Wat is je doelstelling?

Wat is vitamine B12 en waar is het goed voor?

We weten het waarschijnlijk allemaal wel: vitaminen zijn belangrijk voor ons lichaam. Je lichaam maakt natuurlijk zelf ook veel vitaminen aan, maar bij sommige mensen werkt dit niet even goed. Daarom slikken mensen steeds meer vitaminen, zo ook vitamine B12. Dit vitamine draagt bij aan een goede weerstand en een betere concentratie. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich bewust van hun eigen lichaam. Daarom wordt het innemen van vitaminen ook steeds normaler, zoals het slikken van vitaminepillen. Maar wat is vitamine B12 nou precies en waar is het goed voor? Hieronder vind je alles over vitamine B12.

Waar is vitamine B12 goed voor?

Zoals we kunnen lezen op B12.nl is vitamine B12 goed voor veel verschillende lichamelijke zaken. Hieronder staan dan ook alle voordelen allemaal voor je op een rijtje. 

  • Al helemaal na de coronapandemie zijn steeds meer mensen op zoek naar vitaminen die helpen met een betere weerstand. Zo doet B12 dit ook. Het zorgt dan ook voor een beter immuunsysteem. Als je een betere weerstand hebt, is je lichaam dus beter voorbereid op virussen. Zodra er een virus je lichaam binnentreedt zal je lichaam genoeg kracht hebben om hiertegen te vechten. B12 helpt je hier dus bij. 

  • Naast dat het zorgt voor een goede weerstand en een goed immuunsysteem helpt het nog met heel veel andere dingen. Denk hierbij aan een heldere geest wat weer zorgt voor een goede energie. Je zal je mentaal en lichamelijk veel beter voelen. Deze heldere geest zorgt ook voor een betere concentratie, het voorkomt geheugenverlies en het zorgt voor een goede gemoedstoestand. Dit zal je ook helpen tijdens het studeren of werken. 

  • Daarnaast zorgt vitamine B12 ook voor een fitter lichaam. Dit is dus perfect voor iedereen, of je nou sport of niet. 

Waar zit vitamine B12 in?

De vitaminen kunnen door middel van pillen of een injectie je lichaam ingebracht worden. De pillen die er zijn, zijn er in verschillende soorten. Zo heb je pakketjes met 10.000 foldaat en ook pakketjes met 6000 foldaat. Je lichaam slaat zelf al B12 op. Maar het is belangrijk dat je dit regelmatig aanvult, omdat je lichaam zelf niet genoeg aanmaakt. B12 vitaminen zijn dan ook te vinden in vlees. Naast vlees zit B12 ook in melk, zuivelproducten, eieren en vis. Samengevat zit B12 eigenlijk in allerlei verschillende dierlijke producten. Dus ben je vegetarisch of veganistisch? Dan is het misschien wel slim om een keer te testen of je een tekort aan B12 hebt. Als het blijkt dat je daadwerkelijk een tekort hebt aan dit vitamine, dan kun je hiervoor pillen slikken. Om erachter te komen welk vitamine B12 bij jou past, kun je de B12 vitaminetest doen.

Symptomen bij een tekort aan vitamine B12

In Nederland hebben ongeveer meer dan een miljoen mensen last van te weinig B12 in hun bloed. Gelukkig kan je hier wel wat tegen doen. Maar hoe weet je nou of je lichaam te weinig vitamine B12 bevat? Er zijn een aantal symptomen die erop kunnen wijzen dat je B12-tekort hebt. 

Zo zul je misschien last hebben van een evenwichtsstoornis, minder gevoel in voeten en vingers, geen goede motoriek en je zal merken dat je snel dingen laat vallen. Naast lichamelijke klachten zul je mentaal ook wel wat merken. Zo kan een tekort aan B12 zorgen voor depressieve gedachten, anorexia, verwarring en nog veel meer mentale problemen. Heb je deze symptomen? Dan hoeft dit niet per se te betekenen dat je een tekort aan B12 hebt, het kan natuurlijk ook een andere reden hebben.

Hoe werkt vitamine B12?

Voordat je vitaminepillen gaat slikken wil je wellicht weten hoe het werkt. Vitamine B12 blijft over het algemeen lang in je lichaam. Zodra je de vitaminen inneemt, zullen ze in je bloed terechtkomen. In je bloed zitten natuurlijk ontzettend veel cellen en de vitaminen zullen dan ook in de cellen terecht komen. Vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen. Overigens slaat B12 niet bij elk lichaam even goed aan. Als de vitaminen namelijk niet in de cellen terecht komen dan zal de B12 via je urine of ontlasting vanzelf weer je lichaam verlaten.

Verschillende soorten B12

Je bent nu inmiddels veel te weten gekomen komen over B12, maar er zijn ook nog eens verschillende soorten B12. Zo heb je methylcobalamine, hydroxycobalamine en s-adenosylcobalamine. Methylcobalamine en adenosylcobalamine zijn de twee soorten die het snelst worden opgenomen in je bloed. De werking van deze twee soorten is dus het snelst. Cyanocobalamine zorgt juist voor de mentale gezondheid, daarnaast zorgt het ook voor meer energie. En dan heb je ook nog B12-combipreparaten. Dit is een combinatie van methylcobalamine en adenosylcobalamine. Deze vitaminen worden dus snel opgenomen in je bloed en de tabletten zijn speciale smelttabletten. Met deze tabletten zul je een beter geheugen krijgen en het zal je zenuwstelsel verbeteren.