Wat is je doelstelling?

Hoe gezond is quinoa?

Quinoa staat tegenwoordig bekend als een waar superfood. De afgelopen jaren wordt quinoa steeds vaker gebruikt om een gezonde maaltijd te maken. Waarom is quinoa eigenlijk zo populair en is dit wel terecht? En wat kun je eigenlijk allemaal maken van quinoa? Wij vertellen het je in deze blog!

Wat is quinoa eigenlijk?

Quinoa is een plantsoort dat zich kenmerkt door zijn rode of oranje pluimen. Het eetbare gedeelte van de plant zijn de zaadjes. De blaadjes zien er uit als spinazie maar zijn niet eetbaar. De plant wordt overigens maar één jaar oud. Wat typerend is, is dat de plant zelf niet quinoa heet maar de ganzenvoetplant. Alleen de zaadjes heten dus quinoa. Vanuit de plantenwereld gezien is quinoa geen graansoort. Toch wordt de quinoa gezien als een zogenaamd ‘pseudograan’. De reden waarom quinoa toch gezien wordt als een graansoort is omdat het zeer gelijksoortige voedingswaardes heeft. Daarnaast wordt het ook op dezelfde manier gebruikt als andere graansoorten.

Soorten quinoa

Er bestaan ruim 3000 verschillende soorten quinoa waarvan de rode, zwarte en witte de meest voorkomende soorten zijn. De witte quinoa is de meest bekende quinoa die het meest in de supermarkt te vinden is. Toch blijkt uit onderzoek dat juist de zwarte en rode varianten gezonder zijn. Er bestaat overigens ook quinoa meel om mee te bakken.

De populariteit van quinoa

Quinoa bestaat al heel lang, maar is nog niet zo lang populair. Quinoa werd zelfs al 7000 jaar geleden verbouwd door onder andere de Inca’s. De Inca’s zagen quinoa zelfs als de moeder der granen en geloofden zelfs dat quinoa heilig was.

Tot 10 jaar geleden was quinoa vrijwel onbekend voor de westerse wereld. Door zijn hoge voedingswaarde en andere gezondheidsvoordelen is quinoa in de afgelopen 10 jaar een stuk populairder geworden. Een andere reden voor de grote populariteitstoename is het feit dat quinoa volledig glutenvrij is. Daarentegen kan het wel gewoon gebruikt worden als een graansoort. Quinoa is dus ideaal voor mensen met een gluten- of tarweallergie.

Is quinoa gezond?

De quinoa heeft zijn bekendheid te danken aan zijn gezonde imago. Quinoa is namelijk een bron van voedingstoffen dat vol zit met vitaminen, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen. Doordat quinoa een bron is van een hoop gezonde dingen kan quinoa zeker bestempeld worden als zijnde gezond. Door de hoge hoeveelheid aan eiwitten en vezels krijg je sneller een verzadigd gevoel van quinoa.

Als we quinoa vergelijken met rijst of couscous dan komt quinoa op vrijwel alle vlakken beter uit de test. Quinoa bevat bijvoorbeeld 14 gram eiwitten per 100 gram. In vergelijk met rijst, dat maar 9 gram bevat, is quinoa dus rijker aan eiwitten.

Op het gebied van koolhydraten zitten er een stuk minder koolhydraten in quinoa in vergelijking met bijvoorbeeld zilvervlies rijst. Dit kan goed van pas komen als je bezig bent met een koolhydraat-arm dieet. Quinoa koolhydraten zijn dus een stuk lager in vergelijking met soortgenoten. Toch is het ook belangrijk om te realiseren dat koolhydraten zeker niet altijd slecht zijn. Je krijgt namelijk energie van koolhydraten waardoor een tekort aan koolhydraten negatieve gevolgen kan hebben voor jouw lichaam.

Qua vezels is quinoa vergelijkbaar met zilvervliesrijst. Couscous heeft op het gebied van vezels zelfs een hoger gehalte. Quinoa is overigens een prima optie als je een vezelrijk dieet aan het volgen bent.

Op het gebied van mineralen en vitamines is quinoa een overduidelijke winnaar. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de mineralen, zijn de meeste waardes van quinoa ruim 2 of 3 keer zoveel als bijvoorbeeld rijst of couscous. De hoeveelheden aan mineralen zijn dus erg indrukwekkend. Quinoa bevat niet alleen een grotere hoeveelheid aan mineralen, maar quinoa is ook erg rijk aan vitamines zoals B1, B2, B6 en foliumzuur.

De vraag: ‘’is quinoa gezond?’’ kan in conclusie overduidelijk met een ja beantwoord worden. Op vrijwel alle vlakken is quinoa minstens zo gezond als zijn soortgenoten. Op de meeste vlakken is quinoa zelf een stuk gezonden dan bijvoorbeeld zilvervliesrijst of couscous.

Hoe gebruik je quinoa?

Quinoa wordt over het algemeen gebruikt als een graansoorten. Recepten die normaal gesproken met rijst of couscous worden gemaakt kunnen dus goed vervangen worden door quinoa. Door rijst te vervangen met quinoa ben je dus al een stuk beter bezig op het gebied van mineralen, eiwitten en koolhydraten. Quinoa wordt dus veel gebruikt als rijstvervanger.

Naast dat quinoa goed dient als een rijstvervanger kan quinoa ook in zoete recepten gebruikt worden. Zoals eerder verteld kan er van quinoa ook meel gemaakt worden. Met dit meel kun je veel verschillende dingen bakken. Door te bakken met quinoa meel heb je toch de voordelen van quinoa ondanks het feit dat je iets zoets aan het bakken bent. Ook wordt quinoa vaak gebruikt door de yoghurt. Zo kun je quinoa bijvoorbeeld poffen en gebruiken als granola. Zo kun jij je dag dus gelijk goed beginnen met al de positieve voedingstoffen van quinoa.

Quinoa recepten

Quinoa kan zowel koud als warm gegeten worden, zolang de quinoa maar gekookt wordt van tevoren. Quinoa is bijvoorbeeld een hele goede basis voor veel soorten salades. Denk bijvoorbeeld eens aan een gezonde quinoa salade met komkommer, tomaatjes, avocado, rode ui en feta. Door de quinoa te koken in bouillon krijgt de quinoa een zoutige smaak die goed als basis kan dienen voor de salade. Door de rest van de groenten gewoonweg te snijden en samen te gooien heb je al een super gezonde salade. Kruiden zoals koriander of peterselie gaan goed samen met quinoa en zijn daarom een prima aanvulling voor de salade.

Zoals eerder verteld zijn er ook quinoa recepten die zoeter zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan een quinoa recept om quinoa pannenkoekjes te maken.  Quinoa meel kan in deze situatie prima als basis dienen voor zelf pannenkoeken te maken. Door zelf ingrediënten toe te voegen die jij lekker vindt bij pannenkoeken kun je het recept volledig naar eigen wens invullen.

Door quinoa recept in te voeren in Google vind je gelukkig een groot aanbod aan verschillende recepten. Aangezien quinoa dus heel gezond is, is het zeker eens de moeite waard om te proberen.