Wat is je doelstelling?

Hoe maak je verse muntthee en is het gezond?

Munt voegt bij vrijwel ieder gerecht iets toe als culinaire smaakmaker. De frisse en vooral bijzondere smaak geeft je gerechten een extra smaakverfijning, die soms wel gewenst is. Munt kun je makkelijk in de supermarkt aanschaffen, maar wat zijn eigenlijk de voordelen van deze plant? In deze blog gaan we je hier meer informatie over geven en geven we je aan waarom het een goed idee is om te beginnen met het drinken van muntthee!

Wat is munt en wat kan je ermee?

Voordat we je tips gaan geven over hoe je munt kunt gebruiken, gaan we het hebben over wat munt precies is. Munt (in het latijn Mentha) is een geslacht van planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiacae). Dit kruid heeft een sterk geurende stof (menthol) die gebruikt kan worden als smaak- en geurstof. Dit kruid wordt doorgaans verwerkt in uiteenlopende producten zoals snoep, thee en tandpasta. Er zijn veel verschillende muntsoorten. De veruit bekendste soorten zijn pepermunt en groene munt, ook wel Marokkaanse munt genoemd. Niet alleen deze voorbeelden van munt kun je gebruiken in recepten of lekkernijen. Alle muntsoorten zijn namelijk eetbaar.

Waar gebruik je groene munt en pepermunt voor?

Zoals we al eerder aangaven zijn groene munt en pepermunt de bekendste muntsoorten. Beide gebruiken we volop in ons dagelijks leven en dat is goed te zien. Zo gebruiken we groene munt om heerlijke muntthee mee te zetten. Dit kan op warme basis, maar ook op koude basis. Pepermunt gebruiken we niet voor muntthee, maar meestal in snoep of medicijnen. Buiten medicinale toepassingen wordt pepermunt nauwelijks verwerkt binnen gerechten en blijft het dus bij voorgenoemde toepassingen.

De helende werking van pepermunt

Munt wordt al jaren gebruikt voor medicinale toepassingen en dit komt doordat het een geneeskundige kracht zou bezitten. Hierdoor zou het in staat zijn verkoudheid, misselijkheid en darmklachten te kunnen verminderen. Menthol zien we vaak terug in aftersun producten en dat komt door het verkoelende effect dat het kan uitoefenen op de huid.

Het kruid staat ook bekend wegens het muggen werend effect. Muntthee maken op basis van pepermunt, is in dit geval ook mogelijk. Verse muntthee op basis van pepermunt is daardoor een goed medicijn tegen een groot scala aan klachten.

Wat is Munt voor een plant?

Zelf muntthee maken is zeer gezond en goed voor je. Het kan alleen veel tijd in beslag nemen en dat heeft vooral te maken met de plant zelf. Zo dien je tijdens de kiemperiode ervoor te zorgen dat de plant wordt voorzien van een constante temperatuur van 20 graden Celsius of meer. Voor de rest is munt geen moeilijke plant om te onderhouden en kan het makkelijk extreem winterweer overleven. Uiteindelijk wordt een munt plant 30 tot 75 centimeter hoog. Heb je hier geen zin in of tijd voor? Dan kun je nog altijd een bezoekje brengen aan een lokale kruidenier. Hier vind je makkelijk en snel de munt die past bij je voedingsschema.

muntthee

Wanneer groeit munt?

Muntthee wil je natuurlijk meerdere keren per jaar consumeren. Het is dan ook handig om te weten wanneer de plant groeit en wanneer je dus kunt gaan oogsten. Over het algemeen bloeit munt in de zomer met geurende lila bloemen en groene blaadjes. Ieder winter sterft de plant weer af en in het voorjaar loopt dit weer uit. Nadat de deze plant geplant is, komen de muntplantjes weer elk voorjaar op. Goede verzorging van deze plant kan ervoor zorgen dat de plant jaren mee gaat.

Voor wie is de muntplant geschikt?

De munt plant is zeer makkelijk te onderhouden en daarom is muntthee maken met deze plant niet moeilijk. Op het gebied van verzorging heeft de munt plant niets bijzonders nodig. De plant is enorm sterk en daardoor is deze moeilijk kapot te krijgen. Het is een makkelijke en snelgroeiende plant die erg geschikt is voor een beginnende tuinier. De plant woekert wel erg veel. Daarom is het een goed idee om net voor het uitlopen in het voorjaar het oude groen van de plant eraf te knippen. Zelf muntthee maken wordt hierdoor een makkelijke taak die iedereen kan doen!

Wat kan munt voor jou doen op het gebied van voeding?

Munt is dus een plant die veel gebruikt wordt om gerechten een bijzondere smaak te geven. Zijn dat de enige voordelen die munt heeft? Nou, niet echt. Buiten het gebruik als smaakmaker, kan muntthee nog veel meer voordelen opleveren. Sommige van deze hebben zelfs een positieve invloed op je gezondheid en zijn daardoor extra waardevol. Wij leggen hieronder verder uit hoe gezonde muntthee jouw leven kan beïnvloeden.

Muntthee maken is gezond en calorie arm

Muntthee is niet alleen lekker, het is ook nog eens goed voor je. Een muntthee recept heeft namelijk 0 calorieën en daardoor werkt deze thee goed bij een afvaldieet. Deze thee is daardoor goed voor de lijn. Het drinken van muntthee is dorstlessend en zorgt er dus voor dat je dorst flink afneemt. Je zou dit effect kunnen vergelijken met het drinken van water. Het verschil tussen de twee is dat muntthee een frisse en lekkere smaak heeft, terwijl regulier kraanwater dit niet heeft.

Muntthee is altijd gezond

Of je het nu warm of koud drinkt, het drinken van muntthee is altijd gezond. Het drankje is daardoor erg populair in verschillende seizoenen. Zo is de warme variant populair tijdens de koudere dagen van het jaar, terwijl de koude variant een stuk populairder is tijdens de warme dagen. Het drinken van deze thee is daardoor altijd een goede en gezonde keuze.

Het drinken van muntthee helpt tegen kwaaltjes

Heb je wel eens last van hoofdpijn, je maag of je darmen? Dan kan het drinken van muntthee een oplossing hiervoor zijn. De drank heeft namelijk een herstellende werking op deze en andere problemen. Ook voor een griepje of verkoudheid kan het drinken van muntthee de symptomen verminderen. Onder andere de Egyptenaren maakten hier veel gebruik van en gebruikten munt voor een heleboel verschillende kwaaltjes.