Wat is je doelstelling?

Eiwitrijk avondeten? 15 gezonde en makkelijke recepten

In onze drukke levens kan het soms een uitdaging zijn om gezonde maaltijden te bereiden. En al helemaal als je graag wat eiwitrijker wilt eten. Zo ook in de avond. Vaak kom je vermoeid thuis van werk of school. Dan heb je geen zin om nog na te moeten denken over een gezonde maaltijd. Terwijl dat vooral bij avondeten erg belangrijk is. Eiwitrijk avondeten is daarbij een uitstekende keuze voor een voedzame maaltijd die zowel vult als voedt. Maar dat hoeft niet moeilijk te zijn. We hebben daarom 15 recepten voor je verzameld om je avondeten eiwitrijk én lekker te maken. Perfect voor iedereen die gezond wil eten zonder uren in de keuken te staan.

Waarom gezond eiwitrijk avondeten?

Eiwitten zijn cruciaal voor het behoud en de groei van spiermassa, vooral na lichaamsbeweging. Een eiwitrijk dieet kan ook helpen bij gewichtsverlies, aangezien eiwitten een hogere thermische werking hebben dan koolhydraten of vetten. Dit betekent dat je lichaam meer energie verbruikt bij het verteren van eiwitten. Het is natuurlijk niet de bedoeling om de hele dag door alleen maar eiwitten te eten, want je lichaam neemt maar een bepaalde hoeveelheid eiwitten per dag op. Verdeel het daarom goed over de dag. Gezond eiwitrijk avondeten is een van deze opties.

Recepten voor avondeten die eiwitrijk zijn

Zoals gezegd kun je door de dag door eiwitten eten. Zo kun je de ene dag kiezen voor een eiwitrijke lunch, terwijl je de andere dag juist kiest voor een eiwitrijk ontbijt. Maar wat vaak wordt vergeten is dat avondeten dat eiwitrijk is ook kan bijdragen aan een gezondere levensstijl. Het is een ideale maaltijd als je bijvoorbeeld net uit school of werk komt en even wilt gaan sporten. Daarom geven we je graag wat inspiratie voor een eiwitrijk recept voor avondeten:

1. Kipfilet met zoete aardappel en broccoli

Ingrediënten:

  • Kipfilet
  • Zoete aardappel
  • Broccoli
  • Olijfolie
  • Kruiden naar keuze

Bereiding: bak de kipfilet (in stukjes, reepjes of als één geheel) in olijfolie en kruiden naar keuze. Serveer met gekookte zoete aardappel en gestoomde broccoli. Je kunt er ook een éénpansgerecht van maken door de kipfilet, zoete aardappel en broccoli in gelijke stukjes te snijden en te mengen met de olijfolie en kruiden. Bak het vervolgens in de oven of airfryer.

2. Zalm met quinoa en asperges

Ingrediënten:

  • Zalmfilet
  • Quinoa
  • Asperges
  • Citroensap
  • Olijfolie
  • Dille

Bereiding: marineer de zalm met citroensap, olijfolie, zout, peper en dille en grill deze. Heb je een stuk zalm met huid? Grill deze dan met de huidkant naar beneden. Leg de asperges ernaast en laat deze ook gaar worden. Kook ondertussen de quinoa. Serveer samen!

3. Omelet met spinazie en feta

Ingrediënten:

  • Eieren
  • Spinazie
  • Feta
  • Tomaten
  • Uien

Bereiding: klop de eieren. Bak ondertussen de fijngehakte spinazie, tomaten en uien tot ze beetgaar zijn. Voeg de eieren toe en leg er een deksel bovenop tot het mengsel gestold is. Schuif de omelet vervolgens op een bord en verkruimel er wat feta over.

4. Garnalen met avocado salade

Ingrediënten:

  • Garnalen
  • Avocado
  • Gemengde sla
  • Cherrytomaten
  • Limoendressing
  • Olijfolie

Bereiding: kruid de garnalen met zout en peper en bak ze tot ze bijna gaar zijn. Laat ze een beetje afkoelen. Maak ondertussen de salade met gemengde sla, in blokjes gesneden avocado en gehalveerde cherrytomaten. Maak ondertussen een dressing van wat olijfolie, limoensap, peper en zout. Meng alles door elkaar.

