Wat is je doelstelling?

Hoe supplementen jouw voedingspatroon verrijken

We weten allemaal dat een gezond en gevarieerd voedingspatroon de beste basis voor een gezond lichaam. Toch kan het lastig zijn om elke dag alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen, zelfs als je gezond eet. Voedingssupplementen kunnen dan een waardevolle toevoeging zijn en tekorten aanvullen. In dit artikel bespreken we hoe je supplementen kunt inzetten om je voedingspatroon te optimaliseren en te verrijken.

Wat zijn voedingssupplementen?

Volgens het voedingscentrum zijn voedingssupplementen producten, die bedoeld zijn als aanvulling op de dagelijkse voeding. Het zijn geconcentreerde bronnen van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, eiwitten, of andere voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine D voor in de wintermaanden, omega-3 vetzuren voor je hart en bloedvaten, of magnesium voor ontspanning van de spieren.

Aanvulling, geen vervanging

Het is belangrijk om te beseffen dat voedingssupplementen geen vervanging zijn voor een gezond voedingspatroon. Ze fungeren als een aanvulling erop. Ze kunnen bovendien erg waardevol zijn wanneer het moeilijk is om bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Kwaliteit

Er zijn veel voedingssupplementen op de markt. Het is daardoor soms moeilijk om te bepalen welke voedingssupplementen de juiste kwaliteit heeft. Nutribites legt als supplementenbedrijf juist de nadruk op die kwaliteit. De zuiverheid van hun producten speelt een centrale rol in alles wat zij aanbieden. In hun brede assortiment aan supplementen kun je er dus van op aan dat iets wat niet in een zuiver supplement thuishoort, er ook niet in zit.

Wanneer zijn supplementen zinvol?

Zoals gezegd kunnen supplementen een zinvolle aanvulling zijn op het dagelijkse voedingspatroon. Denk bijvoorbeeld aan vitamine D. In de herfst- en wintermaanden krijgen we minder zonlicht, waardoor ons lichaam minder vitamine D aanmaakt. Dit geldt ook vooral voor mensen met een donkere huidskleur. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot vermoeidheid, spierzwakte en een verminderde weerstand. Vitamine D-supplementen bieden dan uitkomst. Een ander voorbeeld is foliumzuur, dat vaak aangeraden wordt aan zwangere vrouwen voor de groei van hun kindje. Of omega-3 vetzuren, die hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Als je weinig vis eet, kan een dergelijk supplement helpen om aan je dagelijkse behoefte te voldoen.

Advies op maat

Het is altijd verstandig om goed advies in te winnen voordat je supplementen toevoegt aan je voedingspatroon. Een arts, diëtist of voedingsdeskundige kan helpen bepalen welke supplementen nuttig zijn op basis van iemands persoonlijke behoeften. Hoewel supplementen in de basis niet schadelijk zijn, is het namelijk wel belangrijk om te voorkomen dat je te veel van een specifieke voedingsstof binnen krijgt.