Wat is je doelstelling?

Groene koffie: is het gezond en wat is het?

Groene koffie wordt wel eens gezien als hulpmiddel om af te vallen, omdat groene koffie namelijk rijk is aan antioxidanten. Maar wat is groene koffie nou precies en is het gezond?

Het verwerken van koffiebonen

Wat is koffie nou precies? Koffie komt voort uit koffiebonen, dit zijn zaden die van de koffieplant afkomstig zijn. Deze zaden bevinden zich in de bessen die aan de plant groeien. Dit soort typen zaden worden door men ook wel eens pints genoemd, maar bij koffie noemt men deze bonen. Wanneer de bes rijp is, kan deze geoogst worden van de plant. Daarna pas wordt de bes verwerkt. Er zijn twee hoofdsoorten koffiebonen. De Arabica en de Robusta, waarvan de Arabica het meest gedronken wordt.

De bonen worden zorgvuldig met de hand geplukt. De bessen zijn namelijk niet allemaal tegelijk rijp. Soms moet men dezelfde plant meerdere malen oogsten. Na het oogstproces worden de bonen nat of droog verwerkt. Bij nat verwerken worden de koffiebonen na de oogst direct onderwater gedompeld gedurende een aantal dagen. Nat verwerken levert meestal ook een betere kwaliteit op. De vaak duurdere koffiebonen zijn dan ook bijna altijd nat verwerkt. Bij het droog verwerken van koffiebonen worden de bessen verspreidt en gedurende twee weken gedroogd door de zon.

Koffiebranden

Nadat de koffieboon is gescheiden en verwerkt, kan het brandproces beginnen. Meestal worden de koffiebonen geroosterd op een gekozen temperatuur. De temperatuur en roosterduur bepalen de kleur en smaak van de koffie.

groene koffie

Wat is groene koffie?

Groene koffie bonen zijn eigenlijk ongebrande koffiebonen. Groene koffie bonen zijn dus rauwe koffie bonen. Deze blijven intact waardoor ze onder andere veel meer antioxidanten bevatten dan gebrande koffie bonen. Daarnaast bevatten ze nog veel meer gezonde voordelen. Het stimuleert ook de vetverbranding in lichte mate.

Is groene koffie gezond?

Groene koffie bevat ook meer dan 800 bioactieve plantaardige stoffen. De meest bekende van deze stoffen zijn cafeïne, chlorogeenzuur, polyfenolen en verschillende antioxidanten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze stoffen beschermen tegen ziektes, waaronder diabetes en hartziektes. Polyfenolen zijn actieve stoffen die oxidaties tegen gaan en kankercellen bestrijden. Groene koffie bevat daarnaast ook cafeïne. Het is dan, net zoals gewone koffie, niet aan te raden om meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Groene koffie bevat cafeïne zuur, dat is iets anders dan cafeïne. Dit zuur is ook terug te vinden in appels, boerenkool, rucola en chiazaad. Daarnaast verlaagt het chlorogeenzuur de hoeveelheid glucose in je bloed.

Door het gebruik van groene koffie krijg je meer energie en voel je je fitter. Je hebt daarnaast ook minder behoefte aan andere energiebronnen, waardoor het verlangen naar ongezond eten afneemt.

Is groene koffie gevaarlijk?

Vrijwel iedereen weet dat koffie cafeïne bevat, zo ook groene koffie. Daarom kan het dezelfde bijwerkingen hebben als normale koffie zoals: hoofdpijn, buikpijn en/of opvliegers. Het wordt pas echt gevaarlijk als je te veel koffie drinkt. Hierdoor krijg je een te grote hoeveelheid aan cafeïne binnen. Mensen die diabetes, een hoge bloeddruk en osteoporosis hebben, moeten vooral oppassen met grote hoeveelheden cafeïne inname.

Daarnaast is het verstandig voor mensen die medicijnen gebruiken om uit te kijken met het drinken van groene koffie. Dit komt doordat groene koffie op veel medicijnen mogelijke bijwerkingen kan vertonen. Bloedverdunners, medicijnen voor hartproblemen, zwakke botten, longaandoeningen, of depressies behoren tot deze groep. 

Kan je van groene koffie afvallen?

Met groene koffie is het wel mogelijk om op een snelle verantwoorde manier vet te verbranden. Bovendien geeft deze koffie je een voller gevoel. Daardoor ben je minder snel geneigd om tussendoor te snoepen.

De voor- en nadelen van groene koffie

Het drinken van groene koffie komt met voordelen en nadelen. Deze punten hebben we even op een rijtje gezet voor jullie.

Voordelen

1. Antioxidanten

Inmiddels is het bekend dat antioxidanten belangrijk zijn in de bestrijding van vrije radicalen in je lichaam. Die vrije radicalen kunnen cellen beschadigen wat tot zeer ernstige ziekten kan leiden, zoals kanker.

2. Ontstekingsremmers

Groene koffie bevat ook een hoog percentage aan ontstekingsremmers. Deze stoffen zijn een waardevolle aanvulling op een gezonde voeding en kunnen klachten verminderen.

3. Bloeddrukverlagend

Gewone koffie verhoogd juist je bloeddruk waarbij groene koffie het juist verlaagd.

4. Vitamine E

Groene koffie bevat stoffen die zorgen voor de regeneratie van vitamine E. Deze vitamine is erg belangrijk, omdat dit de vorming van LDL-cholesterol beperkt. Dit is de foute soort cholesterol, omdat dit zich ophoopt in de aderen wat op den duur kan verstoppen. Dit kan weer leiden tot hart- en vaatziektes.

5. Chlorogeenzuur

Naast dat deze stof zorgt voor een lagere bloeddruk zorgt dit ook voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Voor mensen met diabetes is dit een goede optie om minder schommelingen in het bloedsuikerniveau te hebben.

Nadelen

1. Verkeerd gebruik

Bij een te hoge hoeveelheid of verkeerd gebruik kan er slapeloosheid en draaierigheid ontstaan.

2. Ingrediënten

Groene koffie is in verschillende vormen verkrijgbaar. Let er wel op dat je geen variant koopt waarvan diverse ingrediënten er zijn aan toegevoegd.

3. Niet geschikt voor koffiemachines

Het is daarnaast niet geschikt voor koffiemachines. Groene koffie wordt in de meeste gevallen ongebrand verkocht. Veel koffiemachines zijn hier niet voor gemaakt. Daardoor loop je het risico dat je machine vastloopt of zelfs stuk gaat. Het beste is om je groene koffie bonen van tevoren in een blender fijn te maken. Vervolgens kan je dit dan in de machine gebruiken. Er zijn ook koffiemachines verkrijgbaar die wel ongebrande bonen kunnen verwerken, maar deze komen niet vaak voor.

In welke vormen is groene koffie te verkrijgen?

– Groene koffie is te verkrijgen in verschillende vormen waarbij ieder zijn eigen voordelen heeft.

– Er bestaat ook groene koffie in poedervorm. Deze kan je bijna overal in gebruiken, denk aan smoothies en toetjes.

– De eenvoudigste manier zijn groene koffie capsules. Je kunt hierin exact zien hoeveel groene koffie er in is opgenomen waardoor je zelf dus kunt bepalen hoeveel je dagelijks wilt innemen.

– In de speciaalzaken kun je echte rauwe groene koffie bonen kopen.