Wat is je doelstelling?

De behandeling van cellulite en cellulitis

Cellulite is een kwaaltje waar voornamelijk vrouwen mee te maken hebben. Cellulitis kenmerkt zich door bobbeltjes en putjes in de huid en deze oneffenheden kunnen ervoor kan zorgen dat je je onzeker voelt. Voor veel mensen houdt hun kennis van cellulitis echter daar op. Wat is cellulitis nu precies en nog belangrijker: hoe kom je ervan af? Deze en andere veel gestelde vragen beantwoorden we in deze blog. Lees dus snel verder!

Hoe ontstaat cellulite?

Om te beginnen: er is een verklaring voor het feit dat cellulitis op de billen, benen of gezicht vaker voorkomt bij vrouwen. Het elastisch bindweefsel is bij vrouwen namelijk losser en zachter. Bindweefsel ondersteunt je huid en vind je over je hele lichaam. Dit bindweefsel zit voornamelijk in de tweede huidlaag, die ook wel lederhuid wordt genoemd, en is belangrijk voor de stevigheid van de huid. Onderin het bindweefsel ligt de subcutis. In dit gedeelte kunnen zich vetten en afvalstoffen ophopen. Deze ophopingen zorgen voor meer druk op je huid waardoor de opperhuid, bovenste huidlaag, als het ware naar binnen wordt getrokken. Hierdoor ontstaan de oneffenheid in de huid die ook wel bekend staan als cellulitis.

Er zijn echter verschillende factoren waardoor cellulitis sneller ontstaat. Het heeft bijvoorbeeld te maken met de dikte van je huid, erfelijkheid en jouw leeftijd. Dit zijn factoren waar je zelf niks aan kunt veranderen, echter hebben ook externe factoren invloed. Stress, onvoldoende nachtrust en voeding kunnen ook triggers zijn waardoor er sinaasappelhuid op je gezicht of sinaasappelhuid op je benen ontstaat. Stress, onvoldoende nachtrust en voeding kun je wel aanpakken! Met een gezond voedingschema kun je de oneffenheden in jouw huid proberen te bestrijden, maar ook strakkere benen krijgen.

Verschil tussen cellulite en cellulitis

Hoewel cellulitis en cellulite zorgen voor dezelfde vervelende putjes en bobbeltjes op je huid, is de oorzaak ervan verschillend. Waar het bij cellulite vooral gaat om vetophopingen in de huid, is cellulitis een medische aandoening. Op het moment dat je namelijk te maken hebt met cellulitis, is er sprake van ontstekingen in de huid en onderhuids bindweefsel. In dit geval kun je door cellulitis ook pijn ervaren.

slanke benen krijgen

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij sinaasappelhuid?

Je kunt op allerlei manieren cellulite te lijf gaan, maar het begint bij de basis, namelijk een gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Bij het tegengaan van cellulitis spelen antioxidanten een grote rol. Deze stoffen beschermen de weefsels tegen beschadigingen. Bessen, aardbeien, frambozen en noten (zoals paranoten) zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen waar je antioxidanten kunt vinden. Kruiden zoals munt, kaneel, gember en dille bevatten veel antioxidanten, wat gunstig is voor de gezondheid. Een eenvoudige manier om ze binnen te krijgen is bijvoorbeeld door een gembershot te nemen.

Omdat het ontstaan van cellulitis samenhangt met ophopingen van vet, is het dus van belang om te letten op de inname van vetten en suikers. Dit kun je doen door regelmatig over de dag te eten, maar dit wel te doen met kleinere porties. Zo voorkom je dat je een hongergevoel ervaart en dus wel ongezond gaat snacken. Fruit is altijd een goede optie en er zijn zelfs een paar soorten fruit die écht helpen om cellulite tegen te gaan. Een voorbeeld hiervan is grapefruit. Naast dat deze vrucht vol zit met vitaminen en antioxidanten, stilt het ook het hongergevoel. Ananas is ook een supervrucht als het aankomt op de behandeling van cellulitis. Ananas ontgift je lichaam en zorgt voor een betere afvoer van vocht.

Klinische behandelingen bij cellulite

Mocht je nog niet tevreden zijn met het resultaat sinds dat je op je voeding bent gaan letten en vaker in beweging bent, dan zijn er nog andere middelen die kunnen helpen om cellulite minder zichtbaar te maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een behandeling waarbij de bindweefselstrengen worden losgemaakt en de huid minder bobbelig wordt. Daarnaast passen sommige klinieken liposuctie of endermologie toe om sinaasappelhuid te verminderen. Hierbij wordt het vet weggezogen (liposuctie) of de huid vacuüm getrokken (endermologie). Er zijn desnoods ook crèmes verkrijgbaar bij de drogist, zoals collistar cellulite, die zorgen voor een verkoelende en liftende werking.

Cellulitis voorkomen en verminderen met Voedingschema

Hoewel je zowel cellulitis als cellulite kunt laten behandelen, zijn wij van Voedingschema er voorstander van om vooral te letten op gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Voedingschema helpt je graag om het juiste voedingsschema samen te stellen dat past bij jouw wensen en behoeften. Het maakt niet uit of je wilt werken aan het verminderen van cellulite of dat je wilt afvallen of aankomen. Wij kiezen recepten die bij jou passen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.