Wat is je doelstelling?

Is brandnetelthee gezond voor mij?

Er zijn verschillende soorten thee te vinden. Thee is eigenlijk altijd gezond om te drinken. Eén van de soorten thee die specifiek omschreven wordt als gezond om te drinken, is brandnetelthee. Het drinken van brandnetels klinkt voor veel mensen niet al te aantrekkelijk. Echter is brandnetelthee erg gezond en kan het ook erg lekker zijn. 

Is brandnetelthee gezond?

De brandnetel is een plant die al vanaf oudsher als een geneesmiddel gebruikt wordt. Brandnetels hebben ook echt een geneeskrachtige werking. Dit komt omdat brandnetels vol zitten met vitamine A en C. Verder zitten er ook verschillende mineralen in.

Brandnetels hebben een vochtafdrijvende werking. Daarom wordt brandnetelthee ook veel aangeraden als je veel vocht vasthoudt. Verder zuivert brandnetelthee het bloed en is het een anti-allergene plant. Hierdoor is het gezond om hier gebruik van te maken.

Als je thee van brandnetels zet, komen alle stoffen uit de brandnetel in het water. Dit komt omdat alle gezonde stofjes samen met de smaak in de thee getrokken wordt. Brandnetelthee kan gezet worden met gedroogde brandnetel, maar ook met verse brandnetel. Voor het gemak kiezen de meeste mensen voor gedroogde brandnetelthee. Echter kan verse brandnetelthee ook erg lekker zijn. 

Hoe gezond is brandnetelthee?

Brandnetelthee is een soort thee die veel verschillende voordelen kan hebben. Zo heeft brandnetelthee bijvoorbeeld een pijnstillende werking. De brandnetel wordt al jaren ingezet als pijnstiller. Dit werd vooral gedaan als er sprake was van gewrichtsproblemen zoals artritis. Ook bij spierpijn en hoofdpijn kan brandnetelthee een uitkomst bieden. Het effect van brandnetelthee is in sommige gevallen al na één kopje te merken.

Brandnetels staan er ook om bekend dat ze vochtafdrijvend werken. Dit houdt in dat ze de doorloop van urine bevorderen. Hierdoor is het voor je lichaam makkelijker om afvalstoffen uit je lichaam te krijgen. Brandnetelthee kan ervoor zorgen dat je nieren en je urineweg goed schoon blijft. Thee van brandnetels kan er ook voor zorgen dat je een verminderde kans op nierstenen hebt. Ook de kans op blaasontsteking wordt hierdoor kleiner.

Ook kan brandnetelthee een boost voor je immuunsysteem bieden. Door de grote hoeveelheid vitamine C en antioxidanten die er in brandnetelthee zitten, is het mogelijk om vrije radicalen tegen te gaan. Hierdoor ben je minder vatbaar voor virussen en andere ziektebrengers.

Verder kan brandnetelthee een oplossing bieden voor hooikoorts. Hooikoorts wordt veroorzaakt door een eiwit genaamd histamine. In brandnetelthee zit antihistamine. Hierdoor worden de symptomen van hooikoorts flink verminderd. Door deze werking wordt extract van brandnetels wel eens voorgeschreven als hulpmiddel bij hooikoorts.

Medicijnen en brandnetelthee

Op het moment dat je brandnetelthee drinkt, is het wel belangrijk om met sommige medicatie op te passen. Omdat brandnetelthee een lichte bloedverdunnende werking heeft, is het belangrijk om op te passen als je bloedverdunners gebruikt. Ook wordt het afgeraden om brandnetelthee te drinken als je zwanger bent. De bloedverdunnende werking kan namelijk schadelijk zijn voor je baby.

Ook mensen die last hebben van hun nieren kunnen niet altijd brandnetelthee drinken. Door de vochtafdrijvende werking kan dit namelijk problematisch zijn. Daarom is het altijd handig om eerst te overleggen met een arts of je brandnetelthee kunt drinken als je last hebt van nierproblemen.

Is verse brandnetelthee gezond?

Tegenwoordig wordt er ook vaak voor gekozen om verse brandnetelthee te maken. Verse brandnetelthee wordt door sommige mensen lekkerder gevonden dan thee van gedroogde brandnetels. Daarom kan het handig zijn om te kiezen voor verse brandnetelthee. Hierbij is het wel handig om te kijken naar de brandnetels die je gebruikt.

Om verse brandnetelthee te zetten, moet je verse brandnetels plukken. Dit kan erg lekker zijn om gebruik van te maken. Dit komt omdat verse brandnetels een frissere verse smaak hebben. Als je brandnetelthee vers wilt zetten, is het echter wel belangrijk om de brandnetels op de juiste manier te plukken. Door deze op de juiste manier te plukken, is het mogelijk om goede thee te zetten.

Bij het plukken van brandnetels is het belangrijk om te kijken naar hygiëne. Dit komt omdat dieren nog wel eens tegen brandnetels aan plassen. Daarom kan het handig zijn om brandnetels te plukken die op een plek staan waar weinig mensen komen. Bij het plukken van de brandnetels is het ook handig om handschoenen te dragen. Brandnetels kunnen namelijk vervelend prikken.