Wat is je doelstelling?

Is een gembershot gezond? Ontdek de vele voordelen

Als we kijken naar trends op het gebied van gezondheid is er één die steeds vaker wordt uitgeprobeerd: het drinken van een gembershot. Gember staat bekend om zijn gezonde eigenschappen, maar is een gembershot gezond of niet? Het is immers een grote hoeveelheid gember die je in één keer binnenkrijgt. In deze blog gaan we kijken naar de voordelen en geven we je antwoord op de vraag ‘hoe gezond is een gembershot’. Daarnaast geven we je vijf creatieve manieren om gembershots in je dagelijkse voedingspatroon op te nemen.

Hoe gezond is een gembershot?

Een gembershot is een geconcentreerd drankje gemaakt van verse gember. Dit kruid staat al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt in veel culturen zelfs gebruikt voor medische doeleinden. Maar is een gembershot gezond of niet? De gezondheidsvoordelen van gember zijn uitgebreid, dus dat suggereert van wel. Zo bevat gember gingerol, een stof met krachtige ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Dit maakt een gembershot dus gezond en een aantrekkelijke optie voor mensen die hun immuunsysteem willen versterken of ontstekingen willen verminderen. Toch is het belangrijk om ze met mate te consumeren. Te veel gember kan namelijk bijwerkingen veroorzaken zoals maagklachten of brandend maagzuur.

Waarom is een gembershot gezond?

Hoewel gembershots veel gezondheidsvoordelen bieden, is het belangrijk om te onthouden dat ze geen wondermiddel zijn. Ze moeten worden gezien als een aanvulling op een algehele gezonde levensstijl, niet als vervanging. Als je bijvoorbeeld gezonder gaat eten middels een voedingsschema, dan zijn ze een goede toevoeging. Hier zijn enkele redenen waarom een gembershot als gezond wordt beschouwd:

  • Immuunsysteem booster: gember ondersteunt het immuunsysteem door zijn antivirale en antibacteriële eigenschappen.
  • Ontstekingsremmend: de ontstekingsremmende eigenschappen van gember kunnen helpen bij het verminderen van spierpijn en gewrichtspijn.
  • Spijsvertering: gember bevordert een gezonde spijsvertering en kan misselijkheid verminderen. Dit is vooral handig als je probeert af te vallen en dit bijvoorbeeld even stagneert.
  • Bloedsuikerspiegel: het kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
  • Cholesterol: studies suggereren dat gember kan bijdragen aan het verlagen van cholesterolniveaus.

5 manieren om een gembershot gezond in je voedingsschema toe te passen

Waarom is een gembershot gezond? Daarop hebben we nu antwoord. Maar dan blijft de vraag: hoe kun je een gembershot gezond in je voeding toepassen? Wij geven je 5 manieren om je op weg te helpen:

  • Ochtendroutine: je dag met een gembershot beginnen is gezond om je metabolisme een kickstart te geven.
  • Voor of na de training: gebruik een gembershot als een natuurlijke manier om spierherstel te bevorderen.
  • In smoothies: voeg een shot toe aan je favoriete smoothie voor een extra gezondheidsboost.
  • Als thee: verdun een gembershot met heet water voor een kalmerende thee. Gember is overigens van nature koolhydraatarm, dus kan in de meeste koolhydraatarme drankjes worden verwerkt.
  • In saladedressings: meng een deel van een gembershot met olijfolie en ingrediënten als knoflook, honing en kruiden voor een pittige dressing.

Gembershots kunnen dus een waardevolle toevoeging zijn aan je dieet. Maar, hoe gezond is een gembershot als je voor de rest niet op je voeding let? Het is namelijk belangrijk om door de dag heen gevarieerd en gezond te blijven eten. Zo kun je het maximale halen uit je voeding en ook uit het nemen van een gembershot. Een shot is namelijk geen vervanging voor een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl. Zoals met alles, is het belangrijk om ze met mate te gebruiken en te luisteren naar je lichaam. Cheers!