5. Kalkoen burgers met zoete aardappel friet

Ingrediënten:

  • Kalkoengehakt
  • Zoete aardappel
  • Sla
  • Tomaat
  • Volkoren broodje

Bereiding: maak burgers van het kalkoengehakt en bak ze tot ze gaar zijn, leg ze op een volkoren broodje met sla en tomaat en eventueel wat mayonaise. Serveer met ovengebakken zoete aardappel frietjes.

6. Vega chili met bonen en linzen

Ingrediënten:

  • Kidneybonen
  • Linzen
  • Tomaten
  • Paprika
  • Ui
  • Knoflook
  • Chili kruiden

Bereiding: snij de ui, knoflook, tomaten en paprika in kleine stukjes. Doe wat olie in een pan en bak de ui een paar minuten. Voeg de knoflook toe en laat dit ook even meebakken. Vervolgens voeg je de paprika toe. Als laatste voeg je de tomaten, kidneybonen en linzen toe. Voeg daarna de chili kruiden toe en giet er water bij tot de groenten onder staan. Roer alles door elkaar en laat het sudderen tot je een heerlijke vegetarische chili hebt. Eet dit eventueel met wat zilvervliesrijst.

7. Griekse yoghurt met noten en honing

Ingrediënten:

  • Griekse yoghurt
  • Gemengde noten
  • Honing
  • Fruit naar keuze

Bereiding: schep ongeveer 3 grote eetlepels Griekse yoghurt in een kommetje. Verdeel hier wat gemengde noten en gesneden fruit naar keuze overheen. Schenk er wat honing over en smullen maar. Heerlijk als je eens een lichtere maaltijd wilt, maar toch eiwitrijk avondeten wilt. Wil je toch dat het wat meer vult? Dan kun je er wat granola aan toevoegen.

8. Tonijnsalade met avocado

Ingrediënten:

  • Blikje tonijn
  • Avocado
  • Komkommer
  • Sla
  • Citroensap
  • Olijfolie

Bereiding: meng het blikje tonijn met een klein beetje (light) mayonaise en wat zout en peper. Pak vervolgens een grote kom en stop de sla, in blokjes gesneden komkommer en avocado hier in. Maak een dressing van citroensap, olijfolie, zout en peper en meng dit door de salade. Voeg als laatste de tonijnsalade toe. Uiteraard kun je de tonijnsalade ook op brood of een cracker eten. Verdeel hiervoor de tonijnsalade over het brood of de cracker en verdeel er wat sla overheen.

9. Kip caesar salade

Ingrediënten:

  • Kipfilet
  • Romaine sla
  • Parmezaanse kaas
  • Caesar dressing
  • Croutons

Bereiding: snij de kip in reepjes en bak deze met wat olijfolie, zout en peper. Meng vervolgens in een kom de sla, Parmezaanse kaas, dressing en croutons. Laat de kip een klein beetje afkoelen en voeg deze als laatste toe. Roer alles door elkaar. Tip: voeg er ook een gekookt eitje aan toe!

10. Biefstuk met zoete aardappelpuree

Ingrediënten:

  • Biefstuk
  • Zoete aardappel
  • Groene bonen
  • Boter
  • Kruiden

Bereiding: leg de biefstuk een uur van tevoren buiten de koelkast zodat deze al op kamertemperatuur kan komen. Strooi wat peper en zout over de biefstuk en bak deze in de pan met olijfolie en/of boter of grill deze op een grillplaat. Bak de biefstuk naar wens. Hoe lang dit is, is afhankelijk van de dikte van de biefstuk en of je deze wat rauwer wilt of juist niet. Laat de biefstuk vervolgens op een bord rusten met wat aluminiumfolie eroverheen. Kook ondertussen de geschilde en in stukken gesneden zoete aardappel en stoom in een andere pan de groene bonen. Prak de zoete aardappel en voeg er wat boter, melk, peper en zout aan toe om er een lekkere puree van te maken. Serveer de puree met de groene bonen en de in reepjes gesneden biefstuk.

11. Eiwitrijke poké bowl

Ingrediënten:

  • Rijst (sushirijst, witte rijst of zilvervliesrijst)
  • Verse zalm of tonijn
  • Avocado
  • Komkommer
  • Zeewier
  • Mango
  • Sojasaus

Bereiding: kook de rijst volgens de instructies. Snij ondertussen de verse zalm of tonijn, avocado, komkommer en mango in blokjes. Voeg wat rijst toe aan een kom en verdeel er de gesneden ingrediënten en het zeewier overheen. Schenk er wat sojasaus overheen.

