Wat is je doelstelling?

Is het mogelijk om af te vallen terwijl je slaapt?

Dat is de vraag die in deze blog centraal staat. Gebeurt er iets in je slaap waardoor je gewicht kan verliezen of zijn dit fabels? Wij hebben hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en gaan je alles hierover vertellen.

’s Morgens wegen is beter?

Weeg jij je vaker in de ochtend? Dan lijkt het misschien op het eerste opzicht dat je gewicht bent verloren tijdens het slapen. Helaas, dat is niet helemaal waar. Het gewicht dat je verliest tijdens je slaap is vooral opgebouwd uit vocht en dit brengt je gewicht omlaag na een goede nachtrust. Volgens verschillende bronnen en onderzoeken komt 80% van het gewichtsverlies tijdens de nacht door verlies van vocht, zweten en adem halen. Wanneer je in de morgen weer een paar glazen water hebt gedronken wordt je vocht weer snel aangevuld en is het verloren gewicht alweer hersteld.

20 kilo afvallen

Calorieën verbranden tijdens het slapen

Vocht is niet het enige wat je tijdens je slaap verliest. Hoewel mensen denken dat slapen een inactieve fase is van je dag, is het tegenovergestelde waar. Tijdens je slaap is je lichaam namelijk heel druk bezig en vinden er belangrijke processen in je lichaam plaats. Slapen en afvallen gaat dus samen. Cellen en weefsels komen in een reparerende fase en gaan aan de slag zichzelf te herstellen. Hetzelfde geldt voor ons immuunsysteem. Deze doet zichzelf helen en versterken tijdens de slaap. Al deze processen zorgen ervoor dat we calorieën tijdens onze nachtrust verbranden en zorgen dat we afvallen tijdens het slapen. Het precieze aantal is niet bekend, maar gemiddeld verbrandt een persoon die 8 uur slaapt en 70kg weegt, ongeveer 500 kilocalorieën per nacht.

De relatie tussen obesitas en slaap

We weten nu dat je met slapen calorieën verbrand. Slapend afvallen is daardoor mogelijk. Wat nou als je slecht of niet slaapt, hoe werkt het dan? Onderzoekers hebben uitgewezen dat slapeloosheid en een hoger BMI met elkaar verbonden kunnen worden. Je kan dus aankomen in gewicht door te weinig te slapen. Slaap is dus niet alleen belangrijk voor voldoende rust te verkrijgen, maar ook voor het reguleren en behouden van een gewenst gewicht en dus slapend afvallen. Bij ouderen tussen de 67 en 99 jaar is het zelfs uitgewezen dat zij 3 keer meer kans hebben om overgewicht te krijgen wanneer zij maximaal 5 uur per nacht slapen. Bij 7 of 8 uur slaap per nacht is de kans op overgewicht onder deze groep 3 keer zo klein.

Is het mogelijk om af te vallen terwijl je slaapt?

Welke soorten lichaamsvetten zijn er?

We weten nu dus dat je vet verbrandt tijdens je slaap en dat je veel minder kans hebt om obesitas te krijgen bij voldoende slaap. Bovendien weten we dat slapen en afvallen een team vormen. Echter is het nog niet duidelijk welk soort vet je verbrandt tijdens het slapen. Om hier antwoord op te kunnen geven dien je eerst wat meer te weten over de verschillende vetten die zich in ons lichaam bevinden. Je lichaam bevat ongeveer drie soorten vetten en we hebben voor het gemak even de medische termen weggelaten. De drie vetten zijn: wit vet, beige vet en bruin vet. Alle drie deze vetten dragen bij aan een gezonder en beter beschermd lichaam.

Bruin vet en de relatie met wit vet

Ons lichaam bestaat dus uit drie gezonde soorten vetten, maar wat doen ze eigenlijk?

Bruin vet is bijvoorbeeld een overblijfsel van onze babytijden. Tijdens deze periode kan onze temperatuur nog niet zijn eigen lichaamstemperatuur behouden door de dunne huid en het weinige haar. Daardoor hebben pasgeborenen een relatief hoge dosis bruin vet. De bruine vetcellen bevatten veel kleine energie planten genaamd mitochondria. Deze mitochondria wordt geactiveerd door kou. Dit betekent dat wanneer de mitochondria actief is, er automatisch wit vet wordt verbrand ter opwarming van het lichaam. Hierdoor zorgt het bruine vet ervoor dat een baby niet onderkoeld raakt en kou kan verdragen. Kortom, wanneer je meer bruin vet hebt zal dat ervoor zorgen dat je meer wit vet verbrand.

Wat is dan beige vet?

Beige vet ligt tussen bruin en wit in. De vetcellen liggen verspreid door het witte vetweefsel (dit wordt gebruikt voor verbranding en creëert dus warmte). Zij hebben een belangrijke functie binnen het vrije zenuwstelsel. Beige vetcellen bevatten net zoals bruine vetcellen veel kleine vetdruppeltjes en de bijbehorende mitochondriën. Beige vetcellen worden net zoals bij bruine vetcellen geactiveerd bij kou.

Hoe stimuleer je deze vetten?

Als je meer wilt afvallen in je slaap is het dus belangrijk dat je zowel de beige als bruine vetten stimuleert. Je kan dit doen door goed te slapen en het slaaphormoon, melatonine, kan hierbij helpen. Natuurlijke aanmaak van dit slaaphormoon wordt gestimuleerd door een gezonde slaap cyclus te onderhouden. Hierdoor houd je je bioritme (je levenscyclus) op een constant niveau. Dit heeft als gevolg dat je een natuurlijke melatonine productie her activeert en daardoor ook de productie van goede vetten die je helpen met het verliezen van gewicht of wel slapend afvallen.

Slapen in een koele temperatuur zorgt voor meer gewichtsverlies

Bruin en beige vet zijn dus gevoelig voor temperatuur en worden geactiveerd bij koele temperaturen. Zo kun je deze vetten al activeren door elke morgen een koude douche te pakken. Ook is het belangrijk om een ideale slaapkamer temperatuur te behouden. Niet te warm niet te koud, houdt het rond de 18 a 19 graden. Hierdoor wordt de productie van het slaap hormoon gestimuleerd. Hierdoor zul je meer melatonine aanmaken en dus meer bruine en beige vetten aanmaken. Uiteindelijk zal je hierdoor afvallen tijdens het slapen.

Met alleen gezond slapen haal je het niet!

Zorg er buiten veel slapen voor dat je gezond blijft eten. Door gezond te eten zal je minder moeite hebben met het aanmaken van slaaphormonen en dus sneller in slaap vallen. Bovendien zorgt dit ervoor dat je voldoende energie door de dag heen behoudt en vermindert het de kans op slaapstoornissen. Zorg dan ook voor een gezond persoonlijk voedingsschema. Wat vooral belangrijk is, is dat je er op let dat je genoeg vitamines binnen krijgt. Let hier dus goed op bij het opmaken van je voedingsschema.

Conclusie: Kun je afvallen tijdens het slapen?

Ja het is mogelijk om slapend af te vallen. Slapen en afvallen gaan samen en worden geactiveerd door vetverbranding van de juiste cellen. Je kan hier veel invloed op uitoefenen door gezond te eten, te slapen in de juiste temperatuur en een gezond bioritme te behouden.