Vetten. Ze hebben de laatste jaren een slechte naam gekregen. Als de meeste mensen aan vetten denken, dan wordt er vaak aan verzadigde vetten gedacht, ook wel de “slechte” vet-ten genoemd. Ze hebben een negatieve invloed op de cholesterol en verhogen zo ook het risico op hart- en vaatziekten.
Aan de andere kant heb je ook de onverzadigde vetten of de “goede” vetten. Ze hebben een eerder gunstige invloed op je cholesterol en verminderen juist het risico op hart- en vaat-ziekten.Als laatste heb je nog een 3de categorie namelijk transvetzuren en deze moet je zo min mo-gelijk eten. Deze vind je vooral terug in margarine, frituur-, bak-, en braadvetten, gebak en koek.
We zullen er eerst een paar cijfers bij nemen. Vetten leveren veel energie: 9 kcal per 1 gram vet, dit is het meeste van alle macronutriënten. De macronutriënten zijn koolhydra-ten, eiwitten en vetten.
De Hoge Gezondheidsraad raadt ons aan om 30-35% van onze dagelijkse energieopname te wijden aan vetten, dat komt voor een volwassenen neer op 60 tot 70 gram per dag (HGR, 2019).
Deze cijfers gelden voor de “normale” mens die niet fanatiek aan het sporten is of probeert af te vallen of juist bij te komen. Omdat vetten inderdaad een hoog energiegehalte hebben moet je ze niet te veel innemen, zeker niet als je overgewicht hebt.
Ze zouden wel gunstig zijn voor de mensen die graag wat willen bijkomen.
Je hebt twee verschillende soorten vetten. Het verschil zit hem in de moleculaire structuur, waardoor het lichaam hier anders mee omgaat.
In elk voedingsmiddel ga je een mix vinden van een aantal verzadigde vetzuren en een aan-tal onverzadigde vetzuren. We spreken van een onverzadigd voedingsmiddel als minstens 2/3 van de totale hoeveelheid vet onverzadigd is.
Vetten zijn onze 2de bron van energie, na koolhydraten. Ook zijn ze belangrijk voor onze vi-tamine opnamen omdat de vitaminen A, D, E en K tot de vetoplosbare vitaminen behoren. Ze zijn dus belangrijk voor een gezond voedingspatroon.
Er zijn ook een aantal essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken en het dus nodig is om deze op te nemen in je voeding. Ze hebben de naam “es-sentieel” omdat ze onmisbaar zijn om je lichaam normaal te laten functioneren. Ze zorgen bijvoorbeeld voor de bouwstenen van het hersenweefsel, zorgen voor een goede bloed-stroming naar de hersenen en zorgen ook voor de groei van een gezonde huid.
Hier vind je vooral de verzadigde vetzuren terug (de slechte).
Denk hierbij aan vet vlees zoals frikandel, salami, varkensgehakt, etc. Ook vallen de volle zuivelproducten hieronder: volle melk, volle yoghurt, … en boter.
In vette vis zit dan juist vooral onverzadigde vetten (de goede). De zalm is het meest gekende voedingsmiddel waar omega 3-vetzuren in zitten en staat hier ook voor bekend bij de algemene bevolking.
Plantaardige vetten zijn vooral terug te vinden bij onverzadigde vetten. Denk aan olijfolie, olijven, pinda’s en ook de meeste noten. Ook zonnebloempitten, sesamzaden en avocado’s zijn rijk aan onverzadigde vetzuren.
Kokosnoten zijn hier een uitzondering op, want kokosvet is namelijk grotendeels verzadigd. Er zijn veel wetenschappelijk studies over het effect van kokosvet, omdat het een verzadigd vetzuur bevat dat uitzonderlijk vriendelijk is voor het cholesterolgehalte. Toch wordt er aan-geraden om de andere onverzadigde vetzuren zoals olie niet te vervangen door kokosvet.
Het is belangrijk om vetten in je voedingsschema toe te passen, maar let hierbij op welk soort je inneemt en in welke hoeveelheid. Onverzadigde vetten zijn gezond, maar nog steeds heel calorierijk. Houd het per dag bij een halve avocado of een handje vol noten.
Probeer ook transvetzuren te vermijden. Ze worden op de ingrediënten lijst van een product vaak aangeduid als “plantaardig vet, gedeeltelijk gehard” of “gehydrogeneerd vet”.
Een 100% persoonlijk voedingsschema samenstellen? Dat kan! Wij kunnen je voedingsschema binnen 30 minuten leveren. Dag en nacht, 365 dagen per jaar.
Dit voedingsschema bestaat uit 5 á 6 maaltijden per dag, verdeeld over kleine en wat grotere maaltijden. Absoluut géén crash dieet!
Geen abonnement, je betaald eenmalig slechts €14,95 euro voor het voedingsschema. Je voedingsschema bestaat uit 7 pagina’s met het op maat gemaakte schema en staat bomvol met tips & tricks.
Let op: deze blog heeft een informatief doeleinde. Voedingschema.nl levert geen medisch advies, diagnose of behandeling. Bij twijfel raadpleeg dan altijd de behandelend arts.
van E-Commerce Online B.V.
KvK: 80547672
BTW-nr: NL861710976B01
Ieder voedingsschema wat wij samenstellen is uniek, persoonlijk en op maat gemaakt aan de hand van jouw specifieke voorkeuren.
Wij zijn de enige in de 🌏 die dit momenteel kunnen binnen 30 minuten en dat 24/7.