Wat is je doelstelling?

Is melk gezond?

Melk is goed voor elk, maar niet voor kleine Jan want die …. Veel mensen kennen dit riedeltje wel van vroeger. Dit kregen veel kinderen bij de opvang of op de basisschool al aangeleerd. Opvallend aan dit riedeltje is dat het niet is bedacht door de basisscholen maar door de melkindustrie. De melkindustrie zette de eerste jaren na de tweede wereldoorlog in op het verkondigen van de boodschap dat melk gezond is. Met diverse reclames en commercials werd de boodschap dat melk gezond is voor iedereen verspreid. Bij veel mensen is deze boodschap ook blijven hangen: “melk is gezond”. Vandaag de dag zijn er echter mensen die dit in twijfel trekken, is melk wel zo gezond?

Melk gezond of ongezond?

Steeds vaker wordt er onderzoek gedaan naar melk en andere zuivelproducten. De vraag die meestal centraal staat in deze onderzoeken: “is melk gezond”? Al deze onderzoeken hebben geen duidelijk antwoord. Het lijkt er echter wel op dat melk gezond is. Belangrijk om te vermelden is dat melk niet zo gezond is zoals veel mensen dachten. Zo zitten er in melk verzadigde vetten. Dit zijn de vetten die het lichaam eigenlijk niet nodig heeft. Daarnaast zit er ook nog suiker in melk. Deze vetten en suikers hebben in grote hoeveelheden een negatief effect op de mens. Iemand die denkt dat grote hoeveelheden melk drinken per dag gezond is heeft het dus mis. Het is dus belangrijk om melk met mate te drinken. Twee glazen per dag is bijvoorbeeld een prima hoeveelheid.

Waarom is melk dan gezond?

Melk is gezond als het dus gedoseerd wordt geconsumeerd. Melk is gezond omdat het veel calcium bevat. Dit is een stof die ervoor zorgt dat je sterke botten krijgt. Daarnaast zit melk ook vol met vitamine B en vitamine D. Deze combinatie maakt dat melk gezond is voor mensen.

is melk gezond

Waarom zeggen mensen dan dat melk ongezond is?

Er zijn mensen die beweren dat melk vergif is. Deze mensen noemen melk ook wel het “witte gif” en de Groene Amsterdammer zelfs: “melk, de witte leugen”. Deze groepen mensen baseren hun mening op onderzoeken die in het verleden zijn uitgevoerd die een beetje op gebakken lucht zijn gebaseerd. Zo baseert de Groene Amsterdammer zich op een onderzoek van Alissa Hamilton. In het onderzoek van Hamilton komt naar voren dat melk veel slechter blijkt te zijn dan mensen dachten. Wanneer er wordt gekeken naar andere onderzoeken blijkt echter dat er geen hard bewijs is te vinden voor de claim van Hamilton. Zo geeft de Groene Amsterdammer toe in haar eigen artikel. Vervolgens volgen er een paar regels verder een nieuwe onderbouwing. Deze onderbouwing wordt gebaseerd op reacties van mensen op verschillende online fora. De Groene Amsterdammer begaat hier een fout. Reacties van mensen op online fora zijn volstrekt willekeurig, deze reacties zijn niet gebaseerd op feiten. Het kan namelijk best zijn dat er ook nog andere problemen spelen. Zolang er geen wetenschappelijk bewijs is dat goed is onderbouwd door een goede literatuurstudie blijft melk gezond. Dit uiteraard wel in de juiste verhouding.

De juiste verhouding

Zoals al eerder is aangegeven in deze tekst is het drinken van twee glazen melk juist gezond. Dit onderschrijft het voedingscentrum. Daarbij komt wel dat het onderzoek van Alissa Hamilton wel deels klopt. Zo is fosfor niet goed voor de boten. Daarbij komt dat de groeihormonen die worden toegediend om koeien meer melk te laten produceren ook ongezond zijn. Echter, er is een maar. Mensen eten en drinken naast melk ook andere dingen. Een goede combinatie van voeding zoals die door het Voedingscentrum wordt aangeraden, zorgt ervoor dat de verhoudingen van fosfor en de groeihormonen der mate laag blijven dat deze geen gevaar opleveren voor de mens. Er moet namelijk worden gekeken naar het geheel van de voeding die iemand binnen krijgt en niet naar alleen één onderdeel. Op deze schaal zijn de niveaus van fosfor en de groeihormonen dus te verwaarlozen.

Lactose-intolerantie

Toch kan het zijn dat melk niet voor elk is. Zo zijn er mensen waarbij het lichaam niet goed reageert op melk en andere zuivelproducten. Bij deze mensen gaat het vaak om een lactose-intolerantie. Dit betekent dat het lichaam heftig reageert op lactose. Voor deze mensen is het advies om geen zuivel te consumeren. Inmiddels zijn er voor deze mensen veel alternatieven die het toch mogelijk maken om bijvoorbeeld melk zonder lactose te drinken of een bakje ijs te eten. Ondanks deze nieuwe ontwikkelingen blijft het voor deze mensen wel belangrijk om te controleren of er melk in bepaalde producten zit.

Welke melk is gezonder?

Inmiddels is het dus duidelijk geworden dat melk wel degelijk gezond is maar in de juiste hoeveelheid. Naast de bekende koemelk zijn er inmiddels ook een groot aantal alternatieven. In sommige gevallen is de alternatieve melk gezonder als koemelk. Dit hangt af van de persoon die de melk drinkt. Zo zijn er per alternatief een aantal voordelen en een aantal nadelen. Als eerste is er de lactosevrije melk. Dit is het alternatief voor mensen met een lactose-allergie. De smaak van deze melk is vrijwel hetzelfde als die van de koemelk. Het grote voordeel van deze melk is dat er veel minder suiker in zit. Een ander alternatief is soja amandelmelk. Deze variant heet amandelmelk maar dat bevat het maar voor 2%. Een groot voordeel van sojamelk is dat het veel meer proteïne bevat en vitamine E bevat. Veel mensen vinden deze melk lekkerder dan koemelk omdat deze melk zoeter is.

Is karnemelk gezonder dan ‘gewone’ koemelk?

Toch kan er maar één melk het gezondst zijn, dat is de karnemelk. In karnemelk zit veel minder vet dan in ‘gewone’ koemelk. Karnemelk bevat daarnaast bevat daarnaast ook minder lactose en bevat veel kalium. Door het drinken van karnemelk houdt de mens haar darmen gezond en tevreden. Daarbij komt dat het ook een positieve invloed heeft op het afweersysteem. Dit komt doordat de karnemelk een microbiologische verzuring van de melk is. Deze verzuring zorgt ervoor dat de melk ook zuurder van smaak is. Dit lijkt op de zure smaak die yoghurt ook heeft. Als je dus echt gezonde melk wilt drinken dan moet je kiezen voor karnemelk. Een gevarieerd voedingsschema blijft uiteraard te allen tijde het belangrijkste