12. Kikkererwten curry met rijst

Ingrediënten:

  • Kikkererwten
  • Knoflook
  • Tomaten
  • Kokosmelk
  • Curry kruiden of curry pasta
  • Rijst (basmati of pandan is vaak lekker bij curry)

Bereiding: bak in een pan de kikkererwten kort aan met wat geperste knoflook en de curry kruiden of pasta. Voeg vervolgens de in blokjes gesneden tomaten toe en laat dit langzaam gaar en zacht koken. Voeg als het ingekookt is de kokosmelk toe en laat het weer een tijdje sudderen. Kook ondertussen de rijst volgens de instructies. Serveer de rijst in een kom met daaroverheen de curry.

13. Quiche met spinazie en geitenkaas

Ingrediënten:

  • Eieren
  • Spinazie
  • Geitenkaas
  • Bladerdeeg
  • Uien

Bereiding: vet een quiche bakvorm in en verdeel het bladerdeeg over de bodem en zijkanten. Meng vervolgens in een kom de eieren, spinazie, gesneden ui en verkruimelde geitenkaas. Voeg het mengsel toe aan de bakvorm en zet het in de voorverwarmde oven (hoe heet deze moet zijn is afhankelijk van je eigen oven). Prik tussendoor eens met een prikker in de quiche om te kijken of het mengsel gestold is en het bladerdeeg gekookt is. Dan weet je dat de quiche klaar is.

14. Kip teriyaki met broccoli en rijst

Ingrediënten:

  • Kipfilet
  • Teriyaki saus
  • Broccoli
  • Rijst (naar keuze)

Bereiding: snij de kipfilet in blokjes en bak deze met wat zout en peper. Kook ondertussen de rijst en kook of stoom ook de broccoli tot deze beetgaar is. Voeg de broccoli toe aan de kip en voeg de teriyaki saus toe. Meng goed door elkaar. Serveer dit met de rijst.

15. Vega burger met zoete aardappel friet

Ingrediënten:

  • Vega burger (naar keuze)
  • Zoete aardappel
  • Sla
  • Tomaat
  • Volkoren broodje
  • Cajun kruiden

Bereiding: snij de zoete aardappel in de vorm van partjes of frietjes. Verdeel deze vervolgens over een bakplaat en meng met wat olijfolie en cajun kruiden. Bak in de oven (of airfryer) tot ze gaar en krokant zijn. Grill ondertussen de vega burger in een pan met wat olijfolie. Snij het volkoren broodje open en toast het broodje in de broodrooster. Smeer er wat (light) mayonaise en andere saus naar keuze op, voeg vervolgens de sla en in plakken gesneden tomaat toe en leg als laatste de vega burger eroverheen. Serveer met de zoete aardappel friet.

salade eiwitrijk avondeten

Tips om makkelijk eiwitrijk avondeten te maken

Het hoeft dus niet altijd lastig te zijn om je avondeten eiwitrijk te maken. Vaak kun je met een paar kleine aanpassingen al een eiwitrijk recept voor het avondeten verzinnen. Wij geven je graag nog een paar tips:

  • Voeg eiwitpoeder toe: voeg eiwitpoeder toe aan smoothies, yoghurt of havermout voor een extra eiwitboost.
  • Snack slim: kies voor eiwitrijke snacks zoals noten, Griekse yoghurt of kwark.
  • Eet meer vis en gevogelte: deze zijn rijk aan eiwitten en laag in verzadigd vet.
  • Vergeet plant-eiwitten niet: bonen, linzen, quinoa en tofu zijn uitstekende plantaardige eiwitbronnen. Lees hier wat de beste plantaardige eiwitten zijn.
  • Bereid maaltijden voor: door maaltijden van tevoren te bereiden, voorkom je de verleiding om voor minder gezonde opties te kiezen.

Eiwitrijk avondeten is dus niet alleen gezond, maar kan ook ongelooflijk lekker en gevarieerd zijn. Probeer deze recepten en ontdek hoe heerlijk en makkelijk eiwitrijk avondeten kan zijn. Smakelijk!

blank