Je hebt de knoop doorgehakt, het is tijd voor verandering. Je start met een dieet en in het begin gaat alles je nog makkelijk af. Maar na verloop van tijd komen de verleidingen en krijgt je motivatie een dipje. Hoe zorg je er dan voor dat je niet afhaakt? In dit artikel geven we 8 praktische tips om je dieet tot een succes te brengen.
Je bent niet voor niets met je dieet begonnen. Of het nu gaat om gezondheidsredenen of omdat je met een sixpack op het strand wilt flaneren, herinner jezelf regelmatig waarom je bent begonnen. Dit helpt je om gefocust te blijven en je motivatie hoog te houden, zelfs als het moeilijk wordt.
Zit je in een dipje? Praat er dan over met je familie of vrienden. Soms kunnen anderen je beter uit een lastige fase halen dan je zelf zou kunnen. Het kan ook helpen om dit met iemand te doen die ook bezig is met afvallen. Zo kunnen jullie elkaar motiveren en ondersteunen.
Het kan lastig zijn om zelf te bepalen welk dieet het beste bij je past en hoe je dit op lange termijn vol kunt houden. Een diëtist kan je hierbij helpen. Goed nieuws: mits het voor een geneeskundig doel is, vergoedt de basisverzekering jaarlijks tot 3 uur dieetadvies. Houd er echter rekening mee dat dit onder je eigen risico valt. Als je behoefte hebt aan meer uren dieetadvies, kun je overwegen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Vergelijk hier de polissen en premies bij verschillende verzekeraars om de beste deal voor jouw situatie te vinden.
Stel kleinere doelen voor jezelf, zodat je af en toe iets hebt om te vieren. Dit kan bijvoorbeeld het volhouden van je eerste maand dieet zijn of het verliezen van je eerste 5 kilo. Door jezelf te belonen bij het behalen van deze mijlpalen, krijg je weer een boost in motivatie. Koop bijvoorbeeld eens een nieuwe sportoutfit of trakteer jezelf op een gezellige dag uit.
Je hoeft echt geen avondjes uit of feestjes over te slaan als je op dieet bent, maar kijk wel uit met alcohol. Drankjes namelijk kunnen een echte caloriebom zijn, en na een paar glaasjes kan het ineens een stuk lastiger worden om nee te zeggen tegen die bitterballen of dat stuk taart. Dus geniet van je avond, maar doe het met mate.
Als je het niet in huis hebt, kan je het ook niet eten. Ruim alle verleidelijke ongezonde snacks uit je voorraadkast om je dieet op koers te houden. Controleer alles wat je nog hebt en kijk of het past binnen je dieet. Zo niet, dan is er vast wel iemand anders die je er blij mee kan maken.
Thuis heb je de controle over wat er op je bord ligt. Als je zelf kookt, heb je zelf in de hand welke ingrediënten je gebruikt en hoeveel vet, suiker en zout je binnenkrijgt. Dit maakt het makkelijker om je aan je dieet te houden en ongezonde keuzes te vermijden. Bovendien kun je in de keuken experimenteren met gezonde recepten om nieuwe smaken te ontdekken.
Daarnaast is het belangrijk om niet gelijk bij de pakken neer te gaan zitten als het een keer niet gelukt is. Het is niet zo dat je door een keer ‘zondigen’ gelijk al je goede werk te niet hebt gedaan. Treur niet te lang en pak de draad weer op. Eén misstap is nog geen reden om je doelen op te geven.
Let op: deze blog heeft een informatief doeleinde. Voedingschema.nl levert geen medisch advies, diagnose of behandeling. Bij twijfel raadpleeg dan altijd de behandelend arts.
van E-Commerce Online B.V.
KvK: 80547672
BTW-nr: NL861710976B01
Ieder voedingsschema wat wij samenstellen is uniek, persoonlijk en op maat gemaakt aan de hand van jouw specifieke voorkeuren.
Wij zijn de enige in de 🌏 die dit momenteel kunnen binnen 30 minuten en dat 24/7.