Wat is je doelstelling?

Het belang van maaltijd preppen

De juiste voeding binnenkrijgen voor het sporten is vaak nog een uitdaging. Daarom besluiten veel mensen om te meal preppen. Dit houdt in dat men in één keer meerdere maaltijden klaar maakt voor meerdere dagen in de week. Mealpreppen kan mensen helpen om bij een bepaald eetschema te blijven. Ondanks dat meal preppen eentonig kan zijn, hoeft dit zeker niet zo te zijn. Bij het mealpreppen zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Je kunt namelijk niet alle maaltijden preppen. In dit artikel vertellen we jou alle voordelen en zaken waar je op moet letten als het gaat om meal preppen.

Voordelen van meal preppen

Veel mensen vinden het fijn om aan het begin van de week hun maaltijden te preppen, maar wat is preppen? Wanneer je gaat mealpreppen, dan kook je aan het begin van de week in grote hoeveelheden. Vervolgens verdeel je dit over verschillende bakken. Deze bakken kan je invriezen of in de koelkast leggen. De reden dat mensen dit doen is, zodat zij de juiste voeding binnen krijgen. Wanneer jij eten voor de hele week klaar maakt, hoef je de rest van de week niet meer erover na te denken wat je nog gaat eten en je weet zeker dat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. De verleiding van fastfood is dan ook een stuk makkelijker te weerstaan.

Meal preppen is vooral erg populair bij sporters. Een sporter moet namelijk een bepaalde hoeveelheid voedingsstoffen binnen krijgen. Bepaalde maaltijden zorgen ervoor dat je deze voedingsstoffen binnen krijgt. Bijvoorbeeld kip met boontjes en rijst is een eiwitrijke maaltijd met een laag aantal calorieën en is dus perfect als sportvoeding. Echter hebben veel van deze sporters niet de tijd om deze maaltijden elke avond klaar te maken. Food preppen is dan de ideale oplossing. Je maakt in één avond al je eten klaar, zodat je in avond het alleen maar op hoeft te warmen. Je krijgt zo de juiste voedingsstoffen binnen en het is snel klaar; ideaal als je wilt afvallen en de calorieën bijhoudt

mealprep

Nadelen van mealpreppen

Buiten dat er vele voordelen kunnen zitten aan eten preppen, zijn er ook genoeg nadelen. Een voor de hand liggend nadeel is dat het eentonig kan zijn. Het is namelijk fijn om af te kunnen wisselen tussen je maaltijden. Echter is het vaak dat je bij meal preppen één enkele maaltijd klaar maakt voor verschillende dagen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor elke dag wat anders te koken, maar om alles die zelfde avond te maken. Alleen is dan het nadeel dat jij een aantal uur in de keuken zal staan. Bovendien kan ook niet al het voedsel meerdere dagen blijven staan en sommige voeding kan ook niet worden opgewarmd. Zo kun je bijvoorbeeld eieren niet opwarmen en wordt het ook niet aangeraden om spinazie op te warmen. Over het algemeen is het opwarmen van eten dat al eens klaar is gemaakt minder gezond dan vers eten.

Verschillende manieren om meal te preppen

Zoals aangegeven kan je mealpreppen door één dag te koken voor de hele week, maar er zijn meer manieren op te meal preppen. Zo kan je bijvoorbeeld ook meal preppen voor één enkele dag. Je maakt dan in de ochtend je eten klaar, zodat je hier door de hele dag van kunt eten. Je gaat dan je ontbijt preppen, je lunch preppen, je avondeten preppen en eventuele tussenmaaltijden preppen. Er zijn niet alleen verschillende manieren hoe je kunt meal preppen, maar er zijn ook verschillende redenen om te meal preppen. Zo kun je maaltijden preppen met sport als doel, maar je kunt ook maaltijden preppen omdat je moeite hebt met gezond eten. Wanneer jij van jezelf weet dat je vaak de neiging hebt om te kiezen voor gemakkelijk ongezond voedsel, dan is meal preppen een ideale oplossing voor jou. Je weet dan dat er altijd gezond eten voor je klaarstaat dat binnen korte tijd klaar is om op te eten.

Lekkere prep maaltijden

De prep maaltijden die jij gaat klaar maken kun je zo lekker maken als je zelf wilt. Je maakt de maaltijden zelf en je kunt meestal zelf kiezen wat je gaat maken. Soms zijn hier uitzonderingen op, want het kan ook zijn dat jij een voedingsschema hebt gekregen van een professional. In dat geval wordt het aangeraden om je aan dit schema te houden. Wanneer je merkt dat je het niet volhoudt om één enkele maaltijd te eten in de avond, dan kun je dit altijd aangeven. Professionals vinden dan wel een oplossing voor jou, zodat je vaker kunt variëren in je maaltijden.

Er zitten veel voordelen aan meal preppen en het kan goed zijn voor je discipline, maar het kan wel worden ervaren als eentonig. Let erop ook op dat je buiten de prep maaltijden veel gevarieerd eet, zodat je voedingsstoffen binnen krijgt van meerdere soorten voeding.

Wil je graag meal preppen, maar wil je toch eerst je ideale gewicht berekenen? Bereken het hier!