ is een klassieker waar niet veel mensen gelukkig van worden. Wij als Nederlanders staan niet bekend om onze smaakvolle manier van koken. Wij zijn eerder van de standaard zout en peper toevoeging. Echter is koken met kruiden is een mooie manier om aan relatief saaie gerechten toch nog een smaakvolle twist te geven. Daarbij kunnen sommige kruiden ook nog een positieve werking hebben op je lichaam. Dus naast het feit dat kruiden gezond zijn, zijn ze ook nog eens een lekkere toevoeging aan je gerechten. 

Gezonde kruiden

De argumenten vóór de implementatie van kruiden tijdens het koken zijn natuurlijk dat het gebruik van kruiden gezond kan zijn en dat kruiden jouw gerechten van extra smaak kunnen voorzien. Wij kunnen echter in de mate van gezondheid onderscheid maken tussen de diverse kruiden. Er zijn een paar kruiden die ook wel echt de top gezondste specerijen zijn.

Kurkuma

Kurkuma is hier één van. Kurkuma komt veel voor in de Aziatische keuken. Het is een geelkleurig poeder en behoort daarbij tot de gemberfamilie. Kurkuma is heerlijk te combineren met smoothies, Aziatische gerechten en groentegerechten. Naast dat Kurkuma je eten een boost geeft, heeft het ook een positieve werking op je immuunsysteem en spijsvertering.

Gember

Een andere specerij die in dit rijtje natuurlijk niet kan missen is gember. Waarschijnlijk ben je wel al bekend met het trendy gembershotje. Het is voor sommige mensen niet de specerij die ze het lekker vinden, maar het is wel ontzettend gezond. Gember bevat fosfor en magnesium. Gember werkt goed tegen misselijkheid en tegen griep omdat gember vocht-afdrijvend is. Daarbij geeft gember ook nog eens een boost aan je spijsvertering.

Peterselie

De derde specerij die mag aansluiten bij gezonde kruiden, is peterselie. Dit is een veelvoorkomend soort specerij die in de Nederlandse keuken ook wel bekend is om zijn vitamines. Peterselie zit vol met vitamine A, B, C en K en is ook nog rijk aan ijzer en kalium. Peterselie is in de supermarkt zowel als plantje verkrijgbaar als strooikruid. Peterselie heeft een zeer positieve werking op je immuunsysteem, spijsvertering en nieren. Daarbij geeft het een boost aan je energielevel.

Zwarte peper

Tenslotte sluiten we het lijstje met gezonde kruiden af met zwarte peper. Zwarte peper is gemaakt van donkere gedroogde bessen. Deze bessen komen uit een tropische klimplant. Peper is naast zout een van de meest bekende specerijen die er is. Zwarte peper heeft een goede werking op de vetverbranding, de bloeddruk, je tanden en het remmen van de ontwikkeling van kankercellen. Daarbij kan zwarte peper ook helpen bij het verlagen van de cholesterol. Als dit geen overtuigende redenen zijn om voortaan zwarte peper in je eten te gebruiken, dan weten wij het ook niet meer.

Ongezonde kruiden

Natuurlijk zijn er ook kruiden die in grote hoeveelheden een slechte werking op ons lichaam kunnen hebben. Eén hiervan is ve-tsin. Het is een smaakmaker die veel gebruikt wordt, maar helaas wel erg ongezond is. Ve-tsin is een oosterse specerij. Deze kruid heeft een sterke zoute smaak. Dit verklaart dan ook vrijwel meteen waarom ve-tsin een ongezonde kruid is. Ve-tsin is door de Europese autoriteiten uitgeroepen tot een E-nummer. Dit wil zeggen dat het wel een soort kruid is die voor directe consumptie is toegestaan, maar verder een stof is die voornamelijk veel te vinden is in bewerkte voedingsmiddelen.

Een ander soort kruid die ook als ongezond wordt beoordeeld is kaneel. Dit zal voor veel mensen een teleurstelling zijn, aangezien dit een populaire  zoete smaakmaker is. Kaneel komt uit de bast van de kaneelboom. De stof die voor de smaak van kaneel zorgt, is coumarine. Coumarine is een natuurlijk gifstof en wordt in het lichaam omgezet in dicoumarol. Dicoumarol zorgt er weer voor dat de bloedstolling geremd wordt. Kaneel is geen levensgevaarlijk kruid, maar wordt wel als ongezond ondervonden wanneer het langdurig en in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.