Wat is je doelstelling?

Hoe gezond is kurkuma thee?

Kurkuma is een specerij die tegenwoordig steeds bekender wordt. Kurkuma staat namelijk bekend om de geneeskrachtige werking. De kans is groot dat je kurkuma op steeds meer verschillende manieren terug ziet komen. Dit heeft ermee te maken dat kurkuma steeds bekender wordt. Eén van de manieren waarop je kurkuma veel terug kunt zien, is in de vorm van thee.

Kurkuma staat voor veel mensen ook wel bekend als koenjit, geelwortel of turmeric genoemd wordt. Kurkuma is ook wel de wortel van een kurkuma plant. In kurkuma zit curcumine. Deze stof geeft de doordringende gele kleur aan kurkuma. Alle voordelen die je van kurkuma kunt krijgen, komen ook uit de curcumine. Curcumine is een bekende gele kleurstof. Het is een sterke kleurstof waardoor het je handen, je aanrecht, je snijplank en je lippen geel kan kleuren.

Kurkuma wordt normaliter veel gebruikt in eten. Vooral in de Indiase keuken zul je dit veel tegenkomen. Kurkuma geeft vooral kleur aan de gerechten. Echter biedt het ook een aardachtige, licht bittere smaak. Ook wordt kurkuma in Azië al jaren gebruikt voor de geneeskrachtige werkingen van de plant.

Is kurkuma thee gezond?

Kurkuma thee kan erg gezond zijn om gebruik van te maken. Dit heeft ermee te maken dat de curcumine goed in de thee oplost. Hierdoor is het mogelijk om door het drinken van thee gebruik te maken van de voordelen van kurkuma. De curcumine in kurkuma zorgt ervoor dat de thee gezond is.

Curcumine is een antioxidant. Dit houdt in dat het een stof is die ontstekingsremmend werkt. Een antioxidant haalt vrije radicalen uit het lichaam. Dit zijn kleine sporen van giftige metalen in je lichaam. Deze kunnen een ontsteking veroorzaken. Daarom wordt curcumine gezien als een ontstekingsremmende stof. Hierdoor kan curcumine ook helpen bij verkoudheid of griep.

Kurkuma kan ook de spijsvertering ondersteunen. Het is met kurkuma namelijk mogelijk om maag- en darmklachten te verminderen. Dingen zoals buikpijn, maagzuur en een opgeblazen gevoel kunnen met kurkuma thee verminderd worden.

Bijwerkingen van kurkuma thee

Als je veel gebruik maakt van kurkuma, kun je hier een aantal bijwerkingen van krijgen. Door een hoge dosis te nemen van kurkuma thee, is de kans aanwezig dat je te veel van de curcumine in je lichaam krijgt. Door hoge dosissen van meer dan 6 gram aan kurkuma per dag binnenkrijgt, is het mogelijk om een aantal bijwerkingen te krijgen. Zo is het mogelijk om last te krijgen van maagklachten, misselijkheid, duizeligheid en anti constipatie.

Kurkuma heeft ook een bloedverdunnende werking. Dit houdt in dat het niet altijd verstandig is om kurkuma veel te gebruiken als je ook bloedverdunners gebruikt. Door hierbij ook kurkuma te gebruiken, is de kans namelijk aanwezig dat je bloed te dun wordt. Dit kan schadelijk zijn voor je lichaam. Om zeker te weten dat je niet te veel kurkuma binnenkrijgt, kan het in dit geval dan handig zijn om een arts te raadplegen.

Met kurkuma thee afvallen

Het is door sommige studies aangetoond dat curcumine een rol kan spelen in het verhelpen van overgewicht. Kurkuma zou namelijk kunnen helpen bij het ondersteunen van het afvallen. De curcumine kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van chronische obesitas gerelateerde ziektes en kan je insuline resistentie verminderen. 

Kurkuma thee maken

Het zetten van kurkuma thee kan makkelijk gedaan worden. Dit kun je het beste doen met verse kurkuma. Dit komt doordat dit het beste smaakt. Om zelf kurkuma thee te maken, hoef je de kurkuma alleen maar in plakjes te snijden en eventueel met gember in een kop met heet water leggen.

Als je de smaak van de kurkuma nog verder naar voren wilt laten komen, kan het een goede optie zijn om de kurkuma te raspen. Op die manier krijg je nog meer van de smaak van de kurkuma in je thee. Hierbij kan het lekker zijn om wat citroen en honing toe te voegen om de smaak nog beter uit te laten komen.

In sommige gevallen is het ook mogelijk om kurkuma thee in theezakjes te kopen. Er zijn verschillende merken die dit verkopen. Echter zit hier wel een stuk minder smaak aan dan verse kurkuma thee. Dit is echter een beetje je persoonlijke voorkeur voor de thee.

Is koffie eigenlijk meer je cup of tea? Verdiep je dan in groene koffie en ontdek hoe gezond is!