Wat is je doelstelling?

Gezonde eetgewoontes die makkelijk vol te houden zijn

Gezond eten is super belangrijk voor een goede gezondheid, maar al die trendy diëten zijn niet altijd realistisch voor de lange termijn. Zeker vandaag de dag, wordt je overspoeld door verleidingen en het leven is zo druk. Wie heeft er nou tijd om uren in de keuken te staan voor een gezond maaltje? Gelukkig hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn. Er zijn ook gezonde eetgewoontes die wel vol te houden zijn. Dus maak het jezelf vooral niet te moeilijk en maak gebruik van de gezonde (en makkelijke) eetgewoontes in dit blog!

Kleine veranderingen met een grote impact

Gezonder eten betekent echt niet dat je alles ineens helemaal moet omgooien. Met kleine, subtiele aanpassingen kun je vaak al heel veel verschil maken. Verander niet alles in een keer, maar maak kleine stapjes in de goede richting. Stap van frisdrank over naar water, voeg wat meer groente en fruit toe aan je dieet en kies voor volkoren opties als je de kans hebt. Dit zijn kleine veranderingen, maar het maakt echt verschil. En hierdoor hoef je qua smaak echt niets in te leveren. Zoek naar een gezonde balans: een glaasje frisdrank mag echt wel, maar probeer het niet te veel te drinken. Een hamburger op zijn tijd kan geen kwaad, maar doe het niet dagelijks.

Maak een plan voor je maaltijden

Elke dag is het dezelfde vraag: ‘wat ga je nu weer koken?’ Wat als je zou kiezen voor mealpreppen. Misschien denk je nu direct aan droge kipfilet, rijst en gestoomde broccoli, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Je kunt ook heel lekkere maaltijden voorbereiden. Je hoeft ook echt niet alles voor te bereiden, maar door een paar dingen vooraf klaar te maken, is het een stuk makkelijker om gezond te eten. En daarbij bespaar je jezelf ook een heleboel tijd met koken en nadenken over wat je nu weer moet koken. Probeer het eens uit, misschien vind je het wel super handig en wil je nooit meer anders.

Portiecontrole

Je hebt het vast wel vaker meegemaakt. Je hebt lekker gegeten, maar eigenlijk meer dan je wilde en nu zit je met buikpijn op de bank. We zijn steeds minder bewust bezig met ons eten. Tijdens het eten zitten we op onze telefoon of zijn we tv aan het kijken en eigenlijk hebben we helemaal niet door hoeveel we binnenkrijgen. Probeer eens om je te focussen op wat je eet en dan merk je waarschijnlijk dat je vanzelf minder gaat eten en dus minder last hebt van dat vervelende opgeblazen gevoel. Eet lekker rustig aan en geniet van wat je gekookt hebt. Nog een handige tip: probeer altijd om een gezonde snack mee te nemen, zodat je niet in de verleiding komt om te gaan voor een ongezonde keuze als je honger hebt.

Vlees en vis met mate

Een plantaardig dieet wordt steeds populairder en hoewel compleet veganisme misschien niet voor iedereen is weggelegd, kan het zeker geen kwaad om af en toe te kiezen voor een vegetarische maaltijd. Groenten, fruit, granen, peulvruchten en noten bevatten allerlei gezonde voedingsstoffen, vezels en antioxidanten die goed zijn voor je lichaam. En daarnaast is plantaardig eten ook makkelijker te verteren, wat ook aangenaam is voor je lichaam. Probeer eens om een keer per week vegetarisch te eten en kijk hoe het bevalt, wie weet merk je wel helemaal geen verschil.

Gezonde snacks in huis

Maak het jezelf makkelijk, zorg ervoor dat je altijd gezonde snacks binnen handbereik hebt. En probeer om de ongezonde opties vooral buiten de deur te houden. Als je geen chips in huis hebt, kun je het ook niet eten. En als je zorg dat je wat gezonde opties binnen handbereik hebt, zodat je die makkelijk kunt pakken als je honger hebt, is gezond eten ineens een heel stuk makkelijker. Ga voor een handje ongezouten amandelen, een appel of een kleine salade in plaats van chips of snoep. Hartstikke lekker, beter voor je lijf en guilt-free.

Genoeg water drinken

Water is super belangrijk voor je gezondheid. Voor volwassenen is de vuistregel dat je minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag moet drinken. Dat klinkt makkelijk, maar toch doen heel veel mensen het niet. Zonde, want water is super goed voor je gezondheid. Het is goed voor je spijsvertering, voor je huid en het helpt bij het reguleren van je eetlust. Zorg dat je altijd een fles water bij je hebt, zo ga je automatisch meer drinken.

Voorkomen is beter dan genezen

Voor een goede gezondheid is goede zorg ook heel erg belangrijk. Veel mensen blijven veel te lang lopen met gezondheidsklachten, waardoor het alleen maar erger wordt. Doe dit niet, als je denkt dat iets niet goed zit, ga dan gelijk naar de dokter. Je kunt beter een keer te veel gaan, dan een keer te weinig. Ga voor een goede ziektekosten verzekering, dan hoef je je nergens druk over te maken en heb je altijd toegang tot de beste zorg.

blank