Wat is je doelstelling?

Hoe bereid je de meest gezonde warme maaltijden?

De hedendaagse keuken is van allerlei moderne snufjes voorzien. We maken gebruik van een inductiekookplaat, een oven e/of magnetron en misschien staat er ook nog een friteuse en/of airfryer. Dat roept de vraag op welke vorm van bereiding je het beste kunt kiezen om het meest gezond te eten. Hierop valt niet direct een eenvoudig antwoord te geven. Vooropgesteld: het zijn de ingrediënten die een maaltijd al of niet gezond maken, maar de bereidingswijze speelt zeker wel een rol van betekenis.

Vitaminen behouden

Het is belangrijk dat we de vitaminen in onze voedingsmiddelen niet verloren laten gaan. Als we bijvoorbeeld groenten te lang laten koken, gaan veel vitaminen en andere waardevolle elementen verloren. Het is daarom belangrijk om de kooktijd te bekorten tot wat strikt noodzakelijk is. Een nog betere optie is om groenten te stomen in plaats van ze te koken in water. Heel ingewikkeld is dat niet, je hebt er eigenlijk alleen maar een stoompan of -mandje voor nodig. Door de groenten te laten garen in de damp van kokend water blijven de vitamines en de smaak beter behouden.

Zijn ovensnacks minder ongezond?

Het gebruik van het woord snacks in een artikel over gezonde voeding zet eigenlijk al direct aan tot nadenken. Kroketten, kaassoufflés en andere snackbarproducten zijn over het algemeen niet echt gezond te noemen. De vraag is echter of ovensnacks minder ongezond zijn dan de gefrituurde varianten. Dat blijkt in de praktijk behoorlijk tegen te vallen, omdat de fabrikanten deze producten anders samenstellen. Tijdens het frituren neemt een snack vet op, maar tijdens het bereidingsproces in de oven gebeurt dat niet. Om die reden worden dergelijke producten vaak al bij voorbaat van meer vet voorzien. Vergelijk maar eens de ingrediëntenlijst op de verpakking van de frituur- en ovenvariant.

Perfect gegaard

Een ovenschotel kan heel gezond zijn, maar lang niet elke ovenschotel is gezond. Het hangt er namelijk helemaal vanaf wat je erin stopt! Kies je voor ovenschotels met veel groenten, dan ben je goed bezig. Online kun je heel wat voorbeelden vinden om inspiratie op te doen. Bang dat je maaltijd niet goed gaar wordt, hoef je niet te zijn. De nieuwste Siemens inbouw oven heeft zelfs een computersysteem dat op basis van het recept het bakproces zodanig aanstuurt dat alles perfect gegaard wordt. De oven schakelt zichzelf bovendien vanzelf uit zodra de bereiding van de maaltijd voltooid is